
Dit jaar is het thema van de boekenweek Rebellen en Dwarsdenkers. Speciaal voor deze gelegenheid volgt hier een lijstje van negen rebelse boeken.
Ik zal de wereld nooit meer zien – Ahmet Altan
Ahmat Altan wist zijn boek uit een van Erdogans gevangenissen te smokkelen
Schrijver Ahmet Altan is 68 jaar en zal de rest van zijn leven drieëntwintig uur per dag doorbrengen in een cel. Zoals hij in de titel zegt: Ik zal de wereld nooit meer zien. In dit boek krijgen we een blik op het leven in Erdogans gevangenissen. Het is een urgent en actueel pamflet tegen de politieke situatie in Turkije. Ahmet Altan schrijft echter ook over hoop, literatuur, het schrijverschap, filosofie en religie. Een krachtig verhaal dat de lezer diep in het hart weet te raken. Dit is geen roman, maar iemands werkelijkheid. Dag in dag uit opgesloten zitten in een cel en dan nog zo hoopvol in het leven staan – ik doe het Altan niet na.
Knap voor een dik meisje – Tatjana Almuli
Tatjana Almuli maakt gehakt van ons schoonheidsideaal
Tatjana is al haar hele leven dik. Ze krijgt zo lang ze zich kan herinneren al ongevraagd commentaar op haar lijf. Na haar deelname aan het Nederlandse tv-programma Obese, waarin ze enorm veel gewicht verliest, ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In Knap voor een dik meisje vertelt Tatjana Almuli openhartig over het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Boeken als deze zijn belangrijk. In tijden waarin body positivity steeds meer aanhangers krijgt, is dit boek absolute must-read. Vooral omdat de schrijfster geen blad voor de mond neemt en van begin tot eind eerlijk en authentiek blijft. Als Almuli je één ding kan leren, dan is het wel dat mensen niet hun uiterlijke verschijning zíjn. We moeten mensen niet anders behandelen op basis van hun gewicht. En het is bovendien absoluut niet aan een ander om hierop commentaar te leveren. Knap voor een dik meisje is een vlot lezend boek dat je aan het denken zal zetten.
Waar we over praten als we over verkrachting praten – Sohaila Abdulali
Sohaila Abdulali wil het taboe op verkrachting doorbreken
In Waar we over praten als we over verkrachting praten wordt seksueel geweld onderzocht. Wat zeggen we erover en wat niet? Dit boek van Sohaila Abdulali is moeilijk in een genrehokje te plaatsen, door de combinatie van getuigenissen, haar eigen ervaringen en onderzoeksresultaten. Dit neemt echter niet weg dat dit een zeer belangrijk boek is. Een onderwerp als verkrachting mag niet langer onder de mat geschoven worden. Waar we over praten als we over verkrachting praten is hier en daar confronterend om te lezen, maar geeft je inzicht in een belangrijke problematiek van onze maatschappij. Hoe kunnen we verkrachting zo veel mogelijk verbannen uit onze samenleving? De eerste stap is er over te praten en te lezen. Daarom schreef Sohaila Abdulali dit boek.
Mijn jaar van rust en kalmte – Ottessa Moshfegh
Een dikke fuck you aan de wereld en gewoon een jaartje slapen
Mijn jaar van rust en kalmte is een verontrustende schets van onze tijd. In een maatschappij van druk druk druk en vlug vlug vlug is het niet vreemd dat mensen op zoek gaan naar een pauzeknop. Het ik-personage van Ottessa Moshfegh probeert een jaar van haar leven slapend door te brengen. Ze wil vergeten wie ze is en een nieuwe start maken. Willen we niet allemaal eens een jaartje vrij hebben? In thematiek is deze roman ontzettend herkenbaar, al durft de auteur ook de duistere kanten van het leven te tonen. Haar taalgebruik is bovendien fenomenaal, wat het boek grappig en somber tegelijkertijd maakt. Een jaar doorgebracht onder de invloed van een waanzinnige combinatie van drugs toont aan dat vervreemding soms noodzakelijk is. Ik ben fan.
Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid
Hoe je als vrouw staande te houden in de mannenwereld die de muziekindustrie heet
Eind jaren zestig. Los Angeles. Daisy Jones, een pracht van een vrouw, droomt ervan een beroemde zangeres te worden. Ze ontmoet Billy Dunne, de frontman van de opkomende rockband The Six. De vonken vliegen ervan af en hun eerste gezamenlijke song slaat in als een bom. In Daisy Jones & The Six geeft Taylor Jenkins Reid een kijkje achter de schermen bij de opkomst én de ondergang van een band. Niet alleen drugs, alcohol en rock-‘n-roll spelen een belangrijke rol in dit verhaal. Daisy Jones & The Six gaat des te meer over heldhaftige vrouwen in de muziekindustrie, zich staande houdend in een mannenwereld. Drie verschillende vrouwen hebben er alles voor over om hun dromen te verwezenlijken.
Mijn zusje de seriemoordenaar – Oyinkan Braithwaite
Grote zus helpt kleine zus de lijken van haar minnaars te doen verdwijnen
In Mijn zusje, de seriemoordenaar vertelt Korede op luchtige wijze over haar perfecte zusje, die er naast haar bloedmooie uiterlijk en actieve social media accounts een wel heel vreemde hobby op na houdt: het vermoorden van haar vriendjes. Geen enkele man overleeft een relatie met haar. Het is Korede die steeds mag opdraven om de lijken te laten verdwijnen. Ondanks het heftige thema leest dit debuut van Oyinkan Braithwaite erg vlot. De band tussen twee zussen wordt danig op de proef gesteld in dit realistische en tegelijkertijd bizarre verhaal. Luidop schaterlachen gegarandeerd.
Holland – Rodaan Al Galidi
Nederland en haar bureaucratie door de ogen van een vluchteling
Na negen jaar wachten op een verblijfsvergunning komt Semmier Karim terecht in het echte Holland, dat van haar inwoners, niet dat van het systeem. Het wordt een zoektocht naar zichzelf, de jongen die hij gaandeweg verloren is en naar het thuis waar hij zo naar verlangt. Onderweg blijkt het volk anders te zijn dan het systeem, en zijn reis moeilijker dan hij dacht. Wie zijn de Hollanders? Gaat Semmier zijn weg vinden? En wat als de liefde op zijn pad komt?
Mogen de wijze jongens winnen, gij weet – Fikry El Azzouzi
Want een auteur hoeft geen witte, hoogopgeleide man te zijn
Tijdens het schooljaar 2017-2018 ging schrijver Fikry El Azzouzi wekelijks op bezoek in de GO! Spectrumschool in Deurne en Borgerhout. Hij gaf er workshops over schrijven, brainstormde met de leerlingen rond het maken van eigen teksten en begeleidde een reeks schrijfsessies. Op deze manier gaf hij de leerlingen uit het beroepsonderwijs, die veel te vaak moeten opboksen tegen vooroordelen, een stem. Uitgeverij EPO bundelt hun bijdragen in Mogen de wijze jongens winnen, gij weet om aan te tonen hoezeer die clichés de bal misslaan. Literatuur met toekomstige automecaniciens, houtbewerkers, elektriciens of zorgkundigen? Jazeker. Ik geloof dat er in iedereen een schrijver zit – en dat hebben Fabiola, Givano, Guy, Yago, Mohsen, Nana, Mengs, Clinton, Abdeljalal, Youssef, Yves, Randy en Mohamed onder leiding van Fikry El Azzouzi glansrijk bewezen. Deze bundel draagt bij aan een meer inclusieve boekensector waarin iedereen, ongeacht gender, etnische achtergrond, sociale klasse, seksuele voorkeur en het wel of niet hebben van een beperking, zich gerepresenteerd voelt. Een boekensector waarin niet enkel witte mannen van boven de veertig achter de toetsenborden zitten.
De odyssee van Mohamed – Mohamed El Bachiri
Mohamed El Bachiri zint niet op wraak op de terroristen die zijn vrouw vermoorden, maar roept op tot liefde.
In 2017 publiceerde Mohamed El Bachiri Een jihad van liefde, over hoe hij zijn vrouw verloor door de aanslagen in Brussel. Nu, drie jaar later, verschijnt De odyssee van Mohamed. In dit boek vertelt hij over zijn jeugd in Molenbeek, zijn leven als vader van drie kinderen na de dood van zijn vrouw en zijn visie op verbroedering als basis voor de toekomst. El Bachiri schetst de contouren van een moderne, open samenleving waarin verschil mag bestaan en menselijkheid prevaleert. Opnieuw weet hij de lezer te raken met zijn eenvoudige poëtische taal, waarmee hij een grootse boodschap uitdraagt.