Call of the Wild: Kathy Mathys en Sien Volders in Buchbar

Woensdag 27 juni trok ik ’s avonds naar Antwerpen voor The Call of the Wild: twee schrijvers en hun wildernis. Kathy Mathys en Sien Volders gingen met elkaar – en buchbar eigenaresse Annelies Moons – in gesprek over hun romans Verdwaaltijd en Noord.

Twee debutanten aan het woord

Na een hartelijke ontvangst door Annelies en haar man, met heerlijke huisgemaakte drankjes, begon het gesprek tussen beide schrijfsters. Allereerst vertelden ze kort waar hun debuutromans over gaan.

Noord van Sien Volders speelt zich af in de vroege jaren tachtig. De jonge zilversmid Sarah heeft een moeilijke beslissing te nemen wat betreft haar werk. Ze trekt naar het noorden om na te denken. Sarah komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat. Algauw blijkt dat er vele parallellen zijn tussen de levens van beide vrouwen. Ook op het vlak van liefde hebben ze veel gemeen. Zowel het pad van Sarah als dat van Mary kruist dat van twee mannen. Mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan.

In Verdwaaltijd dwaalt de pas gescheiden Marcia door Brussel. Ze begint een relatie met David, een Amerikaanse schrijver die werkt aan een autobiografische roman over de verdwijning van zijn ex Kay. Hoewel David schrijft over Kay, laat hij in het dagelijks leven weinig over haar los. Marcia wordt steeds nieuwsgieriger naar de vrouw die David nog volledig in de ban lijkt te hebben. Ondertussen keert Emma, de beste vriendin van Marcia, terug naar haar geboortedorp. Een plek die ze niet meer heeft bezocht sinds ze haar ouders en haar zus verloor. In een van de oude boerderijen poseert ze voor de jonge kunstenaar Ben. Hij is tegelijkertijd fotograaf en tekenaar.

Verdwaaltijd - Kathy MathysNoord - Sien Volders

De wildernis

Zowel in Noord als in Verdwaaltijd speelt de natuur een belangrijke rol. Kathy Mathys leest zelf ook graag boeken waarin dit het geval is. “Ik vind het aantrekkelijk als er veel over het landschap geschreven wordt in een boek. Toen ik in Amerika was, heeft de Amerikaanse wildernis enorm veel indruk op mij gemaakt. Door een Amerikaan op te voeren, kon ik dat landschap meenemen in het verhaal.”

Ook Sien Volders heeft veel aandacht voor het landschap. Noord speelt zich af in Canada, Verdwaaltijd in België en de Verenigde Staten. In beide boeken wil een personage ontsnappen aan de dagelijks realiteit door de wildernis in te trekken. Sien Volders: “We hebben allebei dezelfde drang naar de wildernis. Vanuit een filosofische contemplatie: hoe zou het zijn om dat te doen? Dat betekent niet dat we zelf met een rugzak de wildernis trekken.” Kathy Mathys vult aan: “Ik ben echt niet zo stoer. Ik ben eerder bang. Het leuke is dat je als schrijver kan schrijven over dingen die je zelf niet durft.”

In de wereld van nu, waarin we altijd met elkaar verbonden zijn, heeft de de trek naar de wildernis een zekere aantrekkingskracht. Kathy Mathys: “Ik denk dat het verdwalen en de wildernis mensen zo aanspreken omdat het juist het omgekeerde is van het getemde en gecontroleerde leven van nu. De natuur kan rust brengen in onze rusteloze maatschappij, waarin je constant berichten krijgt en altijd bereikbaar bent.”

Het schrijfproces, het volgende boek, …

Beide schrijfsters vertellen ook uitgebreid over hun schrijfproces, wat voor allebei totaal verschillend in zijn werk gaat. Waar Sien Volders eerst haar verhaal compleet uitdenkt om het daarna van begin tot eind op te schrijven, begint Kathy Mathys direct te schrijven om vervolgens tijdens het schrijven te bedenken hoe het de personages verder zal vergaan.

Ook de plannen die ze hebben voor een volgend boek komen aan bod. Sien Volders: “Ik had Noord en nu is mijn boek duidelijk Zuid – maar dat gaat de titel niet zijn. Ik werk deze keer rond een maatschappelijk geëngageerd thema, maar ik vertrek opnieuw heel hard vanuit het landschap, de wereld, waarin het verhaal zich afspeelt. Daarnaast merk ik dat ik een grote drang heb naar muziek als stuwende factor, net als in Noord.”

Het idee voor het volgende boek van Kathy Mathys is nog heel pril, dus hier heeft ze nog weinig over gezegd. Desalniettemin ben ik al heel benieuwd naar de volgende boeken van beide schrijfsters. Ik heb genoten van de knusse avond in buchbar en ga zeker nog eens terugkeren naar deze kleine-maar-fijne boekenwinkel.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!