Strafhok – Bea Vianen

Bea Vianen richt zich in Strafhok op de etnische, culturele en religieuze verdeeldheid in haar land. Verschijnt in september 2022.
Strafhok – Bea Vianen
Verschijnt 08/09/2022
Cossee

Strafhok - Bea Vianen

Titel: Strafhok
Auteur: Bea Vianen
Uitgeverij: Cossee
Verschijningsdatum: 8 september 2022
Pagina’s: 256

Achterflap

Vianen richt zich in Strafhok op de etnische, culturele en religieuze verdeeldheid in haar land.

In de Gravenstraat in Paramaribo komt een bont gezelschap van mensen samen. Het is het begin van de jaren zeventig, en de Hindostanen, Javanen, moslims en Creolen bevolken de straat. Maar in hoeverre leven zij samen? Zit niet elke bevolkingsgroep in een eigen strafhok?

Voor die vraag staat de Hindostaanse progressieve onderwijzer Nohar Gopalraj wanneer hij valt voor de Javaanse verpleegster Roebia. Iedereen weet ook wel dat een relatie tussen mensen uit verschillende strafhokken geen enkele kans van slagen heeft. En dan is er nog Gopalraj’s boezemvriend Raymond van de Berg, die is teruggekeerd uit Wageningen omdat hij daar niet kon aarden. Terug in Suriname staat hij voor een nieuw intern conflict: hoe kan hij uitkomen voor zijn homoseksuele gevoelens? Ook hij is gedoemd tot een strafhok, helemaal alleen.

Als er een moord wordt gepleegd op een bestuursopzichter wordt de ooit rustige Gravenstraat het toneel van een grote volksopstand waarin mensen uit de verschillende strafhokken elkaar naar het leven staan, met verstrekkende gevolgen.

Over de auteur

Bea Vianen (Paramaribo, 1935 – 2019) was de meest gelezen auteur van Suriname in de jaren zeventig en tachtig. Haar romans Sarnami, hai (1969) en Strafhok (1970) zijn klassiekers, behorend tot de belangrijkste boeken van het land. Ze schreef in zowel proza als poëzie over de verhoudingen tussen de Surinaamse bevolkingsgroepen, over haar Hindoestaanse afkomst, over de schoonheid en beklemming van haar land, dat wordt beheerst door een koloniaal verleden. Bea Vianen wisselde periodes aan beide kanten van de oceaan met elkaar af en werd 83 jaar.

Ook deze boeken verschijnen binnenkort bij Cossee

Klik op een boekcover om meer informatie te krijgen.

Momenteel geen verwachte boeken beschikbaar.