Het verhaal van de dienstmaagd: de vrouw als menselijke broedmachine

Titel
Het verhaal van de dienstmaagd
Oorspronkelijk
The Handmaid's Tale
Auteur
Margaret Atwood
Vertaling
Gerrit de Blaauw
Uitgeverij
Prometheus
Jaar
2009
Pagina's
329

In deze klassieker van Margaret Atwood wordt een fictieve maatschappij geschetst waarin je als vrouw alleen nuttig bent als je vruchtbaar bent (en dat is nog maar een klein percentage van de vrouwelijke bevolking). Als ‘dank’ worden deze vruchtbare vrouwen ingezet als menselijke broedmachines. Een afstotelijke, maar tegelijkertijd intrigerende toekomstvisie die je doet nadenken over gelijkheid en vrouwenrechten. Het verhaal van de dienstmaagd (The Handmaid’s Tale) is een absolute must-read voor iedere feminist.

Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood - The Handmaid's Tale

De republiek van Gilead

Offred is een dienstmaagd, een handmaid, in de republiek van Gilead. Dienstmaagden hebben slechts één functie: het verzorgen van de voorplanting. De naam Offred betekent dat ze eigendom is van commandant Fred. Ze mag het huis van de commandant en zijn vrouw één keer per dag verlaten om inkopen te doen op de voedselmarkten. Daar staan in plaats van woorden nu afbeeldingen, omdat vrouwen niet langer mogen lezen. Eén keer per maand moet Offred zich overgeven en hopen dat de commandant haar zwanger maakt.

When we think of the past it’s the beautiful things we pick out. We want to believe it was all like that.

Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood - The Handmaid's Tale

Offred als rolmodel

Offred kan zich de jaren voor de republiek van Gilead nog goed herinneren. Toen had ze een man en een kind. Ze had een baan, eigen geld en toegang tot kennis. Maar dat is nu allemaal voorbij. Juist het feit dat ze zich de maatschappij van voorheen nog goed kan herinneren, maakt het verhaal pijnlijk. Ze heeft gezien hoe het mis ging. En ze heeft alles moeten achterlaten. Op deze manier komt Het verhaal van de dienstmaagd akelig dichtbij. Als we niet oppassen eindigt onze maatschappij zo.

“We thought we had such problems. How were we to know we were happy?”

Ik kon me goed identificeren met Offred. Haar emoties kwamen heel echt over, waardoor ik van begin tot eind met haar meeleefde. Het einde vond ik persoonlijk wel wat tegenvallen. Ik had van alles verwacht behalve een zodanig open einde. Jammer genoeg bleef ik met veel vragen achter.

Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood - The Handmaid's Tale

Een overpeinzing

Het lijkt alsof Het verhaal van de dienstmaagd een overpeinzing is, waarin Offred haar eigen levensverhaal aan  jou als lezer vertelt. Dit boek is ontzettend goed geschreven, al moest ik in het begin wel even wennen aan de vage, soms wat chaotische schrijfstijl. Als je er eenmaal aan gewend bent ontdek je niet alleen ontzettend veel mooie quotes, maar zie je ook dat de charme van een verhaal soms in de details zit.

A rat in a maze is free to go anywhere, as long as it stays inside the maze.

Het verhaal zelf is wondermooi en de toekomstige maatschappij wordt goed in de verf gezet.

Het verhaal van de dienstmaagd brengt een afstotelijke, maar tegelijkertijd intrigerende toekomstvisie.

Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood - The Handmaid's Tale

Hoewel er een Nederlandse vertaling is verschenen, las ik The Handmaid’s Tale in het Engels.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

3 reacties

 • Lalagè

  31/10/2018 at 11:34

  Wat een prachtige uitgave heb je daar! De boeken van Margaret Atwood zijn echt geweldig; ik wil zo graag nog meer van haar lezen.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   31/10/2018 at 14:42

   Ik ben ook fan van Margaret Atwood! Laatst las ik ‘The Heart Goes Last’ en ik vond het echt geweldig 😀

   Reageer

 • Katrien

  10/11/2018 at 08:00

  Jouw versie is echt wel een supermooie uitgave van het boek! Wauwie. Ik was niet zo’n fan daar de chaotische stijl. Ik heb echt superveel moeite moeten doen om het boek uit te lezen.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *