Deze 16 boeken las ik in april

In de maand april las ik 16 boeken. Diverse van deze boeken lieten mij tijdens de lockdown naar Suriname reizen. Helaas las ik deze maand toch ook een aantal boeken die me enorm tegenvielen of die gewoon echt niet aan mij besteed waren. Maar dat kan natuurlijk gebeuren.

Wij slaven van Suriname - Anton de Kom

Hoe duur was de suiker? – Cynthia Mc Leod

In Hoe duur was de suiker? brengt Cynthia Mc Leod de geschiedenis van Suriname in de periode 1765-1779 tot leven. De bloeiperiode van de suikercultuur, maar ook de periode van de Boni-oorlogen. Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie, en hun slaven staan centraal in het verhaal. In de onrechtvaardige slavenmaatschappij die de kolonie Suriname is, ervaren zowel meesters als slaven dat de suiker duur wordt betaald.  Het is belangrijk om een boek als Hoe duur was de suiker? te lezen, want het koloniale verleden ligt verankerd in ons culturele archief zoals Gloria Wekker het zo mooi omschrijft. Daarnaast is het gewoon een prachtig familieverhaal tegen een historisch decor. Dit boek van Cynthia Mc Leod is zowel leerzaam als aangrijpend en representeert een onderbelichte groep: de joodse Surinamers.

Wij slaven van Suriname – Anton de Kom

Wij slaven van Suriname verscheen voor het eerst in 1934. Dit boek van Anton de Kom is het eerste geschiedenisboek over Suriname geschreven vanuit een niet-wit perspectief. De Kom schrijft over het ontstaan van Suriname, haar verschillende kolonisators en hoe die een rol hebben gespeeld in de vorming van het land en haar cultuur. Ook de slavernij en de periode nadat de slavernij werd afgeschaft spelen een belangrijke rol in het boek. Dit krachtige pamflet van mensenrechtenactivist Anton De Kom mag absoluut niet in de vergetelheid geraken. Ik vind het erg belangrijk dat dit boek een plaatsje krijgt in het onderwijs. Ook deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis moet verteld worden.

De man van veel – Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim bezit de gave om verhalen op zo’n manier op te schrijven dat je niet kunt stoppen met lezen en het voelt alsof je de personages persoonlijk kent. Ze schrijft beeldend en maakt prachtige observaties. De man van veel is alweer het vierde boek dat ik van haar las. Opnieuw wist Amatmoekrim me te raken. Schrijver en mensenrechtenactivist Anton de Kom staat centraal in dit verhaal. Na het lezen van Wij slaven van Suriname vond ik het heel interessant om meer over deze historische figuur te ontdekken. Natuurlijk wordt zijn levensverhaal gemengd met een dosis fictie – het is immers geen biografie – maar het blijft ontzettend leerzaam om meer te weten te komen over ons koloniaal verleden. Een belangrijk boek en een prachtige aanvulling bij het boek van Anton de Kom zelf.

Wilder Girls - Rory Power

Wilder Girls – Rory Power

Wilder Girls vertelt een spannend en ietwat luguber verhaal over een kostschool in quarantaine vanwege een gruwelijke ziekte. Ik was gecharmeerd van de benauwende sfeer alsook het open einde. Helemaal origineel vond ik het verhaal niet, maar dat deed niet af aan mijn leesplezier. Een verslavend Young Adult boek over vriendschap, liefde en de wil om te overleven.

10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld - Elif Shafak

10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld – Elif Shafak

Ik was zwaar onder de indruk van Elif Shafak toen ik haar hoorde spreken op het Festival van de Gelijkheid. Nu ben ik dat opnieuw door haar geschreven woorden. 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld is een prachtige roman die zich afspeelt in het verre Istanbul. Hoofdpersoon is de vermoorde Tequila Leila. In de laatste minuten van haar leven kijkt ze terug op haar leven en haar waterfamilie: de vijf goede vrienden die ze in haar leven heeft toegelaten. Elif Shafak weet de vriendschap alsook de personages zeer prachtig in woorden te vervatten, net als de stad Istanbul. Tegelijkertijd is ze scherp en kritisch ten opzichte van onze maatschappij – en voornamelijk de manier waarop vrouwen, transgender personen en sekswerkers behandeld worden. Een absolute aanrader dit prachtige boek!

Hello mum - Bernardine Evaristo

Hello Mum – Bernardine Evaristo

In Hello Mum staat de relatie tussen moeder en zoon centraal, vakkundig opgetekend door Bernardine Evaristo. De schrijfster kruipt overtuigend in de huid van een veertienjarige en schrijft over opgroeien in armoede, de jongeren van de straat en racisme.  In Hello mum neemt Jerome het woord. Hij vertelt in een brief aan zijn moeder hoe het is om 14 te zijn in Londen. Over de gangs die de straten onveilig maken, maar tegelijkertijd bescherming bieden. Over geweld, drugs en rijk worden. Een kort verhaal van Bernardine Evaristo over opgroeien in een achterstandswijk. Een aanrader voor de liefhebbers van Long Way Down (Jason Reynolds) en The Hate U Give (Angie Thomas).

The Emperor’s Babe – Bernardine Evaristo

The Emperor’s Babe speelt zich af in Londinium, 211 jaar na Christus. De elfjarige Zuleika is een modern meisje in een ouderwetse wereld. Ze is net getrouwd met een dikke, oude Romein. Het leven als tienerbruid is geen pretje, maar Zuleika is een echte overlever. Bovendien kent ze de stad als haar broekzak. Bernardine Evaristo geeft ons een kijkje in een wereld vol slavinnen en dragqueens. Ze toont de tegenstelling tussen prachtige villa’s en rottende sloppenwijken. In vrije vers neemt de auteur ons mee in een verfrissend en origineel verhaal ten tijde van het Romeinse Rijk. Ik vond het erg tof om deze vroege roman van Bernardine Evaristo te lezen. The Emperor’s Babe kan niet tippen aan Girl, Woman, Other, maar zorgt desalniettemin voor een aantal fijne uurtjes leesplezier over een moderne zwarte vrouw in het Romeinse Rijk.

Nietverloren - J.M. Coetzee

Nietverloren – J.M Coetzee

Deze maand deed ik een bestelling bij de webshop van Boekhandel Kartonnen Dozen, de enige LGTBQ+-boekhandel van België. Bij mijn bestelling kreeg ik deze kleine verhalenbundel van J.M. Coetzee cadeau. Nietverloren bundelt drie verhalen, waarvan ik de eerste en de laatste echt prachtig vond. Aangezien ik nog nooit eerder iets van deze literaire grootmeester had gelezen, was dit een fijne kennismaking voor mij. Het smaakt sowieso naar meer.

Solo - Tessa Leuwsha

Solo – Tessa Leuwsha

Solana en Orfeo ontmoeten elkaar in Paramaribo. Het is liefde op het eerste gezicht, maar hun dromen komen niet overeen. Orfeo is muzikant en kapitein op een veerboot. Hij wil graag naar Nederland, terwijl Solana de akkers van haar overgrootvader opnieuw in cultuur wil brengen. Solo, een liefde toont de passie en de gedrevenheid van de personages. Tegelijkertijd schrijft Tessa Leuwsha over de geschiedenis van Suriname door middel van familieverhalen. Deze historische feiten lijken hier en daar het liefdesverhaal te overschaduwen, zowel letterlijk als figuurlijk. Desalniettemin is Solo, een liefde een aangename kennismaking met het werk van Tessa Leuwsha.

Djinn patrouille op de paarse lijn - Deepa Anappara

Djinn patrouille op de Paarse Lijn – Deepa Anaparra

Naar schatting raken er in India elke dag honderdtachtig kinderen vermist. De Indiase journaliste Deepa Anappara nam dit vreselijke feit als de basis voor haar debuutroman. In Djinn patrouille op de Paarse Lijn verdwijnen er steeds meer kinderen uit de sloppenwijk waar de negenjarige Jai woont. Hij besluit samen met zijn vrienden als detective op zoek te gaan naar de vermiste kinderen. Ondanks het heftige onderwerp weet Anappara het verhaal luchtig te houden met de nodige humor. Hoewel de schrijfstijl niet helemaal aan mij was besteed, is de thematiek ontzettend actueel en belangrijk.

Brieven in de nacht - Hoda Barakat

Brieven in de nacht – Hoda Barakat

Brieven in de nacht bundelt vijf brieven van verschillende mensen op de vlucht. Dit zijn brieven die nooit zullen aankomen bij degenen voor wie ze bestemd zijn. Zonder adres en zonder afzender, geschreven ergens tussen Europa en de Arabische wereld. Hoda Barakat heeft een prachtige schrijfstijl – tijdens het lezen heb ik enorm veel quotes genoteerd. Daarnaast is het vertelperspectief erg intrigerend: de vijf brieven staan namelijk allemaal met elkaar in verband, zonder dat ze naar elkaar verzonden zijn. Geen enkele brief komt namelijk bij de juiste ontvanger terecht. Brieven in de nacht is een bijzondere roman over eenzame en ontheemde mensen op de vlucht.

Hydromania - Assaf Gavron

Hydromania – Assaf Gavron

In Hydromania schrijft Assaf Gavron over een wereld waarin de machtsverhoudingen compleet zijn verschoven en kapitalisme hoogtij viert. Ook van privacy is er geen sprake, aangezien iedere beweging geregistreerd wordt door middel van een verplichte silititachip in de bovenarm. Waterschaarste en technologische snufjes onderdrukken de bevolking stelselmatig. Gavron schetst een beangstigende, maar realistische toekomst. Het verhaal bevat voor ieder wat wils: er wordt een poging gedaan een moord en een verdwijning op te lossen, Maja is zwanger van haar eerste kind, er wordt een compleet waterzuiveringssysteem ontwikkeld en nog veel meer. Ik genoot van deze intrigerende roman gesitueerd in Israël met een sterke vrouw in de hoofdrol.

Coniferen - Max Temmerman

Coniferen – Max Temmerman

Een vertaler die met moeite de eindjes bij elkaar weet te knopen kijkt met enige afgunst naar zijn ontzettend rijke zus. Nadat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren zijn ze uit elkaar gegroeid. Beiden eenzaam, maar ieder op z’n eigen manier. Zij is eenzaam in haar poetsverlaving, haar liefde voor esthetiek en haar rijkdom. Hij is eenzaam in de strijd om zijn hoofd boven water te houden, met zwaar onderbetaald werk. Sinds de dood van hun ouders heeft zus Marianne bovendien moeilijke periodes. Ze leidt aan paranoia – ze ziet mannen die haar volgen en haar voortdurend in de gaten houden – en misschien zelfs een depressie. Hoewel prachtig geschreven, deed het verhaal van Coniferen me lange tijd weinig. Het plot kabbelde en leek nergens naartoe te gaan. Pas op de laatste vier pagina’s bereikt het debuut van Max Temmerman een climax. Een ontknoping die me met woede en walging vervulde. Het is knap dat de auteur zulke sterke emoties bij me weet op te wekken, maar ik denk dat Coniferen niet echt een boek voor mij was.

De ogen van Fadil - Mohammed Benzakour

De ogen van Fadil – Mohammed Benzakour

De ogen van Fadil is een ietwat vreemde verhalenbundel en voor mij mijn eerste kennismaking met het werk van Mohammed Benzakour. Hoewel ik de sprookjesachtige verhalen goed geschreven vond, was de inhoud me toch echt wel te grof. Zeker twee van de acht verhalen gaan over seks met ezels en dat is absoluut niet aan mij besteed.

Groetjes uit Vlaanderen - Mohamed Ouaamari

Groetjes uit Vlaanderen – Mohamed Ouaamari

Groetjes uit Vlaanderen is een must-read voor iedere inwoner van Vlaanderen. Hoe is het om op te groeien tussen twee werelden in? Hoe worden minderheden in Vlaanderen behandeld en wat is de politieke agenda hierachter? Mohamed Ouaamari neemt zijn eigen jeugd als leidraad voor dit politiek-maatschappelijke onderzoek en dat pakt enorm goed uit. De balans tussen het persoonlijke en het politieke klopt precies. Groetjes uit Vlaanderen is bij vlagen hilarisch, maar tegelijkertijd ontzettend leerzaam en pijnlijk eerlijk. Over vooroordelen en racisme. Het Vlaamse Belang en Philip Dewinter. Over lasagne-identiteiten en voetbal. Terroristische aanslagen in Amerika en België. En over opgroeien als ‘de ander’. Ik ben zwaar onder de indruk van dit knappe debuut.

Stofzuigen in het donker - Jean Beagin

Stofzuigen in het donker – Jen Beagin

Mona uit Doen alsof ik dood ben en Stofzuigen in het donker – dit boek bundelt direct twee Mona-romans – heeft een moeilijke jeugd gehad. Ze is in aanraking gekomen met seksueel misbruik, aanranding en verkrachting. Schoonmaken, en dan vooral stofzuigen, geeft Mona rust. Ze houdt van de regelmaat en het rondkijken in andermans huizen. Tegelijkertijd plakt ze hier voor zichzelf een kunstproject aan vast: ze fotografeert zichzelf in de huizen van haar klanten, soms naakt, soms in kledingstukken die ze daar uit de kasten plukt. Met veel van haar klanten bouwt ze een soort vreemde relatie op. Met de ene persoon neemt ze samen drugs, voor de ander poseert ze als naaktmodel, … De achterflap beloofde een hilarisch verhaal over een onaangepaste jonge vrouw, maar eerlijk gezegd heb ik niet een keer gelachen. Er verscheen zelfs geen glimlach op mijn gezicht tijdens het lezen van dit boek. Met lichte tegenzin heb ik de twee Mona-romans van Jen Beagin uitgelezen.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!