
Onlangs stond Hebban in het teken van debuutromans en dat gaf mij het idee om ook hier wat debutanten in het zonnetje te zetten. Geen idee wat te lezen deze zomer? Neem deze Vlaamse debuutromans mee op reis.
Glorie – Patricia Jozef
Na het afronden van zijn doctoraat in filosofie en een aantal jaren thuis te hebben gezeten zonder een passende job te vinden (320 sollicitatiebrieven en geen enkel resultaat), besluit Marcel het roer omgooien. Hij vervalst zijn cv en solliciteert op de baan van event manager aan de Teniersacademie in Antwerpen. Naast deze nieuwe job neemt hij als mantelzorger de, steeds groter wordende, zorg voor zijn moeder op zich. De tweede verhaallijn in het boek is geschreven vanuit het perspectief van kunstenares Bodine Bourdeaud’hui, een jonge moeder die sinds de geboorte van baby Abel haar eigen cultstatus probeert te relativeren. Patricia Jozef geeft de lezer een interessant inkijkje in de wereld van de kunsten, terwijl ze ondertussen menselijke relaties probeert te duiden. Beide hoofdpersonages zijn bezig met hun eigen imago, hebben veel ambitie en zijn op zoek naar geluk. De roman is vlot, maar prachtig geschreven en bij vlagen zeer grappig.
Marsepeinen vingers – Öznur Karaca
Marsepeinen vingers vertelt het zwaarmoedige levensverhaal van de Turkse Servi, die op zeventienjarige leeftijd met haar kersverse echtgenoot Hüseyin in België terechtkomt. Wat een hoopvolle toekomst had moeten zijn wordt algauw een regelrechte nachtmerrie. Servi komt terecht in een uitzichtloos bestaan en haar leven lijkt van ellende aan elkaar te hangen. Een agressieve echtgenoot, een heks als schoonmoeder en zo stapelen de problemen zich gedurende de hoofdstukken van het leven enkel op. We volgen Servi vanaf haar negende tot haar 69e levensjaar en er valt haar weinig geluk ten deel. Marsepeinen vingers is een debuut dat aankomt als een mokerslag, zowel in dialoog als in de verhalende teksten. Absoluut geen verhaal om vrolijk van te worden, maar prachtig om te lezen.
Noord – Sien Volders
Toegegeven, ik was wat sceptisch toen ik aan deze roman begon. Namen als Guy Mortier, Peter Verhelst, Herman Brusselmans en Marc Didden prijzen het boek aan en doorheen Vlaanderen werd Noord als snel een hype. En meestal gaan gehypte boeken en ik niet samen. Ook moet ik eerlijk toegeven dat de flaptekst mij niet erg aansprak, als dit boek niet op mijn lijstje voor de Hebban Debuutprijs had gestaan, had ik het waarschijnlijk niet gelezen. En dat zou zonde zijn geweest. Want Noord is een schitterend boek vol pure emoties. Sien Volders weet op papier vast te leggen hoe ik de liefde beleef. Ik las het complete boek op een enkele dag en wilde niet stoppen met lezen. Ook al waren bepaalde plotwendingen voorspelbaar, toch vond ik het mooi. Ik had meerdere keren tranen in mijn ogen en tegen het einde moest ik echt huilen.
Verdwaaltijd – Kathy Mathys
De pas gescheiden Marcia dwaalt door Brussel en begint een relatie met David, een Amerikaanse schrijver die werkt aan een autobiografische roman over de verdwijning van zijn ex Kay. Hoewel David schrijft over Kay, laat hij in het dagelijks leven weinig over haar los. Marcia wordt steeds nieuwsgieriger naar de vrouw die David nog volledig in de ban lijkt te hebben. Verdwaaltijd is een prachtige roman met levensechte personages, die zich grotendeels afspeelt in Brussel. De verschillende verhaallijnen komen op bijzondere wijze bij elkaar en de ontknoping van het boek is erg onverwacht. Een wondermooie bespiegeling van dwalen en verdwalen.
Het wordt spectaculair. Beloofd – Zita Theunynck
Het wordt spectaculair. Beloofd vertelt het liefdesverhaal van Anna en Leonard en start wanneer Anna een boek met daarin 23 brieven in de trein vergeet. Een vrouw vindt het boek en leest de brieven. Als lezer lees je eerst ook die brieven zonder enige uitleg. Pas in de latere hoofdstukken krijgen die brieven een helemaal andere betekenis. Hoewel ik dit boek erg mooi geschreven vond, was het einde voor mij persoonlijk te voorspelbaar. Ik lees echter enkel positieve recensies, dus misschien ligt het gewoon aan mij dat ik niet 100% overtuigd ben.
De Studente – Elise Wuyts
Het is 1882. De Studente klopt aan bij de Dokter. Ze is jong en ambitieus, maar vindt nergens een baan omdat de geneeskunde niet voor vrouwen is weggelegd in het preutse Victoriaanse Engeland. De Dokter kan de Studente helpen in haar ambities, door haar te onderwijzen in de anatomie. De Studente draagt een moeilijk verleden met zich mee, maar ook De Dokter heeft zijn redenen voor het kluizenaarsbestaan. De Studente vertelt een liefdesgeschiedenis, maar geeft tegelijkertijd een inkijkje in twee beschadigde, op machtsbeluste personages die de liefde voor het menselijk lichaam met elkaar gemeen hebben. Een bijzonder debuut waarmee de schrijfster, Elise Wuyts, genomineerd werd voor De Bronzen Uil.
De man die niet schoot – Vincent Merckx
Op de eerste lentedag van het jaar speelt er zich een nationaal drama af op de Antwerpse Meir (de bekendste winkelstraat van deze stad). Ambulances rijden af en aan, shoppers komen weer tot zichzelf onder isolatiedekens. Maar deze aanslag is niet zoals de voorgaande: de dader zwaaide wel met een pistool, maar loste geen enkel schot. Het debuut van Vincent Merckx is ontzettend actueel en speelt in op de vele militairen die je in het Belgische straatbeeld ziet. Maken deze militairen de stad veiliger? Of vergroten ze juist de angst voor een aanslag? De man die niet schoot is een absolute doordenker.
Andromeda – Jef Schokkaert
Andromeda combineert de actuele uitdagingen van terrorsime, cybercriminaliteit en milieuproblematiek met de vraag: welke gevolgen hebben onze beslissingen tijdens ons leven en erna? In 2055 steekt een meisje zichzelf in brand. De reden daarvoor ligt in een serie gebeurtenissen die zich afspelen in 2017.
Pest – Joost Devriesere
Journalist Joost Devriesere schreef al eerder een non-fictie boek, maar Pest is zijn romandebuut. In de nabije toekomst vallen mensen plots in slaap. Overal ter wereld. Straten en openbare plaatsen liggen bezaaid met burgers. Is het een terroristische aanslag zonder voorgaande? Is het de natuur die zich wreekt? Niemand kent de oorzaak, laat staan de remedie. Enkele inwoners van een Vlaamse provinciestad die aan het onheil ontsnapten gaan elk op hun manier met de situatie om. Sommigen voelen zich bevrijd, anderen maken van de gelegenheid gebruik om oude rekeningen te vereffenen.
Bonus: Verkruimeld Land – Aya Sabi
Voor dit kleine boekje is er sowieso nog plaats in je strandtas of handbagage. Het debuut van Aya Sabi is misschien klein van formaat, maar zal een grootste indruk achterlaten. Verkruimeld land gaat over het leven en haar eindigheid, over oorlog en vrede, haat en liefde, heerschappij en machteloosheid. In vijf verhalen neemt Aya Sabi je mee naar het land van uitersten. En dat doet ze met een prachtig en creatief taalgebruik.
5 reacties
zwartraafje
12/08/2018 at 16:44
Als je de volgorde van het laatste rijtje boeken iets anders had geplaatst had je er meteen ook nog een Belgische driekleur in verwerkt. 😉
Marcia van der Zwan
12/08/2018 at 17:00
Haha daar zal ik volgende keer rekening mee houden 😉
Katrien
12/08/2018 at 21:57
Ik heb enkel al het boek van Zita Theunynck gelezen. Ik vond het niet slecht maar ik miste nog wel iets, ik had er meer van verwacht eigenlijk. Ook omdat ik overal al lovende recensies had gelezen.
Marcia van der Zwan
13/08/2018 at 20:40
Ook ik had meer verwacht van het boek van Zita Theunynck. Ik vond het einde te voorspelbaar en had hoge verwachtingen door alle lovende recensies. Inderdaad geen slecht boek, maar er mist iets.
Joost Loncin
20/10/2022 at 17:52
Wat vindt u van de debuutroman van de Vlaamse auteur Joost Loncin, ‘Het Boek van Oorlog en Vergeten’, begin dit jaar uitgegeven bij Davidsfondsuitgeverij (Standaard Uitgeverij)?