Verloren grond: de band tussen vader en zoon

Titel
Verloren grond
Auteur
Murat Isik
Uitgeverij
Ambo|Anthos
Jaar
2012
Pagina's
375

Verloren grond is het prachtige coming-of-age verhaal van de dertienjarige Mehmet. Deze vertelling neemt je mee naar Turkije, waar een tragisch ongeluk abrupt verandering brengt in het gezinsleven. Niet alleen de vader in dit boek is een geliefde verhalenverteller – ook Murat Isik kan er wat van. Ik vond dit debuut persoonlijk nog beter dan Wees onzichtbaar, waarmee de auteur de Libris Literatuur Prijs won.

Verloren grond - Murat Isik - wees onzichtbaar

Een gelukkige verhalenverteller en zijn gezin

Turkije, jaren zestig. De twaalfjarige Mehmet groeit op in het dorpje Sobyan dat ooit door de Armenen werd gesticht en nu door Zaza’s wordt bevolkt. Het leven is er eenvoudig, maar het gezin is gelukkig. Mehmet hoopt later net als zijn vader Selim het vee te hoeden, al heeft die liever dat zijn zoon naar school blijft gaan om ‘een vak te leren’.

Selim, de zachtaardige vader van Mehmet, verloot in de Eerste Wereldoorlog bijna zijn hele familie verloor. Hij is een geliefde verhalenverteller in het dorp. Mehmets moeder Asme is een krachtige vrouw die door iedereen gevreesd wordt vanwege haar vlammende ogen en scherpe tong. Op een dag slaat het noodlot toe: na een beenbreuk wordt zijn vader getroffen door gangreen en moet zijn been worden afgezet. Door die ingrijpende gebeurtenis verandert hij op slag in een breekbare man zonder waardigheid en levenslust.

Vader wil het gezin redden en besluit alle bezittingen te verkopen (ook het vee) en met het hele gezin naar zijn eigen geboortedorp te trekken. Maar de lokale bewoners van het conservatieve Hemgin zijn niet van zijn terugkeer gediend. Mehmet heeft geen vrienden in het dorp en voelt zich een ongewenste buitenstaander. Er ontstaat algauw een hevige strijd tussen het gezin van Mehmet en de bewoners van Hemgin.

Tegenspoed, vetes en geweld

Verloren grond is een ontroerend familieverhaal over opgroeien en de band tussen vader en zoon. Maar ook familievetes en obstakels komen op het pad van Mehmet. Murat Isik heeft veel aandacht voor het prachtige landschap en weet de beklemmende sfeer in het dorpje Hemgin nauwkeurig vast te leggen. Het verhaal wisselt voortdurend tussen hard en zacht. Verloren grond is ruw in haar geweld en vetes, maar vertederend in de liefde tussen de verschillende familieleden.

Mehmet is een sympathiek hoofdpersonage. Een goedlachse jongen met het hard op de goede plaats. Hij verkiest het hoeden van vee boven een opleiding en kijkt enorm op tegen zijn vader, de verhalenverteller. Helaas krijgt de familie meerdere tragedies te verduren, waardoor het voor Mehmet moeilijk is zichzzelf te blijven. Hij is op zoek naar zijn plaats in de wereld, terwijl deze constant om hem heen lijkt te veranderen.

Verloren grond is een ontroerend familieverhaal dat zich afspeelt in een klein dorpje in Oost-Turkije. De band tussen vader en zoon staat centraal in het verhaal, alsook de zoektocht naar de eigen identiteit. Murat Isik blinkt uit in prachtige beschrijvingen van het landschap, de beklemmende en gewelddadige sfeer in het dorp Hemgin en de liefdevolle relatie tussen Mehmet en zijn ouders. Een wondermooie roman.

Verloren grond - Murat Isik

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *