Tussen de sterren is een origineel liefdesverhaal in de ruimte. Carys en Max zweven in ruimtepakken in de kosmos, met uitzicht op planeet aarde. Romantisch zou je zeggen, ware het niet dat ze nog maar voor negentig minuten zuurstof hebben. Ze zullen over anderhalf uur sterven, tenzij ze met een slimme oplossing komen. Een vlot lezend verhaal over twintigers en de toenemende mate van individualisme in onze maatschappij. Luchtig voor tussendoor, met tegelijkertijd een krachtige onderliggende boodschap.
De nieuwe ordening van planeet aarde
Tussen de sterren van Katie Khan wordt omschreven als een kruising van Gravity en One Day. Het betreft inderdaad een romantisch verhaal in de ruimte, maar juist het aardse aspect van het verhaal weet te raken. Planeet aarde is namelijk niet langer zoals wij die kennen. Ware liefde is in Europia voorbehouden aan mensen van 35 jaar en ouder. Door middel van een roulatiesysteem verandert iedere inwoner bovendien om de zoveel jaar van woonplaats. Individualisme staat centraal in de samenleving, daarom is het rouleren ingevoerd; eens in de zoveel jaar ben je verplicht om te verhuizen naar een andere vovoide (lees: land / provincie van Europia). Deze nieuwe ordening van de samenleving vol bijzondere regels – de relatieregel, het rouleren, de vovoides – lijkt een uitvergroting van onze eigen maatschappij en schept een droefgeestige toekomst.
Het contrast tussen het individualisme in Europia en de romantiek in de ruimte is ontzettend groot, wat het verhaal kracht geeft. Planeet aarde wordt tot in de details geschetst, maar in de ruimte ontbreekt wel wat diepgang. Al is de manier waarop de personages hier terechtkomen wel erg goed gedaan en geven de vele flashbacks inzicht in hun persoonlijkheden. Helaas is de romantiek hier en daar ietwat cheesy en is Max een wandelend cliché – toch zit dat nergens het leesplezier echt in de weg. Door de vlotte schrijfstijl van Katie Khan vlieg je door het boek heen en kom je veel sneller dan gehoopt aan bij de ontknoping. Helaas stelt deze climax lichtelijk teleur en blijf je als lezer enigszins verward achter.
Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!