Ik ging voor vers leesvoer naar de bibliotheek

Gisteren had ik een dagje vrij, om bij te komen van een heftige werkweek in Amerika. Vanwege de lange werkdagen en het tijdsverschil bracht ik een groot deel van de dag door in bed. In de namiddag ging ik echter naar bibliotheek De Krook voor vers leesvoer. Want ook al staan er 90 ongelezen boeken in mijn kast – er is niets zo ontspannend als het uitzoeken van nieuwe titels.

Hallo muur - Erik Jan Harmens

Hallo muur – Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens is overal. Sinds het verschijnen van Door het licht in augustus, komen zijn boeken overal voorbij. In interviews in kranten en tijdschriften, op boekenblogs, op twitter en op bookstagram. Steeds kreeg ik een reminder dat ik zijn geroemde Hallo muur nog niet gelezen had. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en deze titel uit de bibliotheek te halen! In dit boek praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen. Jaren waarin hij een burnout kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving.

De eerste maandag van de maand - Peter Zantingh

De eerste maandag van de maand – Peter Zantingh

Na het lezen van Na Mattias en Een uur en achttien minuten was één ding me heel snel duidelijk. Peter Zantingh kan schrijven. Met zijn prachtige proza weet hij me keer op keer tot tranen te beroeren. Zal hem dat ook lukken met De eerste maandag van de maand?

Wanneer de dertigjarige Boris door zijn vriendin Sara gedumpt wordt, gaat het bergafwaarts met zijn dwangstoornis. Hij kan niet anders dan twee straten verderop bij zijn alleenstaande vader aanbellen – een stugge weduwnaar die zijn zoon wel wil helpen, maar dat kan alleen als ze beiden hun grootste zwaktes toegeven. Tijdens een gezamenlijke trip naar Praag komen de verhoudingen op scherp te staan.

Wolfsangel: Apollo - Johan Vandevelde

Wolfsangel: Apollo – Johan Vandevelde

Wolfsangel: Apollo stond al een lange tijd op mijn radar, dus ik kijk er erg naar uit om dit boek van eigen bodem te lezen. De sneeuwklas van Jarne en Natham wordt bruusk afgebroken wanneer in België de fascistische Partij voor Natie en Orde met de steun van het leger de macht grijpt. Het parlement brandt, de koning vlucht, de partijleiders worden gearresteerd en de grondwet wordt afgeschaft. De twee Brusselse jongens zien hun wereld plots drastisch veranderen.

Vrijheid maakt plaats voor angst en geweld. Progressieve leerkrachten en schoolboeken worden vervangen en racisme is openlijk toegestaan. Jongeren die niet in de pas lopen, verdwijnen in het beruchte Purgatorium. Wanneer Nathams broer opgesloten wordt voor het organiseren van een illegale fuif en Jarnes ouders als lesbisch koppel steeds meer in het vizier komen van het regime, beseffen de jongens dat er ooit een moment zal komen dat ze zullen moeten vechten. Een heel actueel verhaal lijkt me.

Luigi Ballerini

Mijn naam is nul – Luigi Ballerini

Sinds mijn terugkeer uit de VS is mijn hoofd nog niet helemaal in de juiste tijdzone beland. Aandachtig lezen kost dan ook veel meer moeite dan anders. Totdat ik zondagavond Tsunami van Nico De Braeckeleer las, een post-apocalyptisch jeugdboek van eigen bodem. De oplossing voor lezen met een jetlag? Een stapje terugdoen en genieten van een jeugdboek. Dus haalde ik er drie uit de bibliotheek. Naast Wolfsangel: Apollo koos ik ook Mijn naam is nul van Luigi Ballerini. Nul wordt binnenkort veertien jaar. Hij heeft nog nooit een andere persoon aangeraakt en hij is nog nooit buiten geweest. Nul is namelijk opgegroeid in een virtuele wereld. Maar dan gaat het mis. Zijn virtuele wereld valt weg en Nul belandt in de echte wereld.

(On)volmaakt – Luigi Ballerini

Van dezelfde schrijver nam ik ook (On)volmaakt mee naar huis. Het jaar tweeënzeventig sinds de Oprichting van het Systeem. Genetische manipulatie verdeelt de maatschappij in twee klassen: Volmaakte mensen (zo samengesteld dat ze overal in uitblinken) en onvolmaakte mensen (natuurlijk geboren en bestemd voor lager werk). Binnenkort begint de Grote Talentenshow, een jaarlijkse zoektocht naar de meest Volmaakte persoon. Deelnemers Hera V, Maat V en Adon V zijn alle drie voorbestemd tot succes. En alle drie verbergen ze een schandelijk geheim. Samen ontdekken ze dat volmaakt zijn niet altijd een voordeel is.

De bewaker - Peter Terrin

De bewaker – Peter Terrin

In de bibliotheek viel mijn oog al snel op de prachtige grafische cover van De bewaker. Al eerder las ik Post Mortem van deze auteur, maar ik heb het gevoel dat dit boek een heel andere wending zal nemen. In De bewaker bewaken twee mannende enige ingang van een buitengewoon gebouw met veertig luxueuze appartementen, bewoond door de rijken der aarde. Die ingang bevindt zich in de kelder, op de zwaarbeveiligde parkeerverdieping. De bewakers vormen de laatste linie van verdediging, ze houden wacht bij de liften. Wanneer op een dag op een na alle bewoners vertrekken weten zij niet wat er buiten, in de stad, in het land, gaande is. Hun enige bron van informatie is de man die zorgt voor hun bevoorrading. Maar ook voor hem zijn ze op hun hoede. Waarom draagt hij geen lederen schoenen en stropdas, zoals zij doen? En wat te denken van de aangekondigde derde bewaker, die maar niet verschijnt?

De buitenjongen - Paolo Cognetti

De buitenjongen – Paolo Cognetti

Vorige maand ging ik voor mijn werk naar Berchtesgaden (Duitsland) en Wenen (Oostenrijk). In deze bergachtige omgeving besloot ik eindelijk aan het gehypte De acht bergen te beginnen. Ik vond het een prachtig verhaal, vooral vanwege de liefde voor het berglandschap die erin tot uiting komt. Van kinds af aan voel ik me al aangetrokken tot de alpen, dus ik kon me goed identificeren met de personages. Toen ik bij het verlaten van de bibliotheek dan ook De buitenjongen van dezelfde auteur zag staan, twijfelde ik geen moment. Ook dit boek mocht mee naar huis.

They both die at the end - Adam Silvera

They Both Die at the End – Adam Silvera

Al sinds het verschijnen van deze Young Adult titel ben ik nieuwsgierig naar They Both Die at the End. Toch was het er nog altijd niet van gekomen het boek aan te schaffen. Dus toen ik een exemplaar in de bibliotheek zag staan, maakte ik een dansje van geluk.

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

9 reacties

 • Nancy

  11/09/2018 at 10:56

  Mooie selectie boeken!
  Ik denk dat jeugdboeken met veel actie ideaal zijn voor een jetlag 😉
  Hopelijk geniet je evenveel van Wolfsangel Apollo en They both die at the end dan ik.
  De boeken van Luigi Ballerini staan nog op mijn ooit nog eens te lezen lijst.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   11/09/2018 at 13:12

   Bedankt voor je berichtje Nancy! Ik ben ondertussen al halverwege in ‘Mijn naam is nul’, maar eerlijk gezegd val het wat tegen. Het leest gemakkelijk maar daar blijft het voorlopig ook bij.

   Reageer

 • Karlijn

  12/09/2018 at 09:59

  Ik ben heel benieuwd naar They Both Die At The End, die staat ook al een lange tijd op mijn leeslijstje! 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   12/09/2018 at 11:46

   Ik ben ook heel benieuwd 😀

   Reageer

 • Lianne

  12/09/2018 at 18:49

  Mooie stapel! Ik ben na het lezen van Na Mattias ook heel erg benieuwd naar zijn eerdere romans.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   16/09/2018 at 10:32

   Na Mattias was ook mijn eerste kennismaking met Peter Zantingh! Vervolgens las ik zijn debuut Een uur en achttien minuten en momenteel ben ik halverwege De eerste maandag van de maand 🙂

   Reageer

 • zwartraafje

  20/09/2018 at 17:47

  They both die at the end wil ik zelf ook nog een keertje lezen. Ik vrees alleen dat ik er super triest van ga worden.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   22/09/2018 at 12:50

   Als ik het gelezen heb zal ik je laten weten hoe triestig het verhaal is 😉

   Reageer

  • Nancy

   26/09/2018 at 17:08

   Ik vond de triestigheid van het verhaal wel meevallen.
   Je hoopt natuurlijk op een ander einde, maar de titel zegt het al.

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *