Ondanks de kou haalde ik een voorraadje boeken uit de bib

Afgelopen weekend sleepte ik mezelf door de kou naar de bibliotheek. Hoewel er nog meer dan zeventig ongelezen boeken door mijn huis zwerven, had ik dringend behoefte aan nieuw leesvoer. Kijk je mee naar mijn buit?

Nooit ziek geweest - Nico Dijkshoorn

Nooit ziek geweest – Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn was voor mij altijd die man die gedichtjes voorlas in De Wereld Draait Door – verder wist ik weinig over deze auteur. Totdat ik hem afgelopen november zag op de Boekenbeurs en hij enorm veel indruk op me maakte: wat een wonderlijke spreker en een sympathieke man. De manier waarop hij zijn levensverhaal zo eerlijk op tafel legde in het gesprek voor een volle zaal raakte me en mijn interesse voor Nooit ziek geweest was gewekt. In Nooit Ziek Geweest beschrijft Dijkshoorn hoe zijn familie zich schikt naar de nukken van zijn vader. “Mijn vader was iemand die zijn leven lang niemand gezien heeft en alleen maar met zichzelf bezig was. Dat heeft grote invloed op mij en mijn werk gehad. Ik wil niet mijn vader zijn: ik kijk. Ik zie je.”

Klont - Maxim Februari

Klont – Maxim Februari

Klont is een roman die de huidige wereld in vraag stelt. De beroemde spreker Alexei Krups reist de wereld over met een bejubelde lezing over digitale technologie. Volgens hem zullen zowel de roman als de politiek ten onder gaan aan het gebruik van data en kunstmatige intelligentie. ‘De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld,’ zegt een collega van Krups. De thematiek van Klont spreekt mij enorm aan, dus ik kan niet wachten om in dit boek van schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari te beginnen, ondanks het feit dat ik de cover absoluut niet mooi vind.

Strikken – Domenico Starnone

Ik lees graag boeken van Italiaanse auteurs en aangezien ik overal lovende recensies van Strikken zie verschijnen ben ik heel benieuwd naar deze ‘literaire wederhelft van Elena Ferrantes Dagen van verlating‘ (zoals het verhaal op de achterflap wordt geprezen). Het boek van Domenico Starnone gaat over Vanda en Aldo, jong getrouwd. Na twaalf jaar huwelijk is Aldo toe aan iets anders. Hij laat Vanda en hun twee kinderen achter in Napels terwijl hij een jong onbekend meisje versierd in Rome. Trouble in paradise!

High Rise - J.G. Ballard

High Rise – J.G. Ballard

Sinds ik in 2016 de film High Rise van Ben Wheatley zag, staat deze klassieker van J.G. Ballard op mijn lijstje om te lezen. Nu ik de film genoeg heb kunnen laten bezinken, hoop ik dit boek met een schone lei tegemoet te treden. In High Rise schetst J.G. Ballard een dystopische versie van het Londen van de jaren 70. Neuroloog Robert Laing verhuist naar een torenflat van veertig verdiepingen. De bovenste etages van dit gebouw zijn voor de hogere klassen, de onderste voor de minder rijke / of zelfs arme mensen. Er ontstaat een heuse klassenoorlog binnen het gebouw.

Mensen op Mars - Joris van Casteren

Mensen op Mars – Joris van Casteren

Ook viel mijn oog op Mensen op Mars van Joris van Casteren, een non-fictie boek in het teken van het Mars One Project. Van Casteren interviewt de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Als echte ruimtevaartfanaat kan ik dit boek niet aan mij voorbij laten gaan!

De man die niet schoot - Vincent Merckx

De man die niet schoot – Vincent Merckx

Graag lees ik boeken van Vlaamse bodem. De man die niet schoot is er zo eentje die al een tijdje op mijn lijstje stond. Het verhaal van Vincent Merckx gaat over een aanslag op de Antwerpse Meir (de bekendste winkelstraat in deze stad). Deze aanslag is echter niet zoals eerdere aanslagen: de dader loste geen schot en is spoorloos verdwenen. Hoewel ik normaal geen groot fan ben van boeken over terrorisme maakt deze mysterieuze synopsis wel heel nieuwsgierig. Bovendien stond dit boek op de longlist van de Harland Award Boekprijs, wat mij doet verwachten dat er een vleugje fantasy, Science Fction of magisch realisme in het verhaal zal zitten. En daar houd ik wel van.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

8 reacties

 • Lalagè

  19/03/2018 at 19:42

  Wow een hele stapel erbij 🙂 Ik ben benieuwd wat je van Klont vindt, omdat ik me afvraag of ik die zelf wil lezen. En Mensen op Mars vind je vast leuk.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   21/03/2018 at 07:29

   Ik ben echt heel nieuwsgierig naar Klont, hoop er snel aan te kunnen beginnen!

   Reageer

  • Marcia van der Zwan

   21/03/2018 at 07:29

   Dankjewel. Dat gaat vast lukken 🙂

   Reageer

 • Annemieke

  22/03/2018 at 08:34

  Herkenbaar. Soms moet je even iets lezen wat je niet zelf al hebt. 😉

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   22/03/2018 at 20:16

   Dat vind ik echt heel mooi geformuleerd haha! 🙂

   Reageer

 • zwartraafje

  25/03/2018 at 16:48

  Het zou wel grappig zijn moest ik die ‘Nooit ziek geweest’ zitten lezen. Dan hou ik als chronisch zieke precies de hele tijd de mensen een leugen voor. 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   25/03/2018 at 18:50

   Als daarmee ook al je klachten plotsklaps verdwijnen, dan vind ik het helemaal niet erg om voorgelogen geweest te zijn. Want ik wens jou heel graag een goede gezondheid <3

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *