9 literaire romans over dementie

De ouderenroman is hip. Denk aan Hendrik Groen die met Pogingen iets van het leven te maken miljoenen harten heeft veroverd of de knotsgekke Allan die uit het raam klom en verdween. Niet alle boeken over ouderen hebben, zoals Een man die Ove heet, een puur humoristische invalshoek. Er zijn ook serieuze boeken met ouderen in de hoofdrol. Vandaag in de schijnwerpers: boeken over het thema dementie.

Boeken over dementie

De Grens – Riikka Pulkkinen

Een wondermooi verhaal over een 53-jarige literatuurprofessor die haar aan Alzheimer lijdende man een bijzondere belofte heeft gedaan: ze zal hem helpen met sterven als hij zich niets meer herinnert. Een poëtisch verhaal vertelt uit vier verschillende perspectieven, dat je zeker zal raken.

Ik mis mezelf – Lisa Genova

Alice, een wetenschapster van bijna vijftig, krijgt de diagnose vroege alzheimer. Niets is meer zoals het geweest is: ze verliest haar carrière en moet steeds meer de touwtjes uit handen geven. Een beangstigend en droevig verhaal. Zeer mooi verfilmd als Still Alice, met hoofdrollen voor Julianne Moore en Alec Baldwin.

Hersenschimmen – Bernlef

Een klassieker van eigen bodem over Maarten Klein, die langzaam verdwaald in zijn eigen herinneringen. Soms vergeet hij het heden en leeft hij in het verleden. Soms weet hij niets meer. Al deze verschillende hersenschimmen luiden het begin van zijn dementieproces in.

Boeken over dementie

De Laatkomer – Dimitri Verhulst

Als wraak op zijn liefdeloze, kleinburgerlijke bestaan besluit Désiré Cordier te doen alsof hij dementeert. Opgenomen in een tehuis voor seniele bejaarden, speelt Désiré de rol van zijn leven. Humoristisch en schrijnend tegelijkertijd.

Ze is zoek – Emma Healey

Elizabeth is zoek staat op het briefje in Mauds zak. Maud heeft beginnende dementie en de mensen nemen haar niet langer serieus. Ze is echter vastbesloten te ontdekken wat er met haar vriendin Elizabeth is gebeurd en wat het verband is met het raadsel dat haar al zo lang kwelt: de nooit opgeloste verdwijning van haar zusje Sukey, vlak na de oorlog. Een thriller met diepgang!

Het zwijgen van Maria Zachea – Judith Koelemeijer

Een oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurten voor haar te zorgen. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend met haar stoel. Een ingetogen familiegeschiedenis.

Boeken over dementie

De Belofte – Nadine Ahr

Edwin heeft zijn vrouw Ria beloofd om haar nooit te verlaten, maar dan begint Ria tekenen van dementie te vertonen. Ze lijdt onder hallucinaties, herkent Edwin niet meer en begint te schreeuwen als ze hem ziet. Een aangrijpend verhaal, vertelt vanuit het perspectief van de kleindochter die moet toezien hoe haar opa de liefde van zijn leven verliest.

Nooit ziek geweest – Nico Dijkshoorn

Klaas zit in een verzorgingstehuis. Zijn zoon zit naast hem, zwijgend. De losgezongen zinnen van de vader roepen herinneringen op aan woeste verjaardagsfeesten van vroeger, aan vakanties met veel gelach en ruzie, aan een moeder die altijd volgde – en een vader die er ondanks zijn permanente aanwezigheid nooit echt was. Humoristisch en verdrietig tegelijkertijd.

Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor – Renate Dorrestein

Heleen houdt van haar man, van haar werk en van haar twee kinderen. Wanneer haar moeder, met wie zij altijd een moeizame relatie heeft gehad, een herseninfarct krijgt – moet ze leren jongleren tussen haar puberende kinderen en haar dementerende moeder. Chaotisch, tragisch en herkenbaar.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

 • Annelies

  23/09/2017 at 16:25

  Ik vind dementie echt zo’n boeiend onderwerp! De Grens en De Laatkomer heb ik al gelezen en De Belofte staat nog op de lijst. De meeste andere boeken kende ik niet, dus bedankt voor de tips!

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   23/09/2017 at 19:05

   Ik vind het ook een heel bijzonder onderwerp om over te lezen. Enerzijds heel beangstigend omdat het jou (of iemand in je omgeving) zomaar zou kunnen overkomen, maar tegelijkertijd heel ontroerend. Hopelijk ga je van de boeken genieten!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *