Deze 6 boeken las ik in augustus

Augustus was een fijne maand. Voor mijn werk ging ik een aantal dagen naar Duitsland en Oostenrijk, waarvoor ik toepasselijke leesboeken uitzocht. Verder las ik, mede door de vermoeidheid, enorm veel fanfiction – dat komt en gaat  bij mij in fases. Daarnaast las ik ook nog een aantal ‘echte boeken’.

Rivieren - Martin Michael Driessen

Rivieren – Martin Michael Driessen

Na het lezen van De pelikaan en mijn ontmoeting met Martin Michael Driessen op de slotdag van de Inktaap, was ik ontzettend nieuwsgierig naar Rivieren. Het boek stelde absoluut niet teleur! Rivieren is een prachtige bundeling van drie novelles waarin een rivier een grote rol speelt. Misschien zijn overigens ook eenzaamheid en lafheid overkoepelende thema’s te noemen voor de verhalen. Met weinig woorden weet Martin Michael Driessen de natuur, maar ook de mens te vatten in zijn strijd tegen zichzelf, de natuur of de ander. De personages zijn niet allemaal even sympathiek, maar des te realistischer. Ieder verhaal staat op zichzelf en voelt als een complete roman, maar de bundeling van de drie geeft het geheel iets magisch. Martin Michael Driessen is hard op weg een plekje te veroveren in de lijst van mijn favoriete auteurs.

Flashfall – Jenny Moyer

Ik begon de maand met een boek dat ik vorige zomer in de Science Fiction boekhandel van Malmö kocht. Flashfall deed me in eerste instantie een beetje denken aan Red Rising van Piere Brown. Ook in dit boek worden mensen – de zogenoemde Subpars – gedwongen om in de mijnen te werken. Wie 400 gram Cirium weet op te graven koopt zijn/haar vrijheid. Flashfall is een boek boordevol actie, maar soms wordt het net iets te veel van het goede. Hoe vaak kan iemand op het randje van de dood ontsnappen? Heel vaak als ik Jenny Moyer mag geloven. Ook de romantiek was iets te voorspelbaar, maar bleef gelukkig tot een minimum beperkt.

The Wall - William Sutcliffe

The Wall – William Sutcliffe

Joshua woont met zijn moeder en stiefvader in een verdeelde stad, waar een muur en soldaten twee gemeenschappen van elkaar scheiden. Joshua ontdekt een tunnel naar de andere kant. Hier ontmoet hij een meisje en komen zijn denkbeelden over ‘de andere kant’ op losse schroeven te staan.
Op Goodreads wordt The Wall door verschillende lezers gecategoriseerd als ‘Science Fiction’ en/of ‘Dystopia’, maar eerlijk gezegd zie ik hier eerder een verhaal gebaseerd op de situatie in Israël en Palestina. Het verhaal van Joshua is hard en wreed, maar tegelijkertijd ook vol liefde. Ik kon niet geloven wat er hem allemaal overkwam en werd geraakt door het verhaal. Een aanrader.

De acht bergen – Paolo Cognetti

Eindelijk ben ik mee met de hype! Voor mijn werk ging ik naar Duitsland en Oostenrijk. Het leek me perfect om dit boek op een bergachtige locatie te lezen. Uiteindelijk las ik enkel dertig pagina’s in het vliegtuig, want druk druk druk. Maar bij thuiskomst heb ik alsnog van dit prachtige boek genoten. De acht bergen vertelt het verhaal van Pietro, een stadsjongen uit Milaan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Een uur en achttien minuten - Peter Zantingh

Een uur en achttien minuten – Peter Zantingh

Hoe doet Peter Zantingh dat toch, mij tranen met tuiten laten huilen om zijn prachtige proza en levensechte personages? Na het lezen van Na Mattias dacht ik dat het niet beter kon, maar Een uur en achttien minuten is minstens net zo mooi. Op een zondagochtend komt de 25-jarige student Johan met de trein aan in zijn geboortedorp in West-Friesland. Hij keert terug in het dorp omdat Joey, een van zijn vier jeugdvrienden, de avond daarvoor volkomen onverwacht zelfmoord heeft gepleegd. In de week tussen zijn dood en de begrafenis proberen de jongens antwoorden te vinden op de vraag waarom hun vriend een einde maakte aan zijn leven en wat dat betekent voor hun eigen levens. Het boek van Zantingh telt weinig woorden, verdeeld in korte hoofdstukken. Maar het verhaal zit vol emotie. Zo herkenbaar. Zo pijnlijk echt. Wondermooi.

Pest – Joost Devriesere

In de heel nabije toekomst vallen mensen wereldwijd plots in slaap. Straten en openbare plaatsen liggen bezaaid met slapende mensen. Niemand kent de oorzaak, laat staan de remedie. In negen korte verhalen, die zich allemaal in het dorpje/stadje Pest afspelen, verhaalt Joost Devriesere over de mensen die gespaard zijn gebleven. Hoe gaan zij om met een wereld vol slapers? Een interessante vertelwijze en een toffe premisse. Ik heb genoten van Pest.

gelezen in augustus 2018

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

  • zwartraafje

    20/09/2018 at 13:16

    Dat van die fanfiction is zo herkenbaar. Hier gaat het de laatste tijd ook wat minder én dan lijk ik dus nog eens terug te grijpen naar fanfiction. Ik denk dat het gewoon iets troostends heeft om bekende personages opnieuw te ontmoeten maar dan in een situatie die je nog niet kent.

    Reageer

    • Marcia van der Zwan

      22/09/2018 at 12:50

      Ik denk inderdaad dat het de vertrouwde wereld met bekende personages is,die me zo van fanfiction doet genieten. Plus eindigen dan eindelijk de personages bij elkaar zo als ik het wil!

      Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *