9 leestips van Scandinavische bodem

Vorige zomer gingen Jimi en ik naar Denemarken en Zweden en nu de zomervakantie dichterbij komt, begint het meer en meer te kriebelen om nog eens naar deze regio af te reizen. Voor nu biedt het vooral ook inspiratie. Welke boeken van Scandinavische bodem zijn wat mij betreft echte aanraders? Je leest het hier.

Scandinavische boeken

Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? – Johan Harstad

Mattias wordt geboren op het moment dat Buzz Aldrin voor het eerst voet zette op de maan. Buzz Aldrin is Mattias’ grote idool. Een man die belangrijk werk deed, maar in de aangename schaduw van Neil Armstrong kan leven. Precies het onopvallende leven dat Mattias zelf voor ogen heeft. Hoewel ik mezelf niet echt kan identificeren met de persoonlijkheid van Mattias, is de schrijfstijl wonderbaarlijk mooi en kregen personages echt een plekje in mijn hart.

Aanraders van dezelfde auteur: 172 Hours on the Moon, Ambulance, Max, Mischa & het Tet-offensief

Een man die Ove heet – Fredrick Backman

De negenenvijftig jarige Ove wordt vaak ‘de bittere buurman’ genoemd. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken en kijkt of iedereen zich aan de regels houdt. Maar achter deze façade van een brompot schuilt een verdrietig verhaal. Een man die Ove heet is een boek dat je doet lachen en doet huilen: een absoluut feelgood verhaal, waarin het verdriet van het leven op een mooie manier verwoord wordt zonder overdreven dramatisch te zijn.

Aanraders van dezelfde auteur: Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt, En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer, Britt-Marie was hier

De wereld van Sofie – Jostein Gaarder

De Wereld van Sofie las ik op de middelbare school voor het vak filosofie en ik vond het boek enorm interessant. Op briljante wijze schetst Jostein Gaarder de geschiedenis van de westerse filosofie: van de eerste Griekse filosofen tot vandaag de dag. Het verhaal gaat over Sofie, die terecht komt in een wervelende speurtocht die tot antwoorden leidt op vele vragen, maar elke vraag roept weer nieuwe raadsels op.

Aanraders van dezelfde auteur: Het sinaasappelmeisje, Het geheim van de kaarten

Scandinavische boeken

Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen – Johannes Anyuru

Op een winteravond stappen drie aanhangers van IS een boekhandel binnen. Een geweerschot klinkt, paniek breekt uit en alle aanwezigen worden gegijzeld. Maar een van de drie terroristen, een jonge vrouw die de taak heeft om het geweld te filmen, draagt een geheim met zich mee dat alles kan veranderen. Twee jaar later zoekt een schrijver haar op in een tbs-kliniek. Ze vertelt hem dat ze vanuit de toekomst naar deze tijd is gezonden. Geïntrigeerd probeert de schrijver de waarheid te achterhalen. Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen biedt geen eenvoudige leeservaring, maar de puzzel is meer dan de moeite waard.

Aanraders van dezelfde auteur: Een storm kwam uit het paradijs

Spiegel spiegel schouder – Dorthe Nors

Spiegel spiegel schouder gaat over de veertiger Sonja die probeert haar rijbewijs te halen. Ze voelt zich eenzaam in de grote stad, hunkert naar vrijheid en haar leven kan sowieso wel wat richting gebruiken. Haar vriendenkring blijft grotendeels beperkt tot een zweverige massagetherapeut en de kwebbelzieke rijinstructrice. In het dagelijks leven werkt ze als vertaalster van misdaadromans – hoe cool is die job?!

Aanraders van dezelfde auteur: Karateslag/Minna zoekt oefenruimte

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

Ik heb ontzettend genoten van De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Het boek bevat een aaneenschakeling van bizarre gebeurtenissen, allen beschreven in een droge, maar grappige schrijfstijl. Het hoofdpersonage, Allan Karlsson, besluit op zijn 100e verjaardag het bejaardentehuis te verlaten door het raam. Onderweg maakt hij heel wat rare gebeurtenissen mee, maar niet zonder de nodige vrienden om hem heen te verzamelen. Het boek wisselt het heden – de verdwijning van Allan – af met zijn levensverhaal. Hij heeft een bijzonder leven gehad. Zo heeft hij bijvoorbeeld alle bekende wereldleiders persoonlijk ontmoet, van Mao Zedong, Franco en Harry Truman tot Churchill, Johnson en Stalin.

Aanraders van dezelfde auteur: Zowel De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje als Gangster Anders en zijn vrienden vielen mij tegen. Ik ben wel benieuwd naar het nieuwe boek over de 100-jarige man: De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden.

Scandinavische boeken

Knopen – Gunnhild Øyehaug

Ik heb deze verhalenbundel nog niet gelezen, maar hoorde er al veel goeds over. Op de achterflap staat: Knopen is een prijswinnende verhalenbundel die bruist van de originaliteit. Met haar lichtvoetige en precieze stijl schetst Gunnhild Øyehaug kwetsbare personages die verstrikt raken in hun eigen tekortkomingen. Daarbij balanceert ze kundig tussen het komische, het bevreemdende en het pijnlijke.

De regenboog heeft maar acht kleuren – Peter Pohl

Dit is absoluut één van mijn favoriete boeken uit mijn jeugd. Ik kan me herinneren dat ik dit boek meerdere malen gelezen heb. Ik had zo’n beetje alle boeken van Peter Pohl in mijn kast staan en las ze allemaal steeds opnieuw. Het verhaal: Heinrich is nog een kleuter als hij na de Tweede Wereldoorlog met zijn mama naar haar geboorteland Zweden terugkeert. Zijn vader is voor Duitsland gestorven en ze worden opgevangen door Heinrichs grootvader. De kinderen uit de buurt pesten Heinrich tot hij geen woord Duits meer spreekt en zichzelf Henrik noemt. Dan ontmoet hij Ylva, het eerste meisje dat zijn wereld betreedt. Zij redt hem van zijn pesters en leert hem geloven in, ja zelfs verlangen naar een toekomst. Maar dan slaat het noodlot toe.

Aanraders van dezelfde auteur: We noemen hem Anna, Jan, mijn vriend, Ik mis je! Ik mis je!

De Grens – Riikka Pulkkinen

Een wondermooi verhaal over een 53-jarige literatuurprofessor die haar aan Alzheimer lijdende man een bijzondere belofte heeft gedaan: ze zal hem helpen met sterven als hij zich niets meer herinnert. Een poëtisch verhaal vertelt uit vier verschillende perspectieven, dat je zeker zal raken.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

4 reacties

 • Annelies

  27/06/2018 at 20:45

  Het boek van Peter Pohl klinkt alsof ik het ook graag gelezen zou hebben als kind. Misschien moet ik dat dan nu meer eens doen. De Grens vond ik ook een topper.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   29/06/2018 at 16:28

   Ik denk dat ‘De regenboog heeft maar acht kleuren’ van Peter Pohl nu nog altijd een topboek is. Ik heb enorm veel zin om het te herlezen, dus wie weet kan ik het je binnenkort vertellen 😉

   Reageer

 • Sue

  29/06/2018 at 20:30

  Mooie tips! Toevallig is De wereld van Sofie het lievelingsboek van mijn vriend. Ik moet het zelf nog lezen, evenals De grens. Heb je wel eens boeken van Indridason gelezen? Die kan ik je echt aanraden.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   30/06/2018 at 11:14

   Bedankt voor de tip! Indridason ken ik nog niet, maar ga ik zeker eens opzoeken in bibliotheek of boekhandel 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *