Weigevoel: de geitengoeroe en de influencer

Titel
Weigevoel
Auteur
Cindy Pieterse
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2019
Pagina's
224

Het komische Weigevoel gaat over een geit. Dena, zelfbenoemd geitengoeroe en mensenfluisteraar, staat in de wei. In ruil voor eten geeft ze mensen advies over het leven, maar al kauwend denkt ze er het hare van. Als ze ontdekt wordt door een influencer, wordt Dena ongekend populair en zijn de gevolgen niet te overzien. Deze debuutroman van Cindy Pieterse is een hilarische persiflage op onze maatschappij vol van social media en bijbehorende influencers. Ik heb het boek in één ruk verslonden en had voortdurend een glimlach op mijn gezicht. Een heerlijk feelgood verhaal.

Weigevoel - Cindy Pieterse

Twee geiten in een weiland

Op een weilandje langs de weg staan twee geiten, een witte en een bruine. De witte geit, Dena, is gek op aandacht. Wanneer er bezoekers komen loopt ze hen tegemoet in de hoop op wat te eten. In ruil voor eten geeft ze af en toe zelfs wijze raad aan mensen. Grietje, de bruine geit waarmee Dena haar weiland deelt, is juist heel verlegen. Als er mensen aankomen verstopt ze zich in het hok. En komt pas tevoorschijn als de mensen vertrokken ijn – om samen met Dena van het eten te genieten. De twee zijn beste vriendinnen. Grietje helpt Dena bijvoorbeeld met haar Instagram account, ook al heeft Dena nog maar weinig volgers.

De geiten zijn heel gelukkig in hun weilandje. Een aantal vaste bezoekers – een koerier, de sloffende buurman en de zuchtmevrouw met haar hondje – voorziet hen van lekker voedsel bovenop de grassprieten van het grasveldje waar ze op staan. Op een dag passeert influencer en personal coach Sarah de geiten. Ze maakt een selfie met Dena en plaatst deze op Instagram. Dit is voor Dena het eerste stapje naar beroemdheid, aangezien ze Sarah gevraagd heeft om haar te taggen in de foto.

Het is eigenlijk tegen mijn principes om te praten tegen mensen die geen eten voor me hebben, maar ik moet ook aan m’n netwerk denken: 34 volgers is leuk, maar ik kan er altijd meer gebruiken.

Diezelfde avond heeft Dena er honderd volgers bij en dat is nog maar het begin. Ook Sarah ziet namelijk potentie in de geitengoeroe. Ze start met geitenyoga in het weilandje bij Dena en Grietje en dat wordt algauw een ware hype. Iedere les komen er meer sportievelingen meedoen. Dena wordt bovendien uitgenodigd bij Jinek, doet een fotosessie met Freek Vonk en Dafne Schippers, probeert een huwelijkscrisis te bezweren en mag zelfs een TED talk geven. De volgers én de likes stapelen zich op, alsook de bezoekers aan het grasveldje van de geiten. Al neemt helaas niet iedereen eten mee voor de geitjes.

Weigevoel - Cindy Pieterse

Hilarisch feelgood verhaal

Ik heb Weigevoel in een ruk uitgelezen, tussendoor hardop lachend. Vooral het beeld van honderden mensen in sportkleding die de bewegingen van een geit nadoen krijg ik maar niet uit mijn hoofd. Hoe bedenk je het? Sowieso houd ik van geiten en dit boek heeft die liefde alleen maar versterkt. Ik houd daarnaast ook van de manier waarop Cindy Pieterse de huidige maatschappij, met onze obsessie voor likes, op de hak neemt. Dena de geit is echt #lifegoals – om maar in het jargon te blijven. De humor is duidelijk aanwezig, evenals de onderliggende kritiek. Een heel slim boek over onze tijd met influencers, fitgirls en personal coaches.

Geitengoeroe en mensenfluisteraar Dena is overigens enorm slim en empathisch. Wanneer de hype langzaam in een rel verandert en voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, houdt ze het hoofd koel. Met een analytische blik bekijkt ze de vele haatreacties aan het adres van Sarah.

Sowieso is het wonderlijk hoe Sarah als een soort trofee wordt besproken. Stel dat je haar echt wil versieren, dan lijkt me dit niet de handigste manier. Het lijkt me tenminste niet aannemelijk dat Sarah het bericht van Dirk73 leest en denkt: ‘Hij wil me likken. Goh, leuke vent, misschien kunnen we een keertje afspreken. Laat ik hem eens een berichtje sturen.’

Weigevoel is een komische debuutroman die ons tijdbeeld weet te vervatten in al haar online facetten. Instafamous willen worden, de obsessie voor likes, eeuwige selfies van fitgirls, goedbedoeld advies van personal coaches en de macht van influencers – alles komt voorbij in dit heerlijke verhaal van Ciny Pieterse. Schaterlachen verzekerd.

Weigevoel - Cindy Pieterse

Met dank aan VBK Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!