9 feelgood boeken om de wintermaanden door te komen

Nu de koude wintermaanden voor de deur staan, is het ideale moment aangebroken om jezelf te trakteren op een warme chocolademelk en een fijn boek – het liefst te lezen onder een dekentje op de bank. Vandaag tip ik je negen boeken die je ondanks de kou een zonnig humeur zullen bezorgen.

Feelgood boeken

De wonderjaren van Billy Marvin – Jason Rekulak

De Wonderjaren van Billy Marvin is een onverwacht ontroerend verhaal vol geekyness. De veertienjarige vrienden Billy, Alf en Clark hebben maar één doel: een exemplaar bemachtigen van de Playboy met naaktfoto’s van Wheel Of Fortune-gastvrouw Vanna White. Maar dan krijgt Billy opeens oog voor een echte jongedame van vlees en bloed, die net als hij verzot is op coderen. Een bijzonder verhaal over een eerste liefde, de kracht van vriendschap en verraad.

Mevrouw OVO – Elma van Haren

Na haar intrek in een nieuwe flat lijkt het leven van Mevrouw Ovo zonder noemenswaardige gebeurtenissen te verlopen. Iedere dag maakt ze haar gebruikelijke ronde door de buurt, op zoek naar bruikbaar afval en nutteloze gevonden voorwerpen waarover zij zich ontfermt. Ze noemt zichzelf Mevrouw Ovo, een Officiële Vuilnis Observant, die voor elk afgedankt kastje, sprookjesboek of verlaten theeservies een nieuw thuis probeert te vinden. Een humoristisch verhaal, dat op sommige momenten ook erg ontroerend wordt.

De Gloriedagen van Walter Gom – Marcel Vaarmeijer

Als de vrolijke cover al geen wonderen doet voor je humeur, dan doet het verhaal over de exentrieke Walter Gom dat wel. De 26-jarige Iris begint met haar buurman Walter Gom een succesvol adviesbureau. Op zijn eigen, onorthodoxe wijze helpt Walter uitgebluste schrijvers, mislukte kunstenaars, stuurloze acteurs en redt hij vastgelopen huwelijken. Het bib (Briljante Ideeën Bureau) verovert Nederland en het succes reikt zelfs tot in de hoogste maatschappelijke kringen.

Feelgood boeken

Helemaal het einde – Lisette Jonkman

De 28-jarige Roxy leeft al tien jaar als een nomade als leadzangeres van een wereldberoemde rockband. Wanneer haar beste vriendin plotseling overlijdt, stort Roxy volledig in en gaat ze terug naar het landelijke dorp waar ze is opgegroeid. Ineens staat ze weer tussen de koeien op het boerenbedrijf van haar ouders en moet ze haar plek heroveren, want iedereen is verder gegaan zonder haar. Roxy wil zo snel mogelijk terug naar haar seks, drugs & rock-’n-roll-leven, maar een lang bewaard geheim speelt op en ze heeft geen rekening gehouden met Arno, haar beste vriend van vroeger.

Albert moet naar huis – Homer Hickam

‘Die alligator eruit of ik eruit,’ roept Homer Hickam op een dag tegen zijn vrouw Elsie. Elsie kreeg Albert de alligator van een oude geliefde toen ze met mijnwerker Homer trouwde. Albert woont sindsdien in de badkamer, totdat Homer zijn ultimatum stelt en Elsie besluit dat ze dan Albert maar naar Florida moeten brengen, waar hij thuishoort. En zo begint een hilarische reis door Amerika, waarbij ze regelmatig van de rechte weg afraken. Want dat gebeurt nou eenmaal als je een alligator in een badkuip op de achterbank van je zwarte Buick vervoert.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

Het hoofdpersonage, Allan Karlsson, besluit op zijn 100e verjaardag het bejaardentehuis te verlaten door het raam. Onderweg maakt hij heel wat rare gebeurtenissen mee, maar niet zonder de nodige vrienden om hem heen te verzamelen. Het boek wisselt het heden – de verdwijning van Allan – af met zijn levensverhaal. En ik kan je vertellen, deze man heeft een hele hoop meegemaakt in die 100 jaar. Hij heeft alle bekende wereldleiders persoonlijk ontmoet, van Mao Zedong, Franco en Harry Truman tot Churchill, Johnson en Stalin. Een hilarisch verhaal vol grappen en grollen.

Feelgood boeken

Drie vrienden, een huis en een klusjesman – Astrid Harrewijn

Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en haar vriend. Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Een heerlijk boek voor iedereen die zich wel eens afvraagt of je de juiste keuzes hebt gemaakt in het leven.

Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar – Hendrik Groen

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? De korte dagboekfragmenten van Hendrik Groen zullen je absoluut aan het lachen brengen, maar ook aan het huilen. Een bijzonder boek.

Het Rosie Project – Graeme Simsion

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. Ze is op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

 • Annemieke

  28/11/2017 at 20:02

  Het Dagboek van Hendrik Groen lijkt mij inderdaad best wel grappig. Misschien dat ik hem eens uit de bieb haal volgend jaar.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   28/11/2017 at 21:05

   Inderdaad een goed boek om uit de bibliotheek te halen 🙂 ik ga hem zelf niet duizend keer herlezen, maar vond het wel de moeite waard!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *