Deze 12 boeken las ik in april

In april is het me gelukt om twaalf boeken te lezen. Hier zaten twee prentenboeken bij, een dichtbundel en een non-fictie boek. Voor de rest las ik voornamelijk (literaire) Science Fiction. Ik gaf maar liefst vijf van deze boeken een beoordeling van vijf sterren. Kijk je mee naar mijn leesmaand?

De laatste zes - Alexandra Monir

De laatste zes – Alexandra Monir

Na het om zeep helpen van planeet aarde, is het tijd voor de mensheid om haar vleugels te spreiden. In De laatste zes strijden vierentwintig jongeren voor een plek aan boord van een ruimteschip op weg naar Europa. Hun doel: Jupiters maan koloniseren. Hoewel het boek boordevol clichés zit – insta love, een afvalrace en complotten – leest het verhaal als een trein. Zeker het Iraans-Amerikaanse hoofdpersonage Naomi weet punten te scoren. De combinatie meisjes en wetenschap is voor mij altijd een plus. Daarnaast is ook de setting ontzettend actueel. Alexandra Monir stelt de gevolgen van klimaatverandering tentoon als we niet snel ingrijpen. Ondanks de voorspelbaarheid van de selectie en het feit dat de personages enige diepgang ontbreken, is De laatste zes een fijn boek. Ik ben dan ook ontzettend nieuwsgierig om het vervolg te lezen.

Echte liefde – Courtney Maum

Echte liefde is een hilarische parodie op onze digitale maatschappij. Het verhaal gaat over een wereld waarin mensen meer om hun smartphone geven dan om elkaar. Een wereld waarin aanrakingen schaars zijn geworden. Ondanks de felroze cover heeft dit verhaal een diepere laag. Courtney Marum heeft een maatschappijkritische feelgood roman geschreven, die je laat lachen én aan het denken zet over onze huidige maatschappij.

Prentenboeken

Kikker is kikker – Max Velthuijs

Oh, de nostalgie! Hoe heerlijk is het om opnieuw in de wondere wereld van kikker te duiken? Heel heerlijk. Vooral de eerste pagina, waarop kikker vertelt hoe lief, leuk, mooi, grappig en slim hij zichzelf vindt, was voor mij een schot in de roos. (Zo herkenbaar!) Maar ook de rest van het boekje is een lief verhaal over van jezelf houden en je eigen krachten kennen, terwijl je tegelijkertijd ook anderen naar waarde schat. En de tekeningen blijven ouderwets prachtig. Misschien wel de beste besteding van twee euro ooit!

Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers

In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet? Dit prentenboek is echt prachtig. Niet alleen de boodschap – die absoluut verteld moet worden, ook aan kinderen – maar ook de tekeningen. Heel mooi.

 

De rug van een hand - Violante Juarez Oliveira

De rug van een hand – Violante Juarez Oliveira

In De rug van een hand vertellen alle gedichten samen een prachtig, maar droevig verhaal. Ik houd van de korte, eenvoudig lijkende dichtregels die zo treffend zijn en zoveel emotie weten over te brengen. Het verhaal doorheen de gedichten voelt zo persoonlijk, maar heeft tegelijkertijd veel herkenbare elementen.
Ook de vormgeving van het boekje is bijzonder mooi, evenals de niet-chronologische vertelstructuur. Ik heb mijn exemplaar vol post-its geplakt bij de vele quotes die me wisten te raken. Ik weet zeker dat ik dit kleinood nog vaak open zal slaan. Een poëtisch pareltje.

Ingesloten – Samira Ahmed

Ingesloten neemt een actuele thematiek als vertrekpunt – de haat waarmee vele moslims in het dagelijks leven te maken krijgen – en gooit er een schepje bovenop. Wat als de politiek beslist om alle moslims bijeen te drijven en in kampen onder te brengen? Samira Ahmed neemt je mee in dit gruwelijke gedachte-experiment. Ze onderzoekt de strategie van angst en verdeeldheid. Het Wij-Zij denken krijgt een compleet nieuwe dimensie als de Ander – in dit geval de moslim – terechtkomt in interneringskampen. Maar staat deze toekomst niet dichterbij ons dan we denken? Een prachtig geschreven verhaal en o zo schrijnend. Een aanrader, al kreeg ik er wel nachtmerries van.

De leesclub aan het einde van de wereld - Sophie Green

De leesclub aan het einde van de wereld – Sophie Green

Wat een heerlijk boek! Ik heb meer dan eens een traantje gelaten bij dit oprechte verhaal. In De leesclub aan het einde van de wereld beginnen vijf vrouwen in de Australische outback een leesclub. Twee keer per jaar overbruggen ze de enorme afstanden die hun scheiden om te praten over boeken en het leven. Langzaam worden de vrouwen vriendinnen, misschien zelfs familie. Ik had niet verwacht dat dit boek me zo zou raken, maar ik leefde zo ontzettend mee met de personages. En ik herkende ook de manier waarop ze voor zichzelf een surrogaat familie creëren, bijvoorbeeld omdat familie ver weg woont.

Mijn moeders strijd – Murat Isik

In Mijn moeders strijd vertelt Murat Isik het ware verhaal van zijn moeders emancipatiestrijd, nadat hij haar al eerder model liet staan voor de moederfiguur in zijn prijswinnende roman Wees onzichtbaar. Dit Boekenweekessay is zo eerlijk en mooi geschreven. Het feit dat Isik ook reflecteert op zijn eigen relatie met zijn moeder en zijn visie op het feminisme deelt, geeft het verhaal een diepere laag. Wat bovendien vooral weet te raken is de trots die doorheen de pagina’s klinkt. En na het lezen van dit boekje kun je alleen maar concluderen dat die trots meer dan terecht is. Wat een geweldig sterke vrouw is Aynur. Een vrouw die van kinds af aan ten strijde trok en haar eigen dromen wist te verwezenlijken. Ontzettend inspirerend.

Wonderboom - Lien Botha

Wonderboom – Lien Botha

Wonderboom vertelt het verhaal van post-apocalyptisch Zuid-Afrika waar violiste Magriet Vos op de vlucht is naar haar geboorteplaats, vijftienhonderd kilometer naar het noorden. Ondertussen begint ze meer en meer te vergeten. Juist die warrigheid en vergeetachtigheid maken het boek niet gemakkelijk om te lezen. Bovendien krijgt de setting weinig aandacht – de nadruk ligt op de persoonlijk ervaring. De collages, ter inleiding van elk hoofdstuk, zijn echter prachtig en tonen het verval van het geheugen. Een interessant boek voor de geoefende lezer.

The Test – Sylvain Neuvel

The Test speelt zich af in Groot-Brittannië, in de nabije toekomst. Idir doet mee aan de British Citizenship Test om te bewijzen dat hij en zijn familie erbij horen. Dat ze geïntegreerd zijn in het land. Vijfentwintig vragen zullen hun lot bepalen. Wanneer de test een onverwachte en tragische wending neemt, krijgt Idir de macht over leven en dood.
The Test is een korte maar krachtige novella met een Black Mirror-achtige sfeer. Je krijgt een inkijkje in de psyche van de mens en een rauwe blik op een eventuele toekomst. Ik ben zwaar onder de indruk.

De parade - Dave Eggers

De Parade – Dave Eggers

Achter de prachtige cover van De parade schuilt een verrassend goed verhaal vol humor, maar tegelijkertijd mededogen. Een verhaal over de huidige maatschappij, over oorlog en over uitersten. Twee mannen – Vier en Negen – die in niets op elkaar lijken, hebben de taak een nieuwe weg aan te leggen in een naamloos land. Maar kunnen zij als buitenstaanders ooit de nasleep van de oorlog in dit land begrijpen? Hoewel het einde behoorlijk voorspelbaar was, was ik toch onder de indruk. Het is interessant om te zien hoe Dave Eggers zo’n sterk verhaal in zo weinig woorden weet te vertellen. Kort maar krachtig. En een heel stuk beter dan De cirkelwaarmee Eggers voor een groot deel zijn bekendheid verwierf.

Injection – Warren Ellis

Eigenlijk ben ik geen groot fan van graphic novels, maar toen mijn oog in de Comics heaven in Stockholm op Injection viel, was ik meteen verkocht. Wat een prachtige cover! Ook de tekst op de achterflap maakt nieuwsgierig. In Injection gaan vijf heel verschillende personages de strijd aan met hun eigen creatie. Ze wilden de toekomst interessanter maken en dat is ze gelukt.. Al blijkt hun uitvinding een stuk gevaarlijker dan verwacht!
Ik vond de tekeningen heel mooi en de personages zijn erg tof, slim en sarcastisch. Ik hield van de humor. Maar ik vond het wel moeilijk om het verhaal te lezen, omdat je natuurlijk enkel conversaties leest en verder ook goed naar de plaatjes moet kijken. Ik ben dat niet gewend. Maar ik was aangenaam verrast door dit originele verhaal. Ik wil zeker ook de vervolgdelen lezen.

gelezen april 2019

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!