Paolo Giordano: “Literatuur kan ons een andere blik op de werkelijkheid geven”

In de nieuwe rubriek Schoonschrift stelt Canvas auteurs uit binnen- en buitenland aan je voor. Auteurs met een indrukwekkend oeuvre of een bijzondere prijs op hun palmares. Wie is de persoon achter de boeken? En waarom staan bepaalde thematieken centraal in zijn of haar werk? Je ontdekt het hier.

Naar aanleiding van Passa Porta Festival bracht de Italiaanse schrijver Paolo Giordano een bezoek aan ons land. In 2008 debuteerde Giordano, van opleiding natuurkundige, met De eenzaamheid van de priemgetallen. Dit boek leverde hem meteen de prestigieuze Italiaanse literatuurprijs Premio Strega op. Inmiddels werd de internationale bestseller in meer dan twintig talen vertaald.

Na De eenzaamheid van de priemgetallen volgden Het menselijk lichaam, Het zwart en het zilver en De hemel verslinden. Giordano schrijft graag over personages met een hoek af. “Ik vind het interessant om mensen met een andere blik naar de wereld te laten kijken.”

Schoonschrift: Paolo Giordano

Paolo Giordano was in ons land! Wij spraken de Italiaanse auteur op Passa Porta Festival 2019 over zijn prijswinnende debuut 'De eenzaamheid van de priemgetallen' en zijn nieuwste roman.???? Ontdek alles over 'De hemel verslinden': cnv.as/PaoloGiordano

Geplaatst door Canvas op Donderdag 11 april 2019

© Marcia van der Zwan.

Op elke nieuwe locatie ben je een andere versie van jezelf.

Zomers in Puglia

Giordano’s recentste boek, De hemel verslinden, speelt zich af in Puglia. Het hoofdpersonage Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Paolo Giordano bracht daar zelf ook zijn zomers door. “Op een gegeven moment realiseerde ik me hoe sterk de verkenning van een plek op persoonlijk vlak kan zijn. Door je in een ander landschap te begeven, word je ook een andere versie van jezelf. Ik besefte hoe anders ik was tijdens de tijd die ik daar doorbracht. Puglia werd een tweede thuis. Dat gebeurt ook met Teresa in het boek.”

Schoonschrift: Paolo Giordano

Paolo Giordano neemt op Passa Porta Festival uitgebreid de tijd om kennis te maken met fans en hun boeken te signeren. © Marcia van der Zwan.

Strijd tegen het kappen van olijfbomen

In De hemel verslinden trekken de personages ten strijde tegen het kappen van oude olijfbomen. Dit is vergelijkbaar met de klimaatmarsen die we doorheen heel Europa zien ontstaan. Volgens Giordano is dit geen toeval. “Ik ben geïnteresseerd in het heden. Ook als lezer voel ik me aangetrokken tot verhalen die me helpen ons alledaagse leven beter te begrijpen. Onze levens zijn heel complex geworden, dus hebben we boeken nodig om duiding en mogelijke interpretaties te geven. Ook als schrijver vind ik dit belangrijk: wat gebeurt in het dagelijks leven sluipt in mijn verhalen. Ik let goed op wat er speelt in de maatschappij. Hierdoor kunnen mijn boeken soms voorspellen wat er in de samenleving staat te gebeuren.”

Schoonschrift: Paolo Giordano

Op Passa Porta Festival gaat Giordano in gesprek met Wim Helsen, tijdens Winteruur in Muntpunt. Hij brengt een tekst van Elias Canetti mee. © Marcia van der Zwan.

Ik wil ons alledaagse maar complexe leven beter begrijpen.

Geloof als leidraad

Daarnaast speelt religie een belangrijke rol in De hemel verslinden. “Toen ik begon aan het boek, dacht ik na over mijn persoonlijke relatie tot geloof. Hoewel ik niet-katholiek ben opgevoed – in tegenstelling tot al mijn vriendjes in die tijd – ben ik ervan overtuigd dat we ons in het leven allemaal laten leiden door de dingen waarin we geloven.”

De hokjes van de maatschappij

De personages in De hemel verslinden krijgen te maken met veel druk van buitenaf om aan het perfecte plaatje te voldoen. “Er komt een moment in je leven dat je het gevoel krijgt niet te kunnen of willen voldoen aan wat de samenleving van je vraagt. In De hemel verslinden onderzoek ik hoe mijn eigen leven had kunnen zijn als ik andere beslissingen had genomen. Als ik niet zo braaf alle regels had gevolgd.”

Schoonschrift: Paolo Giordano

Paolo Giordano en Wim Helsen doen de zaal helemaal vollopen. © Marcia van der Zwan.

Schoonschrift: Paolo Giordano

In La Bellone wordt Paolo Giordano geïnterviewd door Nicky Aerts. © Marcia van der Zwan.

Ontdek hier de boeken van Paolo Giordano

De eenzaamheid van de priemgetallen - Paolo Giordano

De eenzaamheid van de priemgetallen
De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin naar skiles. Op een mistige ochtend komt ze ten val en raakt voor de rest van haar leven verlamd aan een been.
Mattia is de helft van een tweeling. Hij is hyperintelligent, zijn zusje Michela is zwakbegaafd. Op een dag laat Mattia zijn zusje achter op een bank in het park met de opdracht op hem te wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen. Michaela wordt nooit meer gevonden.
Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar. Er ontstaat een merkwaardige vriendschap.

Het menselijk lichaam
Alessandro Egitto voelt zich vanaf zijn geboorte door zijn veeleisende ouders in de schaduw gesteld van zijn oudere zus. Hij werkt als legerarts in Afghanistan. Samen met hem zijn duizenden soldaten uitgezonden, allen jongemannen die een verleden met zich meedragen. Wat brengt hen ertoe om hun leven in de waagschaal te stellen? En wat doet het met hun jonge geesten om te leven zonder hun vrouwen en geliefden, en om de dood voor het eerst zo bewust in de ogen te kijken?

Het menselijk lichaam - Paolo Giordano
Het zwart en het zilver - Paolo Giordano

Het zwart en het zilver
Als Nora tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap door medische complicaties aan bed gekluisterd raakt, nemen zij en haar man Signora A. in dienst, om Nora te verzorgen en hen te helpen met het huishouden. Na de geboorte van hun zoontje blijft Signora A. als kinderjuf voor hen werken, maar ze is veel meer dan alleen een oppas of huishoudster. Ze vangt al hun onzekerheden op en wordt de bewaakster van hun relatie, het kompas dat het paar door windstilten en stormen loodst. Als Signora A. hun plotseling door een ziekte wordt afgenomen, vallen ze in een diep gat.

De hemel verslinden
Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa’s leven voor altijd tekenen. De drie halfbroers worden samen opgevoed door Nicola’s religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers, die ze steeds vaker met Bern doorbrengt, komen tot een abrupt einde.

De hemel verslinden - Paolo Giordano

Dit artikel, inclusief video, werd geschreven in opdracht voor Canvas Online en Lang Zullen We lezen. Het artikel werd eerder gepubliceerd op canvas.be.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!