9 boeken die zich afspelen in de bergen

Zelf ben ik een enorme liefhebber van bergen. Liefst zou ik elke vakantie doorbrengen in de alpen, of zelfs verhuizen naar een geel huis bovenop een berg. Helaas zal dat voorlopig bij een droom blijven, maar deze boeken brengen mijn fantasie in ieder geval tot leven. Ga je mee op bergvakantie?

Boeken in de bergen

De acht bergen – Paolo Cognetti

De acht bergen vertelt het verhaal van Pietro, een stadsjongen uit Milaan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Het tegenovergestelde van een mens – Lieke Marsman

Met “Als kind hield ik ervan om te fantaseren dat ik een komkommer was” opent Lieke Marsman op geniale wijze haar prozadebuut Het tegenovergestelde van een mens over de jonge klimaatwetenschapper Ida. Van kleins af aan is Ida op zoek naar manieren om uit haar eigen hoofd te ontsnappen, met als gevolg dat er steeds meer afstand ontstaat tussen haar en de mensen van wie ze houdt. Terwijl de wereld ten onder dreigt te gaan aan klimaatverandering besluit Ida zich aan te melden voor een project in de Italiaanse alpen: om de natuur in haar oorspronkelijke staat te herstellen, wil men een grote stuwdam verwijderen. Ik vind het heel stoer dat Ida helemaal alleen naar Italië trekt en hoe ze het lot van de planeet in eigen hand probeert te nemen. Filosofie en poëzie gaan hand in hand in deze bijzondere roman.

Tussen twee werelden – Franco Faggiani

De vijftigjarige Leo worstelt met het verdriet om de dood van zijn vrouw Chiara. Dan ontmoet hij Martino: een eenkennige, autistische jongen. In leeftijd en afkomst verschillen ze, maar hun zwijgzame en mysterieuze karakter is hetzelfde. Leo besluit de zorg voor Martino op zich te nemen. Om te ontsnappen aan hun problemen verhuizen ze samen van Turijn naar een afgelegen huis in de Piemontse Alpen. Daar leven ze in hun eigen tempo, ver weg van de stad. En juist in de eenzaamheid van de bergen ontwikkelen ze hun eigen, eenvoudige en oprechte leven.

Boeken in de bergen

De grote angst in de bergen – Charles-Ferdinand Ramuz

De grote angst in de bergen uit 1926 vertelt een klassieke berglegende. In 2019 kreeg deze kroniek van een aangekondigde catastrofe dan eindelijk een Nederlandse vertaling van Rokus Hofstede. Het boek gaat over een groep herders. Zij leiden de koeien van het dorp voor de zomermaanden naar Sasseneire, een braakliggende alpenweide vlak onder de gletsjer, waar zich twintig jaar eerder vreemde ongelukken hebben voorgedaan. Volgens de oudere dorpsbewoners is die weide vervloekt. Als de koeien besmet raken met de ‘ziekte’, worden vee en herders in quarantaine geplaatst. De bange, bijgelovige, van de buitenwereld afgezonderde herders verliezen gaandeweg hun menselijkheid. De grote angst grijpt om zich heen.

Echo – Thomas Olde Heuvelt

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt.
Echo is gewoon walgelijk eng – dit is denk ik het engste boek dat ik ooit las. Een gruwelijke thriller die je de adem beneemt.

127 uur – Aron Ralston

Het verhaal ging de hele wereld over: een Amerikaanse avonturier was tijdens een eenzame bergtocht in de Grand Canyon klem komen te zitten onder een grote rots. Niemand wist waar hij was. Om zijn leven te redden moest hij ten slotte zijn rechterhand amputeren. Aron Ralston werd wereldberoemd met dit verhaal, maar niemand kon vermoeden wat het had betekend om met slechts een fles water en een scherp mes te overleven uit een uitzichtloze positie.
In 127 uur vertelt Ralston in detail over deze bizarre en schokkende ervaring en hoe die zijn leven heeft veranderd. Wat doen vreselijke pijn en doodsangst met je? Wat voor instelling moet je hebben om je zelf te verminken? Hoe krijgt iemand zichzelf zover? Wat overkomt je als het allemaal toch nog goed afloopt? Hoe gaat een geharde sportman en berggids om met zulke verwarrende en onbekende emoties?

Boeken in de bergen

De verloren berg – Lieke Kézér

Ze vonden elkaar ooit in hun liefde voor de literatuur. Inmiddels is Thomas Noorman een gevierd romanschrijver en Kira heeft na een mislukte carrière haar heil gezocht in het moederschap. Hun rollen binnen het huwelijk zijn bepaald, maar als Kira overlijdt bij een noodlottig ongeluk ontwricht dat het gezin op diepgaande wijze. Thomas vindt kortstondig troost in de armen van een andere vrouw en verliest daarmee het respect van de mensen die hem omringen en de relatie met zijn oudste dochter komt ernstig onder druk te staan.
Samen met zijn drie kinderen besluit hij in een oude camper op reis te gaan door de Spaanse Pyreneeën. In de bergen komt het tot een confrontatie en Thomas wordt gedwongen zijn leven opnieuw te bezien.

Het grotere wonder – Thomas Glavinic

Jonas neemt deel aan een expeditie naar de top van de Mount Everest. Tijdens de verschillende etappes van de beklimming en in de ‘zone des doods’ laat hij – geteisterd door zuurstofgebrek en plotselinge weersveranderingen – zijn leven de revue passeren.
Hij is samen met zijn tweelingbroer en zijn beste vriend opgegroeid bij Picco, de ‘boss’, die in allerlei dubieuze zaakjes was verwikkeld en een onmetelijke rijkdom had vergaard. De jongens zijn dapper, nieuwsgierig en onafscheidelijk – en ze kunnen zich letterlijk alles veroorloven. Maar op een dag wordt de kinderlijke idylle wreed verstoord. Daarmee begint voor Jonas een eindeloze zoektocht: hij reist naar Montevideo, Auckland, Tokio, Oslo, Rome … Tot hij op een dag Marie tegenkomt en beseft wat hij mist.

De onverbiddelijke tijd – Justin Go

Tristan Campbell is net afgestudeerd wanneer een koerier hem een aangetekende brief uit Londen bezorgt. De brief is afkomstig van een notaris, die hem dringend verzoekt naar Engeland te komen. In Londen krijgt Tristan te horen dat hij waarschijnlijk de rechtmatige erfgenaam is van Ashley Walsingham, een Engelse alpinist en legerofficier die in 1924 tijdens zijn poging de top van de Mount Everest te bereiken is omgekomen. Om de erfenis te kunnen ontvangen heeft Tristan slechts drie maanden de tijd om aan te tonen dat hij de achterkleinzoon is van Imogen Soames-Andersson, de geliefde van Ashley. Zo begint Tristans race tegen de klok, die hem van de archieven in Londen via de slagvelden van de Somme naar de Oostfjorden in IJsland voert. Tijdens zijn onmogelijke zoektocht reconstrueert Tristan het verhaal van een noodlottige liefde dat zich heeft afgespeeld tegen het decor van de waanzin en verwarring van de Eerste Wereldoorlog en de gevaarlijke eerste Britse expedities naar de Mount Everest.

De berg – Manuel Marsol

BONUS: De berg – Manuel Marsol

De berg is een prachtig geïllustreerd verhaal van een man die de weg kwijtraakt in de bergen. Een verhaal van weinig woorden, maar met bijzonder mooie tekeningen. Je ziet hoe de vrachtwagenchauffeur verandert door zijn wandeling op de berg. De kleuren, de dieren, de bergen; dit is echt een parel van een prentenboek. Geen wonder dat de tekenaar de internationale prijs voor illustratie op de Bologna Children’s Book Fair 2017 won.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Eén reactie

  • Koen D'haene

    03/10/2022 at 00:10

    IJs
    Psychologische misdaadroman die zich afspeelt aan de voet van de Dent Blanche in Wallis
    Eerste deel van een drieluik: Ijs (2016). Zand (2020) en Rots (2021).
    Auteur: Koen D’haene
    Uitgeverij: LetterRijn

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *