Een jaar in de ruimte: een leven lang astronaut

Titel
Een jaar in de ruimte
Oorspronkelijk
Endurance: A Year in Space, A Lifetime of Discovery
Auteur
Scott Kelly
Vertaling
Joost Zwart
Marian van der Ster
Uitgeverij
HarperCollins
Jaar
2017
Pagina's
320

Ondanks het feit dat Een jaar in de ruimtpijnlijk duidelijk maakt dat mijn droom om naar de ruimte te reizen waarschijnlijk altijd slechts een droom zal blijven, heb ik ontzettend van deze biografie genoten. Voor wetenschappelijk onderzoek bracht Scott Kelly één jaar door aan boord van het International Space Station (ISS). In dit boek vertelt hij zijn verhaal, alsook de weg naar het astronautenbestaan. De afwisseling tussen het jaar in de ruimte en de flashbacks zorgen dat het boek vlot leest. Je krijgt enorm veel informatie, maar het menselijke aspect blijft voortdurend in beeld. Je leeft mee met astronaut Kelly en krijgt bewondering voor zijn vasthoudendheid. Een uniek kijkje aan boord van het ISS.

Een jaar in de ruimte - Scott Kelly

Ontmoet Scott Kelly. NASA-astronaut.

Een jaar in de ruimte gaat over het leven van NASA-astronaut Scott Kelly. Voor wetenschappelijk onderzoek bracht hij één jaar van zijn leven onafgebroken door aan boord van het International Space Station (ISS). Vanaf het moment dat hij op aarde vertrekt krijgt hij enorme uitdagingen voor zijn kiezen. Het gemis van zijn dochters en zijn geliefde, de risico’s van een catastrofale fout, samenwerken in een kleine ruimte, ingewikkelde wetenschappelijke proeven, de verwoestende effecten op zijn lichaam en de altijd aanwezige angst dat er iets gebeurt met zijn familie op aarde en dat hij er niet bij kan zijn.

Scott Kelly wilde overigens niet van kinds af aan astronaut worden. Hij ging ondanks de soms problematische relatie met zijn ouders onbezonnen door het leven, was altijd op zoek naar avontuur en werkte lange tijd als vrijwillige ambulancebroeder. Tijdens zijn eerste jaar aan de universiteit, wat allesbehalve vlekkeloos verliep, ziet hij het boek The Right Stuff van Tom Wolfe in de boekhandel liggen. Een boek over testvliegers, straaljagerpiloten en astronauten. Dankzij dit boek tekent zich er een levensdoel af.

Een persoonlijk verhaal

Een jaar in de ruimte is een persoonlijk verslag van het jaar dat Scott Kelly in de ruimte doorbracht, alsook een verhaal over zijn leven. Afwisselend vertelt hij over zijn jaar in de ruimte en de weg om zijn droom om astronaut te worden te verwezenlijken. Het is een heel persoonlijk verhaal dat je tegelijkertijd een realistisch beeld geeft van het leven aan boord van het ISS.

Een jaar in de ruimte - Scott Kelly

Zo spannend als een fictief ruimte-avontuur

Een jaar in de ruimte is een vlot geschreven verhaal en voelt nergens aan als een stoffige biografie. Zeker in het begin had ik vaak het gevoel een spannend fictieboek te lezen. Ik moest mezelf er iedere keer aan herinneren dat dit alles gewoon echt gebeurd is. Het risico dat astronauten ieder moment van hun leven nemen is inzichtelijker dan ooit. Eén misstap kan catastrofale gevolgen hebben. Bovendien is ruimtereizen ook allesbehalve goed voor je. Je maakt een verhoogde kans op kanker, je botten worden minder sterk, je ogen kunnen achteruit gaan, …

Gelukkig is Scott Kelly zeer positief ingesteld en focust hij weinig op het gevaar of de offers die hij moet brengen. Veel meer toont hij de schoonheid van onze planeet. De vriendschappen die er ontstaan aan boord van het ISS en het belang van het wetenschappelijke werk dat aan boord van dit ruimtestation gedaan wordt.  Heel leuk is dat er foto’s in het boek zitten. Zo krijg je een beeld van al die technische zaken die omschreven worden. Bovendien zie je heel wat jaloersmakende plaatjes van de aarde gezien vanuit de ruimte. Toch is Een leven in de ruimte absoluut geen mooi-weer-show. Scott Kelly gaat met de billen bloot en vertelt zijn levensverhaal in alle eerlijkheid. Zo getuigd hij over zijn alcoholistische vader, zijn mislukte huwelijk en de moeilijke relatie met zijn dochter Samantha nadat hij scheidde.

Een jaar in de ruimte maakt het leven aan boord van het ISS inzichtelijk en toont de lange weg die astronauten moeten afleggen om tot in de ruimte te geraken. Scott Kelly vertelt zijn persoonlijke levensverhaal alsof het een spannend fictieboek is. Een aanrader.

Een jaar in de ruimte - Scott Kelly

Met dank aan Agora Books voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *