Ik liet me gaan in de bibliotheek!

Afgelopen weekend bracht ik een bezoekje aan de bibliotheek. Hoewel ik thuis nog genoeg te lezen heb, had ik nood aan iets anders. Ik kwam dan ook met een enorme stapel thuis. Een stapel met voornamelijk sterke vrouwen achter de schrijftafel. Kijk je mee naar mijn buit?

Rachida Lamrabet

Een kind van God – Rachida Lamrabet

In Een kind van God schrijft Rachida Lamrabet in twaalf korte verhalen over gewone mensen. Als ik de achterflap mag geloven gaat het hier om zeer aangrijpende verhalen. Vaders liggen in de knoop met zichzelf, een moeder vecht met hart en ziel voor haar kind en de volgende generatie tracht uit onzekerheid, de ambivalentie en de humor een beter leven te puren. Ik ben benieuwd.

Zwijg, allochtoon – Rachida Lamrabet

Meteen na thuiskomst uit de bibliotheek begon ik in dit non-fictie boek en las ik het in één ruk uit. In Zwijg, allochtoon brengt Rachida Lamrabet drie gevoelige onderwerpen samen: gender, religie en de grenzen van onze vrijheden. Ze onderzoekt of de vrijheid van meningsuiting voor iedereen geldt. Veranderen de regels als mensen van een andere origine zich in het politieke of artistieke debat mengen? Kan ‘allochtone’ kunst of literatuur wel kunst of literatuur zijn? En hoe wordt het vrouwenlichaam ingezet in de strijd om de vrijheid?

De eerste persoon - Ali Smith

De eerste persoon – Ali Smith

Ali Smith is hip. Ik kan Instagram niet openen zonder een foto van Herfst voorbij te zien komen. Hoewel ik ook heel benieuwd ben naar die roman, besloot ik te beginnen bij een van haar verhalenbundels. De eerste persoon en andere verhalen bestaat uit twaalf verhalen, die volgens de achterflap humoristisch en experimenteel zijn.

Paarse hibiscus - Chimamanda Ngozi Adichie

Paarse hibiscus – Chimamanda Ngozi Adichie

Eerlijk gezegd kwam mijn vriend met dit boek thuis na ons gezamenlijke bibliotheekbezoek. Maar aangezien ik na het lezen van We moeten allemaal feminist zijn ook erg nieuwsgierig ben naar Adichie, ga ik deze ook zeker lezen. Van Annelies Moons zag ik al veel lovende tweets voorbij komen over het oeuvre van Adichie. En aangezien onze smaak in boeken vaak overeenkomt, kan ik niet wachten om aan Paarse hibiscus te beginnen.

Utopia - Lincoln Child

Utopia – Lincoln Child

Op de voorkant van deze dikke thriller staat “Ultraspannend! Brave New World meets Jurassic Park“. Daarom was mijn aandacht meteen verzekerd. Ik denk dat Brave New World mijn favoriete Science Fiction klassieker is. Sinds kort ben ik bovendien ook fan van Jurassic Park. Ik hoop dat Lincoln Child mijn hoge verwachtingen waar kan maken in Utopia.

Drie sterke vrouwen - Marie Ndiaye

Drie sterke vrouwen – Marie Ndiaye

Een titel als deze spreekt mij meteen enorm aan. Had je me een jaar geleden gevraagd of ik feminist was, dan had ik lachend met mijn ogen gerold. Maar de laatste tijd voel ik me meer en meer aangesproken door de strijd voor gelijkheid. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de drie sterke vrouwen die Marie Ndiaye opvoert in haar gelijknamige roman.

Jenny Erbenbeck

Een handvol sneeuw – Jenny Erpenbeck

Al lange tijd staat Gaan, ging, gegaan van Jenny Erpenbeck op mijn lijstje om te lezen. Helaas was dit boek uitgeleend in de bibliotheek. Dus ging ik met twee andere boeken van deze Duitse schrijfster naar huis. In Een handvol sneeuw sterft de baby van een joodse moeder en een katholieke vader. Hoe zou het leven zijn gelopen als het kindje was blijven leven? Erpenbeck schetst vijf mogelijke scenario’s.

Wolfskers – Jenny Erpenbeck

Een onbekend meisje wordt ’s nachts op straat gevonden en weigert op te groeien. Een jonge vrouw maakt van dichtbij mee hoe haar grootmoeder dementeert. Een dochter ontdekt het geheim dat haar vader een leven lang met zich meedraagt. Twee jonge mensen lopen een liefde mis. Met Wolfskers heb ik opnieuw een verhalenbundel in handen.

Expo 58 - Jonathan Coe

Expo 58 – Jonathan Coe

Toen ik zag dat Jonathan Coe werd aangekondigd als een van de sprekers op het Passa Porta festival, besefte ik me plots dat ik nog geen enkel van zijn vele boeken gelezen heb. Ik besloot Expo 58 mee naar huis te nemen op basis van de kleurrijke cover én het feit dat het hoofdpersonage op reis gaat naar Brussel. Ik ben benieuwd naar het verhaal van Thomas Foley, de weinig opvallende ambetenaar die voor zijn werk naar Brussel reist.

bibliotheek december 2018

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

6 reacties

 • Karlijn

  20/12/2018 at 08:30

  Ik heb toevallig Drie sterke vrouwen een paar weken gelezen voor mijn studie, een aanrader! Vooral het eerste gedeelte vond ik erg interessant.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   20/12/2018 at 12:55

   Nu ben ik extra benieuwd 🙂

   Reageer

 • Chantal

  20/12/2018 at 10:25

  Heerlijk, van die grote biebstapels 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   20/12/2018 at 12:55

   Inderdaad! Nu kan ik met een gerust hard aan mijn kerstvakantie beginnen 😀

   Reageer

 • Annemieke

  24/12/2018 at 08:09

  Mooie bieb haul. Naar Adichie ben ik ook nog wel benieuwd jaar.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   26/12/2018 at 11:31

   Ik ben vanochtend begonnen in Paarse Hibiscus en vind het nu al prachtig!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *