Boekige Bestemming: De bibliotheek van Kopenhagen

Eerlijk gezegd was het nog nooit in me opgekomen om een bibliotheek te bezoeken op vakantie. Boekhandels, ja natuurlijk! Maar een bibliotheek had ik nog niet echt als bezienswaardigheid beschouwd. Totdat ik in ons boekje over Kopenhagen over deze bibliotheek las: door de bijzondere architectuur is de zogenoemde Black Diamond een echte toeristentrekker. Dus besloten Jimi en ik een kijkje te nemen. Helaas waren de ruimtes met boeken afgeschermd voor toeristen, maar ik kon het desondanks niet laten om wat foto’s met jullie te delen.

Bibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van Kopenhagen

De nationale bibliotheek van Denemarken bevindt zich in Kopenhagen op het eiland Slotsholmen. Het is heel tof om te zien hoe aan een oud gebouw uit 1906 (van de architect H.J. Holm) een moderne uitbouw is toegevoegd. In 1999 werd deze uitbouw, die bekend staat als De Zwarte Diamant aan het gebouw vastgemaakt, naar het ontwerp van het Deense architectenbureau schmidt hammer lassen. De bibliotheek van Kopenhagen is de grootste bibliotheek van Noord-Europa en bevat naar het schijnt ongeveer zes miljoen boeken.

Bibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van Kopenhagen

In de bibliotheek namen we direct de roltrap naar de eerste verdieping. Daar was een kleine tentoonstelling met de titel ‘Black on White – We Love Books!’. Aangezien ik ook van boeken houd (haha duh!) vond ik het heel leuk om hier rond te kijken. Het was een brede tentoonstelling van de anatomie van het boek tot de geur: heel leuk om te bekijken, te voelen en te ruiken.

Bibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van Kopenhagen

Vervolgens klommen we alle trappen naar boven om op de bovenste verdieping te geraken. Er was een lift, maar het was natuurlijk veel leuker om recht door het architectonische hoogstandje naar boven te klimmen. Boven aangekomen genoten we van het uitzicht (inclusief rondvaartboten), de wonderlijke architectuur én een kijkje door de ramen richting de boekenrekken.

Bibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van Kopenhagen
Vervolgens gingen we naar de bibliotheektuinen, gelegen achter het originele bibliotheekgebouw. Niet alleen zagen we talloze kleurrijke bloemen, ook ontdekten we een standbeeld van Kierkegaard. Hoe bijzonder is dit contrast tussen het oude gebouw inclusief de weelderige bloementuin en het strakke design van De Zwarte Diamant?!

Det Kongelige Bibliotek | Søren Kierkegaards Plads 1, Kopenhagen (Denemarken)

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!