Boekige Bestemming: Muntpunt, de bibliotheek van Brussel

Vorig jaar ging ik met de jongerenambassadeurs van de Gentse Bibliotheek, Team Krook, op uitstap naar Brussel. In de voormiddag bezochten we Muntpunt, de Nederlandstalige bibliotheek van Brussel. Ik kwam laatst tot de ontdekking dat ik mijn foto’s nooit op deze blog had geplaatst, dus bij deze!

MuntpuntMuntpunt

De Brusselse bibliotheek

Muntpunt is een bibliotheek met meer dan 230.000 boeken en andere materialen om uit te lenen. Daarnaast wordt Muntpunt gezien als een informatiecentrum, voert ze promotie voor Brussel en stimuleert ze ontmoetingen. Je kan er bijvoorbeeld ook terecht voor boekvoorstellingen, leesclubs of debatten. Helaas niet op de foto’s, maar zeker ook de moeite waard: Muntpunt heeft een spelpunt. Waar je niet alleen spellen kunt uitlenen, maar waar ze ook iedere maand een spellenavond organiseren!

Muntpunt

Op de muziekafdeling van Muntpunt vind je 69551 cd’s en ook is er sprake van een geactualiseerd dvd aanbod (8921 stuks).

MuntpuntMuntpunt

Een interactieve rondleiding

We kregen een rondleiding waarbij onze gids op iedere verdieping een stuk uit de collectie nam om iets over te vertellen. Van een boekje over graffiti in Brussel tot een hiphop cd van Stikstof en het boekje “We Should All Be Feminists”; er was voor ieder wat wils.

MuntpuntMuntpunt

De Young Adult afdeling

Helemaal blij werden we natuurlijk toen we de Young Adult afdeling aangegeven zagen op de bordjes. Muntpunt heeft een aparte afdeling voor Young Adults, wat ik een ontzettend tof initiatief vindt. Achter een glazen deur bevinden zich twee muren vol YA boeken. Ik heb van horen zeggen dat het hier om 12 boekenkasten gaat, maar ik vond persoonlijk het aanbod wel wat klein. Ik zag vooral bekende titels – waarvan ik het overgrote deel al gelezen heb. Wel vond ik het zeer goed dat het aanbod zowel in het Nederlands als in het Engels was.

MuntpuntMuntpunt

Een bibliotheekshop

Bij de in- en uitgang van het gebouw heeft de bibliotheek ten slotte een heuse shop. Hoe cool is dat? Hier kun je t-shirts, tote bags, boeken en andere toffe dingen kopen. Ook zag ik hier in de buurt een ruilkast. Waar je dus zelf een boek kunt achterlaten en weer eentje meer naar huis kunt nemen.

Ik vond het heel leuk om Muntpunt te bezoeken en was onder de indruk van de strakke inrichting! Hopelijk wordt De Krook in Gent net zo mooi – of zelfs nog mooier!

Muntpunt
Muntpunt | Place de la Monnaie 6, 1000 Brussel

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

 • Lalagè

  13/09/2017 at 08:29

  Die vloer is mooi! En een winkeltje is een leuk idee, dat heb ik nog niet vaak gezien.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   13/09/2017 at 10:11

   Ja, ik denk dat dat echt een gat in de markt is – bibliotheekwinkeltjes 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *