Deze 12 boeken las ik in mei

Mei was een enorm goede leesmaand! Ik las in totaal 12 boeken, waarvan 2 dichtbundels, 1 non-fictie boek en 2 Engelstalige Science Fiction verhalen. Verder las ik voornamelijk romans. Kijk je mee naar mijn leesmaand?

Confituurwijk - Femke Vindevogel

Confituurwijk – Femke Vindevogel

Confituurwijk is een prachtig debuut van Femke Vindevogel. Het hoofdpersonage Marie moet na het overlijden van haar vader op zoek naar een nieuwe thuishaven. Ze komt tegen wil en dank terecht in een achterstandsbuurt. Haar buren maken het haar moeilijk om te studeren voor een belangrijke auditie. Van een muzikale carrière is al snel geen sprake meer. Toch krijgt ze een band met de buurt en haar bewoners. De buurtbewoners, die in eerste instantie karikaturen lijken, krijgen in de loop van het verhaal meer en meer karakter. Ik ging echt meevoelen met hen. Net als met Marie zelf. Confituurwijk laat de lezer lachen en huilen. Vindevogel toont aan dat er altijd hoop is en geeft een kijkje over de muur. De inwoners van achterstandswijken zijn evengoed mensen als jij en ik. Met het hart meer dan eens op de goede plaats. Een aanrader.

De grote angst in de bergen – Charles-Ferdinand Ramuz

Een groep herders leidt de koeien van het dorp voor de zomermaanden naar Sasseneire, een braakliggende alpenweide, vlak onder de gletsjer, waar zich twintig jaar eerder vreemde ongelukken hebben voorgedaan. Volgens de oudere dorspbewoners is die weide vervloekt.
De grote angst in de bergen was niet wat ik ervan verwachtte. Het boek was vreemd en soms moeilijk om te lezen. Dit komt vooral door het wisselende perspectief dat nu eens samenvalt met de blik van een personage, dan weer met die van een anonieme getuige, om vervolgens afstand te nemen en van ver af de situatie te beschrijven. Ik, jij, hij, zij, men – ik vond het onduidelijk wie er bedoeld werd. Vaak vroeg ik me af of de auteur rechtstreeks tegen mij sprak? Hierdoor vergt het verhaal opperste concentratie om te lezen, terwijl de personages vlak blijven en het plot bijna flinterdun. Ik hield van de setting in de bergen en van de prachtige cover. Maar het verhaal verraste niet en was ook nog eens voorspelbaar. Ik laat het nog even bezinken, maar voorlopig ben ik niet al te enthousiast.

The Terranauts - T.C. Boyle

The Terranauts – T.C. Boyle

In The Terranauts laten acht jonge wetenschappers – vier mannen en vier vrouwen – zich twee jaar lang opsluiten onder een koepel. In naam van de wetenschap proberen ze een zelfvoorzienend ecosysteem te ontwikkelen. Als klimaatverandering de aarde compleet onleefbaar maakt, zal deze biodoom een voorbeeld zijn voor het leven op Mars.⠀⠀
Terwijl de terranauten in E2 wonen, worden ze voortdurend door de hele wereld gadegeslagen. Vooral in de media is het experiment ongekend populair. Al lijkt de aandacht eerder uit te gaan naar ‘wie doet het met wie’, in plaats van de wetenschappelijke ontdekkingen die in de E2 worden gedaan. Maar wat gebeurt er als je acht mensen – die elkaar niet hebben uitgekozen – twee jaar lang samen laat wonen in een afgesloten omgeving? Ontstaan er vriendschappen of juist ruzies?⠀⠀
Ik vond The Terranauts een ontzettend verslavend verhaal – ondanks het feit dat de hoofdpersonages allemaal een onaangenaam kantje hebben. Ik wilde weten hoe het experiment zou verlopen. T.C. Boyle liet zich voor dit verhaal overigens inspireren op een waargebeurd wetenschappelijk experiment.

The Testament of Jessie Lamb – Jane Rogers

Hoewel The Testament of Jessie Lamb al in 2011 verscheen, voelt dit heel erg als een boek van nu. Jongeren proberen politici – en hun eigen ouders – te overtuigen om beter zorg te dragen voor onze planeet. Om de CO2 uitstoot te verminderen door niet te vliegen en de auto zoveel mogelijk te laten staan. Ondertussen is de wereld in de ban van een grote ramp: het Maternal Death Syndrome. Er waart een ziekte rond die alle zwangere vrouwen treft. Als dit zo doorgaat, zullen er geen nieuwe baby’s meer geboren worden en zal de menselijke soort langzaam uitsterven. Een interessante premisse die gedurende het verhaal een zeer goede uitwerking krijgt.
Ik las The Testament of Jessie Lamb op één zaterdagochtend en was zwaar onder de indruk. Ik begrijp eigenlijk niet waarom dit boek zo onbekend is. De thematiek is actueel en het verhaal is goed geschreven. Er zitten bovendien weinig clichés in het boek – iets wat voor een YA boek tegenwoordig uitzonderlijk is. Ik heb een aantal keer gehuild, maar ook gelachen. Een heel fijn boek, dat uitnodigt tot nadenken. Hoe ver ben jij bereid te gaan om de menselijke soort te redden?

Op de rand van het zwijgen - akim aj willems

Op de rand van het zwijgen – Akim A.J. Willems

Op de rand van het zwijgen is een bijzonder ritmisch geschreven dichtbundel die reflecteert op de manier waarop mensen met elkaar communiceren. Een bundel over ruzie en de pijn van het zwijgen. Over struikelen over je woorden, terwijl je precies weet wat je wilt zeggen. Mij vroeg het een tweede lezing om de gedichten in hun volle glorie te waarderen, maar toen genoot ik er ook echt ten volste van.

Massastrandingen – Moya De Feyter

De tweede dichtbundel die ik deze maand las, was Massastrandingen. Ik vond de cover sowieso prachtig, evenals de vormgeving van het boekje. Dit maakt het echt een feestje om de gedichten te lezen. Ook vond ik het erg tof om te zien hoe er een grotere verhaallijn doorheen de bundel verweeft was, die alle gedichten met elkaar verbond.

Moeders van anderen - Mirthe van Doornik

Moeders van anderen – Mirthe van Doornik

Moeders van anderen is een prachtig debuut over twee zusjes die opgroeien in een disfunctionele familie. Na de scheiding van hun ouders wonen Kine en Nico bij hun moeder. Over haar drankgebruik wordt niet gepraat – maar het maakt het leven van de zusjes moeilijk. Hoewel het verhaal erg verdrietig is en een heftig thema heeft, zit er ook veel humor in het boek. En de schrijfstijl is prachtig! De zinnen lijken eenvoudig maar zeggen vaak zoveel meer dan je in eerste instantie zou denken. Ik heb een heleboel mooie quotes genoteerd.
Het einde van het boek is wel wat open, maar dat geeft de lezer hoop. Of eerder wanhoop? Dat hangt ervan af of je optimistisch bent als Kine of pessimistisch als Nico, denk ik.

Een heldenleven – Persis Bekkering

Een heldenleven is een goed geschreven debuut over een violist en een kunstenares die beiden worden verblind door igor ‘met een kleine i’. Het verhaal voelt voor mij helaas erg high brow aan. Persis Bekkering focust op klassieke muziek, moderne beeldende kunst en schilderkunst. Niet echt mijn interesses. Vaak laat literatuur mij nieuwe werelden ontdekken, maar tijdens het lezen van Een heldenleven bleef ik me een buitenstaander voelen. Het boek deed me weinig tot niets.
Behalve zijn grootse ambities kon ik me nergens met igor identificeren. En ook niet met de hoofdpersonages Kiriko of Adrian. Helaas. Dit boek was niets voor mij, wat niet wegneemt dat het een prima debuut is. Mooi geschreven ook. Bonuspunten voor de knappe verwijzing naar Being John Malkovich.

Mijn jaar van rust en kalmte - Ottessa Moshfegh

Mijn jaar van rust en kalmte – Ottessa Moshfegh

De eerste drie hoofdstukken van Mijn jaar van rust en kalmte vond ik echt geniaal. Schaterlachend vloog ik door de hoofdstukken, quote na quote noterend. Vanaf het vierde hoofdstuk werd het verhaal misschien iets te veel van hetzelfde of leek de humor iets meer naar de achtergrond te verdwijnen. Ook het einde vond ik behoorlijk voorspelbaar – ik had de hints hiervoor al duidelijk opgepikt. Wat niet wegneemt dat dit een ontzettend origineel verhaal blijft, geschreven in een compleet unieke stijl. En willen we niet allemaal eens een jaartje vrij hebben? Herkenbaar en hilarisch. En heerlijk om ook eens over een twintiger te lezen. Ik ben fan.

QualityLand – Marc-Uwe Kling

In QualityLand draait alles om het optimaliseren van je leven. QualityPartner vertelt je wie het beste bij je past en zelfrijdende auto’s weten precies waar je naartoe wilt. Werk, vrije tijd en relaties, alles wordt door algoritmes bepaald.
Het idee achter QualityLand sprak me enorm aan, maar ik wist niet helemaal in de sfeer van het verhaal te komen. Ik had het gevoel dat de auteur te veel grappig probeerde te doen, in plaats van het gewoon te zijn. Er zitten zeker rake kritieken op de huidige maatschappij in het boek, maar voor mij was het toch iets te veel van het goede.

Vertel me het einde - Valeria Luiselli

Vertel me het einde – Valeria Luiselli

In Vertel me het einde schrijft Valeria Luiselli, terwijl ze zelf op haar green card wacht, over haar werk als tolk bij de immigratierechtbank in New York. Hier spreekt ze met honderden kinderen die zonder ouders de Amerikaanse grens zijn overgestoken. Ik vind het ontzettend belangrijk dat verhalen zoals deze verteld worden. De gruwelen die de kinderen meemaken zijn voor velen realiteit. Dit bijzonder mooie essay doet je dat meer dan eens beseffen. Belangrijk leesvoer voor eenieder die de wereld – en de huidige politieke situatie – beter wil begrijpen.

Honderd. Wat het leven je leert – Heike Faller

Honderd is een prachtig geïllustreerd verhaal over de loop van een mensenleven. Een boek over hoe de manier waarop we de wereld waarnemen verandert in de loop van ons leven.
Ik genoot van de mooie filosofische zinnen. Op het eerste zicht lijken de korte teksten simpel en eenvoudig, maar de diepere laag is prachtig. Net als de illustraties. Een heerlijk bladerboek!

Gelezen in mei 2019
Volg mij op instagram om op de hoogte te blijven van wat ik lees.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!