Ik en jij: Ontroerend verhaal over een broer en zus in eenzaamheid

Titel
Ik en jij
Oorspronkelijk
Io e te
Auteur
Niccolò Ammaniti
Vertaling
Etta Maris
Uitgeverij
Lebowski Publishers
Jaar
2010
Pagina's
127

Ik en jij van Niccolò Ammaniti is een mooi en snel te lezen boek. Hoofdpersoon is de veertienjarige Lorenzo, die het moeilijk vindt om aansluiting te vinden met zijn leeftijdsgenoten. Om zijn ouders niet teleur te stellen verzint hij een skivakantie met vrienden. In werkelijkheid bevindt Lorenzo zich de hele vakantie in de kelder (van te voren gevuld met proviant). Een heerlijk boek voor tussendoor, met een goede schrijfstijl en een ontroerend einde.

Ik en jij - Niccolò Ammaniti

De onzichtbare zoon

De veertienjarige Lorenzo maakt moeilijk contact met leeftijdgenoten. Hij wil het liefst alleen zijn. Zijn woedeaanvallen zijn inmiddels verdwenen; tegenwoordig excelleert hij in het imiteren van het gedrag en uiterlijk van zijn klasgenoten om zo onzichtbaar te zijn voor iedereen. Zijn moeder maakt zich zorgen en Lorenzo is zich daar pijnlijk van bewust. Om haar gerust te stellen vertelt hij haar een leugen. Hij maakt zijn moeder wijs dat hij op skivakantie gaat met vrienden, terwijl hij zich eigenlijk de hele vakantie in de kelder schuilhoudt.

Onverwachts komt ook Olivia, de halfzus van Lorenzo, naar de kelder. Lorenzo is in het begin onwillig om de kelder te delen, zeker omdat hij alleen maar slechte verhalen over Olivia heeft gehoord. Die leugen brengt hem in contact met zijn halfzusje Olivia, over wie hij alleen maar slechte verhalen heeft gehoord. Hij wil haar in eerste instantie niet zien en weigert haar toe te laten, totdat hij zich realiseert dat ze elkaar misschien wel tot steun kunnen zijn. Langzamerhand krijgt zijn bezorgdheid over de gezondheid van Olivia de overhand.

Ik en jij is een prachtige novelle over gedeelde eenzaamheid. Niccolò Ammaniti schrijft over twee jonge mensen die hunkeren naar acceptatie, maar die eigenlijk niet weten wie ze precies zijn. De auteur toont de kwetsbaarheid van broer en zus, die beiden gebukt gaan onder verwachtingen van buitenaf. De schrijfstijl van Ammaniti is voortreffelijk en neemt je mee in de leefwereld van de jonge Lorenzo. Het boek leest snel en is lastig weg te leggen. De epiloog was ontzettend ontroerend en gaf me kippenvel.

Met Jij en ik heeft Niccolò Ammaniti opnieuw een klein meesterwerkje geschreven waarin hij ons meeneemt naar de belevingswereld van een kind. De kwetsbare, enigszins neurotische Lorenzo, wist vanaf de eerste pagina mijn hart te stelen. Een aanrader voor jong en oud.

Ik en jij - Niccolò Ammaniti

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *