Deze 8 boeken las ik in maart

Voor mij was maart een heel drukke maand. Niet alleen werd ik onverwacht ziek, ook gaf ik een workshop BookTube op de slotdag van de Inktvinger en kwamen mijn ouders een lang weekend op bezoek uit Nederland. Ondanks alle drukte – ook op mijn werk – is het me gelukt om acht boeken te lezen deze maand.

Verdwaaltijd - Kathy Mathys

Verdwaaltijd – Kathy Mathys

Verdwaaltijd van Kathy Mathys las ik voor een leesclub op Hebban. Het boek sprak me op voorhand al aan door het feit dat het hoofdpersonage en ik dezelfde naam delen én omdat het boek zich grotendeels afspeelt in Brussel. Mathys stelde niet teleur: met een prachtige schrijfstijl nam ze me mee in de dwaaltocht van het leven en de zoektocht naar de liefde. Door middel van vier hoofdpersonages en ‘een boek in een boek’ weet Verdwaaltijd een origineel en heel authentiek verhaal neer te zetten. Hoewel de meningen in de leesclub verdeeld waren, ben ik enthousiast.

Stof & Schitteringen – Kelly van der Laan

Een tijdje geleden ontving ik een mail van auteur Kelly van der Laan met de vraag of ik haar boek Stof & Schitteringen wilde lezen en recenseren op mijn science fiction blog Oog op de Toekomst. Het boek deed er twee maanden over om in België te geraken, maar Kelly gaf niet op en deed verzendpoging na verzendpoging. En daar ben ik blij om, want ik had dit spannende verhaal niet willen missen! Hoewel ik soms angstig ben voor verhalen waarin fantasy en science fiction gemixt worden, was Stof & Schitteringen een schot in de roos. Het verhaal waarin een terrorist er met de Lentagon vandoor gaat, een magische energieversterker waarmee je je magische krachten kunt vergroten, is spannend van begin tot eind, leest heerlijk weg en maakt nieuwsgierig naar meer.

The Hate U Give - Angie Thomas

The Hate U Give – Angie Thomas

Voor de bijeenkomst van de Dear Book Nerd Book Club afgelopen maand, las ik het boek The Hate U GiveDit boek gaat over de zestienjarige Starr Carter die toe moet kijken hoe een politieagent haar beste vriend Khalil doodschiet. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs. Hoewel ik The Hate U Give zelf niet snel had uitgekozen, was ik laaiend enthousiast. Het verhaal wist me enorm te raken en de tranen liepen meerdere malen over mijn wangen. Helaas moest ik wegens ziekte de leesclub overslaan, want ik had dit boek graag met andere lezers besproken. Gewoonweg prachtig.

Een rimpel in de tijd – Madeleine L’Engle

Een ander recensie-exemplaar dat ik ontving was Een rimpel in de tijd, de bekende fantasyklassieker in een nieuw jasje vanwege de verfilming. Ik vond dit verhaal, over een meisje dat naar andere dimensies / planeten reist om haar vader te redden, een erg vertederend jeugdboek. De bijzondere wezens en interessante quotes maakten het boek fijn om te lezen. Het verhaal kwam echter wel wat abrupt tot een einde en helemaal overdonderd was ik helaas niet.

Maan en zon -  Stefan Brijs

Maan en zon – Stefan Brijs

Afgelopen november kwam ik thuis van de Boekenbeurs met Maan en zon. Nu heb ik dit prachtige boek van Stefan Brijs eindelijk gelezen. Maan en zon is een bijzondere familiekroniek die zich afspeelt op Curaçao en het leven van drie generaties behelst. In de zomer van 1961 dropt Roy Tromp zijn twaalfjarige zoon Max in de klas van broeder Daniel. Max blijkt een talentvolle jongen die ervan droomt om onderwijzer te worden. Broeder Daniel wil hem daarbij te helpen. Bijna een halve eeuw later blijkt er van die droom niets terecht¬gekomen. Max heeft zelf een zoon, terwijl zijn vader verlamd in een verzorgingstehuis zit. Met Maan en zon is het Stefan Brijs opnieuw gelukt om een verhaal te schrijven dat tot in de details goed in elkaar zit en tijdens het lezen leefde ik zo mee met de personages, dat ik af en toe vergat dat het ‘maar een boek was’. Ik zat verschillende keren te huilen in de trein. Een aanrader.

Stille grond – Sanneke van Hassel

In Stille grond plaatst Sanneke van Hassel twee hoofdpersonages lijnrecht tegenover elkaar. Johannes werkt midden in de stad met daklozen en verslaafden. Op het terrein van de opvang is hij een tuin begonnen, die hij samen met de cliënten onderhoudt. Landa daarentegen kijkt vanuit haar appartement aan de overhant naar het rommelige complex. Ze droomt van een parkje en een veilige omgeving voor haar pasgeboren baby en wil dat de opvang verdwijnt. Als ze geen gehoor vindt bij haar omgeving smeedt ze een gewaagd plan. Hoewel deze premisse enorm nieuwsgierig maakt, vond ik het boek wat tegenvallen. Stille grond is mooi geschreven, maar mist wat mij betreft diepgang. Een prima boek voor tussendoor, maar ik had er meer van verwacht.

En we noemen hem - Marjolijn van Heemstra

En we noemen hem – Marjolijn van Heemstra

Aangezien ik me voorgenomen heb om alle boeken op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs te lezen dit jaar, kwam ook En we noemen hem op mijn radar terecht. In eerste instantie is dit geen boek dat ik zelf zou uitkiezen, vanwege de link met de Tweede Wereldoorlog. Maar wat blijkt? De oorlog zelf staat niet centraal. Het boek speelt zich af in het heden, wanneer het zwangere hoofdpersonage op zoektocht gaat doorheen de familiegeschiedenis.  Wie was ‘bommenneef’, die in haar familie bekend staat als verzetsheld, echt? En wil ze haar zoon, zoals ze haar oma beloofd heeft, wel naar hem vernoemen? Kan ze haar zoon wel opzadelen met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat? Een zeer intrigerend boek dat bovendien prachtig geschreven is.

The Strain – Guillermo Del Toro

Tot slot las ik de afgelopen maand The Strain van Guillermo Del Toro. Dit boek stond al een aardig tijdje in mijn kast op mij te wachten en aangezien ik in april naar een masterclass ga van deze Oscarwinnende regisseur, was de tijd eindelijk rijp. The Strain is geen gemakkelijk boek om te lezen. Het verhaal bevat veel details en daarnaast is ook het horrorgehalte hoog. Ik moest het boek af en toe echt even wegleggen, omdat het soms te grafisch werd. Dat neemt echter niet weg dat ik van A tot Z genoten hebt. Wat een razend spannend apocalyptisch verhaal – toen ik door Brussel wandelde zag ik opeens overal vampiers voor me. Aaaah!

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

  • zwartraafje

    03/04/2018 at 18:19

    A wrinkle in time heb ik vorige week meegenomen uit de bibliotheek. Dat boek wilde ik sowieso lezen vooraleer we de film zouden zien.

    • Marcia van der Zwan

      03/04/2018 at 21:18

      Ik ben benieuwd wat je van A Wrinkle In Time gaat vinden!

Reageren is niet meer mogelijk.