The Poet X: een ode aan Slam Poetry

Titel
The Poet X
Auteur
Elizabeth Acevedo
Uitgeverij
Electric Monkey
Jaar
2018
Pagina's
368

In The Poet X, compleet in vrije vers geschreven, ontdekt een jong meisje in Harlem de kracht van Slam Poetry. Met behulp van haar gedichten gaat Xiomara op zoek naar zichzelf. Dit debuut van Elizabeth Acevedo is een fantastisch coming-of-age verhaal over religie, de zoektocht naar je eigen identiteit, verliefdheid en de band met je ouders. En natuurlijk over Slam Poetry. Ik ben fan.

The Poet X - Elizabeth Acevedo

Religieuze twijfels en een eerste verliefdheid

Xiomara woont met haar ouders en haar tweelingbroer in Harlem. Haar moeder is ontzettend religieus, maar Xiomara weet niet zo goed wat ze moet geloven. De vele Bijbelstudies buiten schooltijd doen haar po het eerste gezicht meer kwaad dan goed. Ze begint meer en meer te twijfelen aan het bestaan van God.

what’s the point of God giving me life
if I can’t live it as my own?

Niet de bijbel heeft haar aandacht. Xiomara heeft steeds meer oog voor jongens – en zij voor haar. Iets wat haar moeder absoluut niet goedkeurt. Want alleen het kijken naar jongens is al een zonde in haar ogen.

I am the baby fat that settled into D-cups and swinging hips
so that the boys who called me a whale in middle school
now ask me to send them pictures of myself in a thong.

Hoewel het hoofdpersonage in The Poet X voor het eerst verliefd wordt, kijkt ze tegelijkertijd sceptisch naar mannen. Ze wordt vaak nagekeken op straat en heeft vaak het gevoel dat mannen iets van haar willen. Iets waar ze zelf nog helemaal niet klaar voor is.

Sometimes it feels
all I’m worth is under my skirt

Xiomara gebruikt gedichten om de religie van haar moeder en haar eigen relatie met de wereld te begrijpen. Ze bundelt al haar frustraties en passie op de pagina’s van een leren notitieboek.

Every now and then, I dress my thoughts in the clothing of a poem. Try to figure out if my world changes once I set down these words.

Haar gedichten houdt ze, net als haar verliefdheid, angstvallig schuil voor haar streng religieuze moeder. Wanneer ze wordt uitgenodigd om lid te worden van de poëzieclub van haar school, weet ze niet hoe ze ooit zou kunnen deelnemen zonder dat haar moeder het zou weten, laat staan ​​haar woorden hardop uitspreken. Maar toch wil ze niets anders dan haar slam poetry op een podium brengen. Want in een wereld die haar misschien niet wil horen, weigert Xiomara te zwijgen.

The Poet X - Elizabeth Acevedo

Vrije vers en de kracht van het woord

The Poet X was het eerste boek dat ik las dat volledig in vrije vers geschreven is (ondertussen las ik overigens ook Een (Sarah Crossan) en 67 seconden). Ik vloog door de pagina’s, maar stond af en toe zeker ook stil bij de beeldspraak en het woordgebruik (prachtig!). Deze debuutroman van Elizabeth Acevedo leent zich om luidop gelezen te worden – en het liefst door de schrijfster zelf. Haar eigen ingesproken audioboek is dan ook een absolute aanrader.

Ook qua thematiek ben ik enorm onder de indruk van The Poet X. Hoewel een tienermeisje aan het woord is, vind ik haar heel volwassen in haar zoektocht naar de liefde, haar relatie met religie en zichzelf. De band tussen Xiomara en haar tweelingbroer vond ik bovendien ontzettend ontroerend om over te lezen. De twee zijn zo verschillend, maar steunen elkaar door dik en dun. Dit boek gaat daarnaast ook over vriendschap.

Maybe, the only thing that has to make sense
about being somebody’s friend
is that you help them be their best self
on any given day. That you give them a home
when they don’t want to be in their own.

The Poet X is geen zoetsappig verhaal van een eerste liefde, maar een eerlijke omschrijving van de complicaties die met verliefd worden gepaard gaan. Hoe vertel je aan je ouders dat je iemand hebt ontmoet? En hoe ga je om met je eigen ontluikende seksualiteit? Xiomara staat sterk in haar schoenen en heeft lange tijd alle avances van mannen afgewezen, totdat ze verliefd wordt.

As much as boys and men
have told me all of the things
they would like to do to my body,
this is the first time I’ve actually wanted
some of those things done

The Poet X is een prachtige debuutroman van Elizabeth Acevedo, helemaal geschreven in vrije vers. Hierdoor vlieg je door het verhaal. De kracht van poëzie en de kracht van taal geven het boek een compleet eigen sfeer. Dit is niet alleen een sterk coming-of-age verhaal over de liefde, religie en de zoektocht naar jezelf, maar des te meer een ode aan Slam Poetry. Een genre dat veel meer liefde en aandacht verdient.

The Poet X - Elizabeth Acevedo

Helaas is dit boek (nog) niet in het Nederlands verschenen.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *