Literatuur aan de muur: deze klassiekers hangen in mijn woonkamer

Mensen die voor het eerst bij mij thuis komen, zijn altijd onder de indruk van de enorme boekenkast in de woonkamer. Deze kast is echter niet de enige blikvanger die mijn liefde voor literatuur en lezen uitdraagt. Wij hebben, dankzij de wondere wereld van Etsy, namelijk ook hele literair verantwoorde schilderijen aan de muur hangen.

Toen Jimi en ik in september 2015 gingen samenwonen waren we het vrij snel eens over de inrichting van ons huis. Toch hadden we het gevoel dat er iets ontbrak, totdat we in de Etsy shop van Cartaban Cards op wel heel bijzondere posters stuitten: een grafische zeefdruk van een boekcover op een pagina vol tekst. Ik was meteen verliefd op dit concept en ook mijn vriend was direct enthousiast. Een keuze maken uit het grote aanbod van klassiekers en Young Adult titels was niet gemakkelijk, maar uiteindelijk kochten we de volgende exemplaren.

Allereerst kozen we voor een zeer grafische cover van Brave New World, één van mijn favoriete boeken aller tijden. In deze dystopische klassieker wordt geëxperimenteerd met een wel heel bijzondere toekomstvisie. Kinderen komen ter wereld door middel van genetische manipulatie en woorden als ‘moeder’ en ‘vader’ zijn verboden. Iedereen is voortdurend op zoek naar entertainment, waarin drugs en seks een belangrijke rol spelen. De world building van Huxley is fenomenaal; op de één of andere manier kan ik helemaal geloven dat dit een mogelijke toekomst is voor onze samenleving.

Ook over Animal Farm waren we het vrij snel eens. Niet alleen wist dit boek van George Orwell op ons allebei veel indruk te maken, daarnaast vonden we deze cover met het varken echt briljant en stiekem ook een beetje creepy1984 van dezelfde auteur was ook nog in de race voor een plekje aan onze muur, maar we vonden de aangeboden covers niet super mooi en bovendien leek het ons toffer om vier verschillende auteurs tentoon te stellen.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy lazen Jimi en ik allebei met enorm veel plezier. Deze trilogie in vijf delen staat bomvol bizarre verhalen en hilarische grappen. Deze science fiction cult klassieker speelt zich af in outer space. Samen met earthling Arthur Dent ontdek je het Melkwegstelsel op een heel bijzondere manier en leer je wat het eigenlijke nut is van planeet aarde. En vergeet niet dat dit boek het antwoord heeft op het leven, het universum en alles.

Tot slot kozen we voor A Clockwork Orange. Hoewel ik persoonlijk de verfilming boven het boek verkies, vind ik de toekomstvisie van Anthony Burgess ontzettend interessant en heb ik een zwak voor deze kleurrijke cover. Wat mij vooral aanspreekt aan A Clockwork Orange zijn de filosofische vragen die het boek oproept bij de lezer. Is de mens van nature goed of slecht? Kan het kwade genezen worden? Hoe ver mag je gaan bij het straffen van criminelen? En bestaat de Vrije Wil? Allemaal filosofische vragen die tijdloos zijn en tot op de dag van vandaag onderdeel vormen van het maatschappelijke debat.

Ondertussen hangen deze schilderijen al meer dan twee jaar in onze woonkamer en het uitzicht verveelt nooit. Wie weet schaf ik in de toekomst nog een aantal van deze schilderijtjes aan en begin ik ergens nóg een muurtje met boekencovers. Zowel The Handmaid’s Tale als Fahrenheit 451 staan alvast op mijn verlanglijstje – al moet ik misschien eerst Jimi nog overtuigen om deze boeken ook te lezen, het blijft immers een ode aan onze gezamenlijke favorieten.

Hoe komt jouw liefde voor boeken tot uiting in de inrichting van je huis?

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

4 reacties

 • Vivian

  07/02/2018 at 17:27

  Ik vind zelf de Spineless Classics heel mooi (posters van letterillustraties waarbij het hele boek in een illustratie is gevormd) en hoop er daar een aantal van te kunnen ophangen in mijn toekomstige woninkje!

  • Marcia van der Zwan

   07/02/2018 at 20:30

   Deze kende ik nog niet, maar na even Googelen vind ik ze erg mooi! Ik denk dat dat heel mooi zal staan aan de muur 🙂

 • Karlijn

  07/02/2018 at 19:54

  Ik vind de designs zo mooi! Ik heb van dezelfde etsy shop The Blind Assassin van Margaret Atwood aan mijn muur hangen 🙂

  • Marcia van der Zwan

   07/02/2018 at 20:29

   Ik ben ook echt fan van de designs! 😀

Reageren is niet meer mogelijk.