Deze Vlaamse auteurs mag je niet missen!

Sinds ik naar België ben verhuisd, probeer ik steeds vaker boeken te lezen van Vlaamse bodem. In dit artikel verzamel ik Vlaamse auteurs die je zeker niet mag missen. Aangezien dit voor mijzelf ook een zoektocht is, zal ik dit artikel regelmatig aanvullen met nieuwe ontdekkingen. En ik ga er maar vanuit dat jullie auteurs als Griet Op de Beeck, Tom Lanoye, Lize Spit, Christophe Vekeman, Herman Brusselmans en Dimitri Verhulst wel kennen!

Vlaamse auteurs, Vlaamse boeken

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet mocht voor haar debuutroman Vrouwland in 2007 meteen de Debuutprijs in ontvangst nemen. Na dit succesvolle debuut volgden de verhalenbundel Een kind van God en de romans De man die niet begraven wilde worden en Vertel het iemand. Daarnaast schreef Lamrabet een non-fictieboek getiteld Zwijg, allochtoon.

Dalilla Hermans

In 2017 debuteerde Dalilla Hermans met Brief aan Cooper en de wereld, waarin ze haar eigen levensverhaal vertelt door middel van een brief aan haar oudste zoon. Een jaar later verscheen het boek Zwart, onder redactie van Vamba Sherif en Ebissé Rouw, waarin het essay Zwarte gedachten van Hermans is opgenomen. In 2018 verscheen haar kinderboek Brown Girl Magic en in 2019 de thriller Black-Out.

Aya Sabi

Aya Sabi debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Verkruimeld Land. Dit prachtige boek gaat over het leven en haar eindigheid, over oorlog en vrede, haat en liefde, heerschappij en machteloosheid. Een dun en klein boek qua formaat, dat een grootse indruk achterlaat. Haar tweede boek zal verschijnen bij Das Mag.

Vlaamse auteurs, Vlaamse boeken

Saskia De Coster

Saskia De Costers romandebuut Vrije val verscheen in 2002. Vrij snel volgden Jeuk, Eeuwige roem, Held en Dit is van mij. Haar bekendste boek is waarschijnlijk de familieroman Wij en ik. In 2019 verscheen Nachtouders bij uitgeverij Das Mag.

Siel Verhanneman

Verhanneman bracht in 2016 in eigen beheer een dichtbundel uit over de dood van haar vader, Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd. Hierop volgde de dichtbundel Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn. In 2019 verscheen haar romandebuut Of iedereen gaat dood. Daarnaast verschenen ook kortverhalen De dode vogel en het meisje en Pierre plooide zijn moeder in een koffertje. Siel Verhanneman is een frisse, eigentijdse auteur met een compleet eigen stem.

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke is een veelschrijfster. Van haar hand verschenen de romans Slaap!, Reus, Vissen redden en Dertig dagen. Daarnaast schreef ze verhalenbundels Groener gras, Veronderstellingen en Halleluja. Alsof dat nog niet genoeg is, schreef ze ook enkele novelles: Tirol inferno, Onvoltooid landschap en Voorbeelden van verdriet. Daarnaast schrijft Verbeke scenario’s en theaterteksten.

Vlaamse auteurs, Vlaamse boeken

Ish Ait Hamou

In Nederland en Vlaanderen kennen veel mensen Ish Ait Hamou als choreograaf en/of jurylid in het tv-programma So You Think You Can Dance. De danser, choreograaf en televisiepresentator mag zich echter ook auteur noemen. Hij debuteerde in 2014 met Hard hart. In de jaren daarop volgende Cécile en Als je iemand verliest die je niet kan verliezen. In 2019 wist hij heel wat harten te raken met zijn boek Het moois dat we delen.

Aleksandr Skorobogatov

Aleksandr Skorobogatov is eigenlijk een Wit-Russische schrijver, maar aangezien hij sinds 1992 in België woont neem ik hem gewoon mee in dit lijstje. In het Nederlands vertaalde werken zijn Audiëntie bij de vorst (1994), Aarde zonder water (2002), Cocaïne (2003) en Portret van een onbekend meisje (2008). Ik ontmoette deze auteur eens op de boekenbeurs, waar hij voorlas uit eigen werk – konijntjes met hoge stemmetjes – en onbedaarlijk de slappe lach kreeg.

Fikry El Azzouzi

In 2010 debuteerde Fikry El Azzouzi met de roman Het schapenfeest, waarin hij het verhaal vertelt van de elfjarige Ayoub die met zijn vader een schaap moet gaan slachten voor het Offerfeest. Hierna verschenen nog twee boeken over dit personage: Drarrie in de nacht (2014) en Alleen zij (2016). In 2019 publiceerde hij De beloning. Daarnaast schreef hij diverse novelles (De handen van Fatma en Malcolm X) en tijdens het schooljaar 2017-2018 gaf hij de leerlingen van de GO! Spectrumschool in Deurne en Borgerhout workshops over schrijven. Dit leidde tot de bundel Mogen de wijze jongens winnen, gij weet.

Vlaamse auteurs, Vlaamse boeken

Stefan Brijs

In 2017 vierde Stefan Brijs twintig jaar schrijverschap. De auteur is bekend van boeken als De engelenmaker, Maan en zon, Arend en Post voor mevrouw Bromley. Een aantal jaar geleden trok hij zich terug in Andalusië, waar hij Andalusisch logboek schreef. In het najaar van 2019 verscheen Zonder liefde. Deze auteur weet mij keer op keer met zijn boeken te raken.

Joost Vandecasteele

Vandecasteele debuteerde in 2019 met de verhalenbundel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. In 2017 verscheen de televisiereeks Generatie B, grotendeels gebaseerd op dit boek. Daarnaast schreef de auteur oa. Massa, Jungle en Wraakengel. Ik ben groot fan van Joost Vandecasteele, omdat hij buiten de gebaande paden van de literatuur durft te kijken. Zo maakte hij in 2017 in samenwerking met Jeroen Los de graphic novel Bella en werkt hij mee aan de game The Almost Gone.

Peter Terrin

Peter Terrin heeft heel wat boeken op zijn naam staan. Zijn eerste roman, Kras, verscheen in 2001. Met Blanco en de verhalenbundel De bijeneters werd hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2012 won hij deze prijs voor het prachtige Post Mortem. Andere boeken van zijn hand zijn Vrouwen en kinderen eerst, De bewaker, Monte Carlo, Yucca en Patricia.

Vlaamse auteurs, Vlaamse boeken

Sien Volders

Sien Volders debuteerde in 2017 met Noord. Dit boek speelt zich af in de vroege jaren tachtig. De jonge zilversmid Sarah heeft een moeilijke beslissing te nemen wat betreft haar werk. Ze trekt naar het noorden van Canada om na te denken. Noord is een geslaagde debuutroman over keuzes maken, vriendschap, liefde en kunst. Een prachtige – soms ietwat voorspelbare – vertelling, die je tranen in de ogen zal bezorgen.

Öznur Karaca

Een andere debutante die ik hier graag wil noemen is Öznur Karaca. Als stand-upcomedian creëerde ze in 2008 haar eerste onewomanshow, Bleek. In 2017 verscheen haar roman Marsepeinen Vingers. Hierin vertelt Karaca het zwaarmoedige levensverhaal van de Turkse Servi, die op zeventienjarige leeftijd met haar kersverse echtgenoot Hüseyin in België terechtkomt. Wat een hoopvolle toekomst had moeten zijn wordt algauw een regelrechte nachtmerrie. Servi komt terecht in een uitzichtloos bestaan en haar leven lijkt van ellende aan elkaar te hangen. Marsepeinen vingers komt aan als een mokerslag, zowel in dialoog als in de verhalende teksten.

Femke Vindevogel

Vindevogel is fotograaf, illustrator, beeldend kunstenaar en dichter. Sinds 2019 mag ze ook auteur aan haar curriculum vitae toevoegen. Ze debuteerde bij uitgeverij Van Oorschot met Confituurwijk. Het hoofdpersonage Marie moet na het overlijden van haar vader op zoek naar een nieuwe thuishaven. Ze komt tegen wil en dank terecht in een achterstandsbuurt. Confituurwijk laat de lezer lachen en huilen. Femke Vindevogel toont aan dat er altijd hoop is en geeft een kijkje over de muur. De inwoners van achterstandswijken zijn evengoed mensen als jij en ik. Met het hart meer dan eens op de goede plaats.

Vlaamse auteurs, Vlaamse boeken

Moya De Feyter

Moya De Feyter schrijft theaterteksten, proza en poëzie. In 2018 debuteerde ze met de veelgeprezen bundel Tot iemand eindelijk. In 2019 volgde Massastrandingen, een caleidoscopisch prozagedicht. In dit bijzondere boek schrijft De Feyter over klimaatverandering, familie, liefde en verschillende zeezoogdieren. Een prachtig vormgegeven bundel vol mooie zinnen.

akim a.j. willems

In onze digitale samenleving lijken de mogelijkheden om te communiceren bijna onbegrensd. Toch zijn gesprekken van mens tot mens moeilijker dan ooit. In zijn poëziedebuut Op de rand van het zwijgen onderzoekt akim a.j. willems – die zijn naam steevast met kleine letters schrijft – ons ‘collectieve spraakgebrek’ dat ertoe leidt dat we in relatie tot anderen over onze eigen woorden blijven struikelen.

Mustafa Kör

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Zijn verhaal ‘Uitverkorene’ leverde hem de eerste prijs voor proza in de Nederlandse El Hizjra-verhalenwedstrijd op. In 2007 publiceerde hij zijn roman De lammeren, gebaseerd op dit prijswinnende verhaal. In 2008 was Kör een jaar lang stadsdichter van de stad Genk. Zijn debuutbundel Ben jij liefde verscheen in 2016. Na een project als Dichter in Residentie op een technische school publiceerde hij in 2019 de dichtbundel Poëziejongens.

Vlaamse auteurs, Vlaamse boeken

Leen Dendievel

Het overgrote deel van Vlaanderen kent Leen Dendievel als Kaat uit de soap Thuis. Ik ken haar echter vooral van haar non-fictie boeken: Hard en Asem. Haar eerste boek gaat over liefdesverdriet en in haar tweede worp is Dendievel erg open over haar angst- en paniekaanvallen.

Jozefien Daelemans

Daelemans besloot in 2014 om Charlie Magazine op te richten. Haar missie: met realistische rolmodellen en eerlijke beeldvorming ons zelfbeeld ten goede te veranderen. Charlie groeide uit tot een journalistiek platform dat in een mum van tijd door honderdduizenden mensen gelezen en gedragen werd. Belangrijke thema’s als structureel seksisme en racisme kwamen hier op tafel. In 2019 debuteerde Jozefien Daelemans met De naakte waarheid. Een boek over wat het betekent om een vrouwenlichaam te hebben.

Selma Franssen

Selma Franssen is freelance journalist. Haar eerste non-fictie boek, Vriendschap in tijden van eenzaamheid, verscheen in 2019 bij Houtekiet. In dit boek onderzoekt de auteur vragen als: Bestaat de eenzaamheidsepidemie? Moeten we vriendschappen wettelijk erkennen? Bestaan er datingapps voor vrienden? Zijn de vriendschappen van mannen anders dan die van vrouwen? Is het echt moeilijker om nieuwe vrienden te maken na je dertigste? Dat leidt vaak tot verrassende antwoorden, maar bovenal tot het inzicht dat vriendschappen minstens zo veelzijdig, turbulent en waanzinnig interessant kunnen zijn als liefdesrelaties.

Laatst bijgewerkt: december 2019

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

3 reacties

  • Falderie

    23/08/2016 at 18:19

    En er zijn er nog zoveel. Check ook eens Diane Broeckhoven, Marnix Peeters en Rudy Soetewey!

    Reageer

  • Dieter Ohler

    18/12/2018 at 15:24

    Dé Vlaamse schrijver die alles overvleugelt is uiteraard Boon. Louis Paul Boon. “Schop de mensen tot ze een geweten krijgen.”
    En dan is er JMH Berckmans. Je weet niet in welke wereld je terechtkomt als je die leest. Youtube bereidt u misschien enigszins voor, maar dat is ‘enigszins’. Pure cult. Geweldig. Zo cult dat zijn boeken nauwelijks te vinden zijn, en als je ze vindt betaal je ze dubbel en dik.

    Reageer

    • Marcia van der Zwan

      19/12/2018 at 09:49

      Bedankt voor de tip!

      Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *