Brown girl magic: kleurrijk en belangrijk prentenboek

Titel
Brown girl magic
Auteur
Dalilla Hermans
Illustrator
Fatinha Ramos
Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok
Jaar
2018
Pagina's
32

Prentenboek Brown girl magic gaat over opgroeien als bruin meisje in een witte wereld. Dalilla Hermans en illustrator Fantinha Ramos hebben hiermee een boek voor, door én over bruine meisjes gemaakt. Het is namelijk voor veel van hen speuren om op televisie, in films of in boeken iemand te vinden die eruitziet zoals zij. Om dit gebrek aan representatie op te vullen én om aan te tonen dat bruine meisjes magisch zijn is er nu dit prachtige prentenboek.

Brown girl magic - Dalilla Hermans Brown girl magic - Dalilla Hermans

Pesten doet verdriet

Op een dag komt Noen boos en verdrietig thuis van school. Ze werd gepest met haar bruine huid en krullen. Een jongetje zegt dat ze maar weg moest gaan. Maar Noen wil helemaal niet weg. Gelukkig helpen vrienden en familie (en vooral zus Maan) haar inzien dat dat helemaal niet nodig is. Noen is goed zoals ze is. Ze is zelfs magisch.

Noen kwam thuis met dikke tranen blinkend in haar ooghoeken.
Ze wilde boos rondstampen, roepen en vloeken.

Brown girl magic - Dalilla Hermans Brown girl magic - Dalilla Hermans

Gouden sterren

Brown girl magic is een heerlijk boek om luidop te lezen. Het verhaal op rijm rolt eenvoudig van de tong en is bovendien in het Nederlands en Engels te lezen. Handig voor een internationaal publiek. Met weinig woorden weet Dalilla een verdrietige situatie – pesten – om te zetten naar een hoopvolle blik op de toekomst en een positief zelfbeeld. De prachtige tekeningen van Fatinha Ramos geven heel goed de sfeer van het verhaal weer. Het boek begint donker, grijs en regenachtig, maar eindigt kleurrijk en goud. Inclusief glinsterende sterren – wat er doorheen het boek steeds meer worden.

Ik vind het fijn dat jonge bruine meisjes zichzelf in dit prentenboek kunnen herkennen. Representatie is super belangrijk. Bovendien krijgen de lezers van dit boek een belangrijke boodschap. Bruine meisjes zijn mooi, sterk, slim en grappig. Maar vooral magisch.

Bruine meisjes zijn super!
En vooral nooit wat je van hen verwacht.
Scherp en gevat, mondig en zacht.

Brown girl magic is een ontroerend en belangrijk prentenboek. Het verhaal is op rijm geschreven, zowel in het Nederlands als in het Engels en wordt compleet gemaakt door de prachtige kleurrijke illustraties van Fatinha Ramos.

Brown girl magic - Dalilla Hermans

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!