Dominicana: migratie, verdriet en een liefdeloos huwelijk

Titel
Dominicana
Auteur
Angie Cruz
Uitgeverij
John Murray
Jaar
2019
Pagina's
336

Anders dan haar vriendinnen en familie heeft de vijftienjarige Ana Canción er nooit van gedroomd om naar Amerika te verhuizen. Wanneer ze ten huwelijk wordt gevraagd door Juan Ruiz – ruim twee keer zo oud als zij – weet ze echter dat ze niet kan weigeren. Het liefdeloze huwelijk met Juan is een kans voor haar hechte familie om te emigreren. Dus vertrekt ze met haar kersverse echtgenoot naar New York. Dominicana vertelt het verhaal van een wegkwijnende Ana die met de dag ongelukkiger wordt. Kan ze haar eigen geluk aan de kant zetten voor de plicht die ze tegenover haar familie voelt?  Angie Cruz neemt de lezer mee naar een mistroostig appartement in New York. Ze laat je op de eerste rij toekijken op een relatie die gedoemd is te mislukken.

The first time Juan Ruiz proposes, I’m eleven years old, skinny and flat chested. I’m half asleep, my frizzy hair has busted out from a rubber band, and my dress is on backwards.

Dominicana - Angie Cruz

Opgesloten in New York

Op nieuwjaarsdag 1965 laat Ana haar vertrouwde leventje achter en wordt Ana Ruiz, een vrouw die opgesloten zit in een kil appartement in Washington Heights. Ze voelt geen enkele vorm van liefde voor haar echtgenoot. Met het excuus dat ze de taal niet spreekt en niemand kent, sluit Juan haar op in het appartement. Het is haar taak om het appartement brandschoon te houden en dagelijks voor hem te koken. Oftewel: Juan verwacht dat Ana de perfecte echtgenote speelt. En daar komen helaas ook seksuele verplichtingen bij. Eenzaam en ellendig bedenkt Ana een roekeloos plan om te ontsnappen aan dit seksuele geweld. Maar bij het busstation wordt ze tegengehouden door César, Juans vrijgevochten jongere broer, die haar overtuigt om te blijven.

Juan keeps his head down when he passes the police. Inside the apartment, he is a bull. On the street, he looks small, vulnerable, even scared. As if I can blow him away like a speck of dust.

Terwijl de Dominicaanse Republiek in politieke onrust verzeild raakt, keert Juan terug om de bezittingen van zijn familie te beschermen en laat César voor Ana zorgen. Plotseling is Ana vrij om Engelse lessen te volgen in een plaatselijke kerk. Om op het strand van Coney Island te liggen, met César te dansen in de Audubon Ballroom en zich de mogelijkheid voor te stellen van een ander soort leven in Amerika. Wanneer Juan terugkeert, moet Ana opnieuw beslissen tussen haar hart en haar plicht jegens haar familie.

I don’t know how or when, but a ravenous world waits outside for me.

Dominicana - Angie Cruz

Leven naar andermans verwachtingen

Dominicana is een ontroerende roman over de vijftienjarige Ana die de Dominicaanse Republiek achter zich moet laten voor een huwelijk met de 32-jarige Juan. Angie Cruz liet zich voor deze roman inspireren door het levensverhaal van haar moeder en vele andere Dominicanen die in de jaren zestig naar Amerika emigreerden. Mede hierdoor weet Cruz een realistisch portret van de immigrantenervaring te schetsen. Zeker in combinatie met de levensechte personages.

Tegelijkertijd is Dominicana een coming-of-age verhaal van een jonge vrouw op zoek naar haar stem in de wereld. De verwachtingen van haar familie zijn torenhoog. En ook Juan heeft een plaatje in zijn hoofd waar zijn echtgenote aan moet voldoen. Iedereen lijkt te weten wie ze is of hoe ze zich zou moeten gedragen: maar mag Ana ook haar eigen pad kiezen? Mag ze haar eigen identiteit claimen?

You so lucky, they say. Unlike them, I’ve never fantasized about going to New York.

In het prachtig geschreven Dominicana vertelt Angie Cruz niet alleen over emigreren naar een ander continent. De grootste reis die Ana doormaakt is de zoektocht naar zichzelf en haar eigen identiteit. In soms pijnlijk rauw taalgebruik wordt een liefdeloze relatie geschetst – gebaseerd op angst en wederzijdse afhankelijkheid. Er is sprake van (seksueel) geweld en mentale mishandeling. Geen eenvoudige materie dus. Maar gelukkig is Ana een sterke jonge vrouw. Ik ben blij dat ik haar in dit verhaal heb leren kennen. Dominicana is een boek dat je na het lezen niet meer loslaat. Al had de historische elementen over de politieke onrust binnen de Dominicaanse republiek wat mij betreft verder uitgewerkt mogen worden.

Helaas is dit boek (nog) niet in het Nederlands verschenen.

Vragen over seksueel geweld?

Voor vragen en meer informatie over seksueel geweld, hulp bij het verwerkingsproces of een luisterend oor kun je gratis bellen naar de hulplijn 1712. Liever niet telefonisch? Op seksueelgeweld.be vind je alle informatie die je nodig hebt en kun je chatten met medewerkers.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!