Lieke Kézér wint Bronzen Uil met ‘De Afwezigen’

Vanavond werd de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, de Bronzen Uil, uitgereikt op Literair Festival Het Betere Boek in de Minardschouwburg te Gent. Lieke Kézér mocht de prijs in ontvangst nemen voor De Afwezigen, door de jury geroemd als “een troostende bluessong”.

De Afwezigen werd door de jury geprijsd om de manier waarop de auteur de donkere thematiek weet te verzachten met de troost en de schoonheid van muziek. Volgens de jury, bestaande uit Jos Geysels, Nadia Dala, Sylvain Peeters, Lies Steppe, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke, is het boek ontroerend zonder sentimenteel te zijn.

Lieke Kézér klimt vol ongeloof op het podium en laat weten geen speech te hebben voorbereid, omdat ze het niet verwachtte de Bronzen Uil te winnen. Kézér: “Ik ben er ontzettend blij mee. Ik vond debuteren heel lastig, omdat het veel onzekerheid met zich meebrengt. Zo’n prijs stimuleert en motiveert ontzettend. Ik kan het nog niet helemaal geloven.”

De voorzitter van het Willemsfonds maakt de winnaar van de publieksprijs bekend.

De publieksprijs

De publieksprijs gaat naar John-Alexander Janssen met Een verhaal uit de Zonnestad, die als prijs een gravure van Caryl Strzelecki in ontvangst mocht nemen. In zijn speech citeert hij Joost Zwagerman, die ooit zei dat literatuur ‘een urgent compliment is voor het bestaan’. Janssen: “Ik hoop nog vele boeken te schrijven en ik hoop dat jullie [het publiek red.] ook doorgaan met lezen.”

De overige genomineerden voor de Bronzen Uil 2017 waren Gerrit Janssens met Twaalf, Emy Koopman met Orewoet, Haro Kraak met Lekhoofd, Dimitri Leue met Het Lortchersyndroom en Elise Wuyts met De studente. Om deze shortlist samen te stellen lazen de juryleden meer dan 70 debuutromans.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *