Boekenbeurs: Jojo Moyes, Chokri Ben Chikha en een leesclub

Ondertussen ben ik drie keer naar de boekenbeurs geweest, op 29 oktober, 1 en 3 november. Je hebt al een aantal artikelen kunnen lezen over schrijvers die spraken over hun boek. Helaas kan ik niet alle interviews en presentaties die ik bijwoon uitwerken tot complete artikelen, dus bij deze een aantal kleine inkijkjes in mijn dagen op de boekenbeurs.

Chokri Ben Chikha

Chokri Ben Chikha, theatermaker, artistiek leider van de performancegroep Action Zoo Humain en docent en onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de HoGent, sprak op 1 november over zijn Zoo Humain: manifest voor superdiversiteit. In dit boek verzet de schrijver zich tegen het krampachtig multiculturalistisch representeren van de ander en pleit hij voor een kritische zoektocht naar het gebruik van stereotypen. Een zeer indrukwekkende en interactieve voordracht!

Jojo Moyes

Op woensdag 1 november werd Jojo Moyes geïnterviewd door Sabine De Vos op het gele podium. Wat me het meest is bijgebleven is de manier waarop Moyes al haar personages tot in de details uitwerkt, voordat ze hen in het verhaal plaatst. Ze bedenkt niet alleen een achtergrondverhaal, de karaktereigenschappen en wat het personage in zijn/haar handtas heeft zitten. Elk personage moet de zogenaamde Kick the Dog-test doorstaan. Dat idee werkt als volgt: stel dat het personage op straat loopt en ziet dat iemand een hond schopt, hoe reageert hij/zij dan?

Dear Book Nerd Book Club

Maakte ik op 29 oktober met mijn tas al reclame voor de leukste Young Adult leesclub van Vlaanderen, op vrijdag 3 november was het dan tijd voor onze bijeenkomst. We bespraken het boek Brieven aan de duisternis (Brigid Kemmerer) aan de stand van WPG en er waren een hoop nieuwe gezichten aanwezig. Het boek kreeg een ontzettend hoge beoordeling – 8,75 op 10 – en iedereen had het met plezier gelezen. Leuk!

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

6 reacties

 • Annemieke

  07/11/2017 at 18:39

  Leuk dat je deze ook nog even belicht.

  • Marcia van der Zwan

   08/11/2017 at 12:08

   Er gebeurt altijd zoveel tegelijk op de boekenbeurs! En ik vond het zonde om deze foto’s niet te delen 🙂

 • Annelies

  08/11/2017 at 19:24

  Aah Jojo Moyes <3 jammer dat ik dat gemist heb.

  • Marcia van der Zwan

   09/11/2017 at 00:39

   Hoewel ik geen van haar boeken heb gelezen, vond ik het wel een toffe madame!

 • zwartraafje

  12/11/2017 at 14:32

  Grappig eigenlijk dat ik vier keer naar de Boekenbeurs ben geweest en toch nog zoveel heb kunnen missen. Al een geluk dat ik het hier nog een beetje kan meepikken. Echt leuk die Boekenbeurs-verslagen. Zowel op Boekvinder als op Oog op de Toekomst.

  • Marcia van der Zwan

   12/11/2017 at 15:59

   Fijn dat je mijn verslagen leuk vindt om te lezen! Er komen er nog een aantal aan van gisteren, als ik de tijd vind om alles uit te typen 🙂

Reageren is niet meer mogelijk.