9 leestips voor vogelliefhebbers

Wie me volgt op Twitter of Instagram zal misschien in mijn bio hebben gelezen dat ik een echte vogelliefhebber ben. Op mijn boekenblog merk je hier echter weinig van. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Boeken over vogels

De vogels – Tarjei Vesaas

Prachtig verhaal over de bijna 40-jarige Mattis die samen met zijn zus Hege in een huisje aan het meer woont. Hege is scherp. En Mattis is dat niet. Hij is bang voor onweer, wordt in het dorp De Slome genoemd en vindt nergens werk. Toch zijn de observaties die hij maakt zo prachtig. Eenvoudig van taal, maar desalniettemin weet het boek te raken. De vogels is ontroerend en puur, net als het hoofdpersonage.

In de schemer fluit de merel – Linda Olsson

Wist je dat merels mijn favoriete vogels zijn? Ik kan dan ook niet anders dan houden van deze titel. In In de schemer fluit de merel wonen drie eenzame mensen in hetzelfde appartementengebouw in Stockholm: de depressieve Elisabeth, die zich voor alles en iedereen afsluit; Elias, een getalenteerd illustrator, die een groot geheim met zich meedraagt; en Otto, weduwnaar en voormalig eigenaar van een boekwinkel. Een verkeerd bezorgd pakketje vormt het begin van een voorzichtige vriendschap tussen deze gekwetste en eenzame mensen, waarin hun gedeelde liefde voor verhalen en literatuur hen ertoe brengt zich voor elkaar open te stellen.

Arend – Stefan Brijs

Arend is na De Engelenmaker het tweede boek dat ik las van Stefan Brijs. Het boek gaat over een jongetje, Arend, dat nooit geboren had mogen worden. Zijn moeder houdt niet van hem en ook zelf is hij diep ongelukkig. Het liefst wil hij vleugels hebben zodat hij kan vliegen als de vogels, boven iedereen uit. Een droom waarvoor hij alles zal doen opdat hij werkelijkheid wordt. Houdt zakdoekjes in de buurt, want dit boek is ontroerend mooi.

  Boeken over vogels  

De pelikaan – Martin Michael Driessen

Andrej, de postbode. Josip, de bestuurder van de kabelspoorbaan. Een slaperig, niet nader bepaald stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Dit vormen de drie hoofdelementen van De pelikaan, een tragikomisch verhaal van Martin Michael Driessen. Josip is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Andrej, die naast zijn job als postbode ook amateurfotograaf is, weet beelden van een amoureuze ontmoeting tussen Josip en diens minnares Jana vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Het duurt niet lang totdat Josip echter ontdekt dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Hij begint op zijn beurt de postbezorger te chanteren. Terwijl de mannen in het dagelijks leven een vriendschap lijken op te bouwen, gaan ze allebei gebukt door de chantage van een onbekende vijand. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door en nemen de pelikanen de promenade in bezit, terwijl op de achtergrond het uiteenvallen van Joegoslavië sluimert.

De opwindvogelkronieken – Haruki Murakami

Het noodlot slaat wel erg hard toe bij Toru Okads: hij raakt zijn baan kwijt, zijn kat is spoorloos en dan komt zijn vrouw ook ineens niet meer thuis na haar werk. De tocht die daarop volgt, op zoek naar zijn vrouw en kat, brengt hem in contact met een aantal bizarre mensen, zoals twee gestoorde zusters, een tamelijk vreemde tiener, een oude soldaat die de slachtingen in China net voor de Tweede Wereldoorlog heeft gadegeslagen en een zeer dubieuze politicus.

Kraaien tellen – Lucas de Waard

Tobias in Kraaien tellen is een veegwagenbestuurder die het liefst met rust gelaten wordt. Maar als zijn zus en geestverwant een einde aan haar leven maakt, begint de wereld steeds meer van hem te verlangen. Tobias weigert echter te rouwen en besluit om zijn leven op pauze te zetten. ‘Ik doe, kortom, wat er gedaan moet worden. Het zou fijn zijn als ik in een wereld leefde waarin dat genoeg was.’

Boeken over vogels

Eksters – Lisa Meyers

Na merels zijn eksters mijn favoriete vogels. Dit boek van Lisa Meyers gaat over Este.  Sinds de dag dat ze op haar tiende wegliep van huis, leeft ze al vier jaar lang op de straten van Antwerpen samen met haar beste vriend Marces en overleeft ze dankzij de hulp van Rafael. Dat verandert drastisch wanneer twee jaar later Rafaels pleegouders uit beeld verdwijnen en Rafael zich aansluit bij een criminele bende.

Het vogelhuis – Eva Meijer

Len Howard (1894-1973) bracht de tweede helft van haar leven door in een klein, afgelegen huisje op het Engelse platteland. Daar schreef ze twee internationale bestsellers over de mezen, roodborsten, mussen en andere vogels in en rond haar huis. Het raam van het vogelhuis stond altijd open, de koolmezen en mussen waren vrij om te komen en te gaan en landden op de typemachine van Len Howard zodra ze ging zitten om haar ervaringen met de dieren op te schrijven. Eva Meijer stuitte als filosoof op het onderzoek van Howard, dat onterecht in de vergetelheid is geraakt. Ze maakte er een roman van. Het vogelhuis draait om muziek en vogelzang, mensenmanieren en koolmeesconventies, en uiteindelijk om wat het betekent om ergens thuis te horen.

De genialiteit van vogels – Jennifer Ackerman

Vogels zijn verbluffend intelligente wezens. Diezelfde papegaaien die ons het woord ‘papegaaien’ hebben bezorgd, praten ons niet alleen na, maar blijken te kunnen antwoorden, rekenen en spellen. Sommige kraaiensoorten lossen ingewikkelde puzzels op en maken ingenieuze werktuigen. In De genialiteit van vogels, het enige non-fictie boek in deze lijst, doorkruist Jennifer Ackerman de wereld naar de plekken waar het allemaal gebeurt – de onderzoekscentra op Barbados en Nieuw-Caledonië, de koolmezengemeenschappen van het Verenigd Koninkrijk, de prieelvogelhabitats van Nieuw-Guinea, de gehavende Amerikaanse oostkust vlak na de orkaan Sandy en de opwarmende bergstreken van Centraal-Virginia en het westen van de VS.

“Ik zwaai naar de meeuw en denk: vandaag ga ik leven.”

Bonus | De mooiste vogelquote (zie hierboven) vind je overigens in Lang zal ze leven van Koos Meinderts.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!