Het leven van Guastavino en Guastavino – Andrés Barba

Het leven van Guastavino en Guastavino – Andrés Barba
Verschijnt 01/09/2022
De Bezige Bij

Het leven van Guastavino en Guastavino - Andrés Barba

Titel: Het leven van Guastavino en Guastavino
Oorspronkelijk: Vida de Guastavino y Guastavino
Auteur: Andrés Barba
Vertaling: Irene van de Mheen, Jos Kockelkoren
Uitgeverij: De Bezige Bij
Verschijningsdatum: 1 september 2022
Pagina’s: 112

Achterflap

Het is 1881. Zonder een woord Engels te spreken, maar met veertigduizend dollar op zak, reist de Valenciaanse architect Rafael Guastavino naar New York om zijn speciale techniek van de Catalaanse boog te patenteren. Ondanks dat de architect werkt aan iconische gebouwen als Grand Central Station en Kathedraal Saint John the Devine, moet hij werkelijk alles op alles zetten om niet te mislukken – om te bewijzen dat hij niet de zoveelste immigrant is op zoek naar de American dream.

Guastavino laat vooral zien hoe iemand op volledig willekeurige en onverwachte wijze een nationale held kan worden, want zo wordt deze architect in Spanje nog altijd gezien. In het stilistisch razendknappe Het leven van Guastavino & Guastavino vertelt Andrés Barba niet alleen het opwindende verhaal van een man die tegen alle verwachtingen een nationaal icoon wordt, maar hij beschrijft ook de levensloop van diens zoon en hij gaat, met hulp van zijn ironische verteller, op zoek naar de mogelijkheden en tekortkomingen van de biografie als genre.

Over de auteur

In 2014 verscheen met McGlue het eerste werk van Ottessa Moshfegh op de markt. Een jaar later volgde haar echte debuut: Eileen. Met deze roman, waarin de bejaarde Eileen Dunlop terugkijkt op haar leven, kwam Moshfegh meteen op de shortlist van de Man Booker Prize terecht.

Niet veel later verschenen Mijn jaar van rust en kalmte en verhalenbundel Heimwee naar een andere wereld. In 2020 verscheen De dood in haar handen. Ondertussen worden de boeken van Ottessa Moshfegh wereldwijd gelezen.

Meer boeken van deze auteur

Ik las en recenseerde al enkele boeken van Andrés Barba. Klik op een boekcover om mijn recensie te lezen.

Ook deze boeken verschijnen binnenkort bij De Bezige Bij

Klik op een boekcover om meer informatie te krijgen.

07 juli, 2022
08 september, 2022