Volgende maand verschijnt het nieuwe boek van Griet Op de Beeck, Het beste wat we hebben. Heb jij net als ik haar eerdere boeken verslonden? En zoek je een boek in de sfeer van Vele hemels hoven de zevende en Kom hier dat ik u kus? Vandaag geef ik je negen leestips. Oftewel: een verzameling literaire romans waarin vriendschap, familie en liefde een grote rol spelen.
De verdwijntruc – Haley Tanner
De verdwijntruc vertelt het verhaal van Vaclav en Lena, twee migrantenkinderen die elkaar leren kennen in Brooklyn. Centraal in dit boek staat goochelen. Al van kinds af aan heeft Vaclav de wens om een groot goochelaar te worden, Vaclav de Geweldige, met Lena als zijn lieftallige assistente. Het boek bestaat uit drie delen: hun ontmoeting als kinderen, hun leven als 17-jarigen gescheiden van elkaar en in deel drie ontmoeten Vaclav en Lena elkaar opnieuw. Een mooi verhaal over familie en familiegeheimen, zeer vlot geschreven.
Vita – Matthijs Kleyn
Vita van Matthijs Kleyn staat hoog op mijn lijstje van favoriete boeken aller tijden. Dit boek heeft me echt tranen met tuiten doen huilen. In Vita wordt hoofdpersonage Hylke verliefd op een vreemd, klein meisje: Vita. Vita is niet gelukkig, ze is depressief en verlangt naar de dood. Het enige wat Hylke kan doen om haar gelukkig te maken is haar wens voor de dood inwilligen.
De verborgen taal van bloemen – Vanessa Diffenbaugh
Victoria Jones kwam als kind terecht in een tehuis, waar niets haar raakte en niets haar kon schelen, behalve bloemen. Of om precies te zijn: de Victoriaanse Taal der Bloemen, die aan elke bloem en plant een specifieke betekenis toekent. Nu, op haar achttiende, moet Victoria het tehuis verlaten en zelfstandig worden. Rondzwervend op straat komt ze terecht bij Renata, een bloemist die haar een baan in haar winkel aanbiedt. Victoria stelt er bijzondere boeketten samen, waarmee haar klanten precies krijgen wat ze nodig hebben – orchideeën voor schoonheid, passiebloemen voor vertrouwen, mos voor moederliefde, tulpen voor liefdesverklaringen.
Maar buiten is het feest – Arthur Japin
Maar buiten is het feest vertelt het verhaal van Zonne, die op jonge leeftijd veelvoudig door haar stiefvader werd misbruikt. Het is een ernstig, beklemmend en serieus verhaal, dat je van begin tot eind blijft boeien. De schrijfstijl is zoals ik van Japin gewend ben; gemakkelijk leesbaar en zeer mooi beschrijvend. Al met al een mooi boek dat me nog lang bij zal blijven.
Eilandgasten – Vonne van der Meer
Hoewel het lang geleden is dat ik dit boek gelezen heb, heb ik goede herinneringen aan Eilandgasten. Door de veelheid aan personages, die allemaal een eigen verhaal hebben, lijkt dit me een uitstekend boek voor fans van Griet Op de Beeck. In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. Een stel jonge ouders komt naar het eiland in een poging hun huwelijk te redden; een weduwnaar met het voornemen een einde aan zijn leven te maken; een twintigjarig meisje dat net ontdekt heeft dat ze zwanger is, … De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze van dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven en voegen ze zich tot één verhaal.
Veronika besluit te sterven – Paulo Coelho
Natuurlijk mag mijn favoriete boek aller tijden niet ontbreken in dit lijstje. Hoewel de schrijfstijl iets minder luchtig is, denk ik dat dit verhaal de fans van Griet zeker zal aanspreken. Veronika, het hoofdpersonage, besluit dat het moment om zelfmoord te plegen eindelijk daar is. Haar poging mislukt echter en ze belandt in een gekkenhuis. Daar leert ze zoveel dingen over het leven. Toch wordt Veronika besluit te sterven nergens belerend. Het is een gemakkelijk te lezen verhaal over de definities van ‘gek’ en ‘normaal’. Een ontroerend verhaal dat je aan het denken zet.
Fuzzie – Hanna Bervoets
Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het kleine, pluizige bolletje tegen Maisie. Maisie heeft liefdesverdriet en weet niet meer zo goed wat ze met het leven aan moet. Gelukkig is daar Fuzzie, het pluizige bolletje, dat algauw haar favoriete compagnon wordt. Fuzzie helpt Maisie haar ex Florence te vergeten en leert haar met een nieuwe blik naar het leven kijken. En Maisie is niet de enige die zo’n mysterieus pluizig vriendje heeft gevonden. De verschillende vertelperspectieven doen ons kennismaken met diverse levensechte personages. De wanhoop nabij, leren zij door Fuzzie weer van het leven genieten. Fuzzie is een filosofisch verhaal over liefdesverdriet en eenzaamheid en over de vragen die je jezelf zou moeten stellen. De rake overpeinzingen spreken rechtstreeks tot de verbeelding van de lezer en doen je je eigen leven onder de loep nemen.
De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano
Dit boek heb ik ondertussen al minstens vier keer gelezen en het verhaal blijft me raken. In De eenzaamheid van de priemgetallen maken we kennis met twee buitenbeentjes, twee priemgetallen, die door een onbekende kracht naar elkaar toegetrokken worden. Een wondermooi en hartverscheurend verhaal over de psyche van de eenzame mens.
Gelukkig zijn we machteloos – Ivo Victoria
Een tuinfeest op een hete zomerdag. Een dochter die geen dochter wil zijn. Een oom die geen oom is. En twee families, verspreid over het perfect onderhouden gazon. Geslaagd in het leven, hun zorgen gedekt door een gevarieerd assortiment aan verzekeringspolissen, en grappen en verhalen die iedereen kent. In hun ogen verborgen: de geheimen die hen met elkaar verbinden, als verdroogde lijm.
8 reacties
Literasa
01/09/2017 at 17:18
Leuke tips! Wat me ook erg aan de boeken van Op de Beeck deed denken, is de roman ‘Haar’ van Kathleen Vereecken.
Marcia van der Zwan
02/09/2017 at 20:14
Die heb ik nog niet gelezen, ik zoek ‘m op! Bedankt voor de tip 🙂
Sue
01/09/2017 at 21:23
Bedankt voor deze goede tips! Ik las afgelopen maand Kom hier dat ik u kus en ik vond het zó mooi!
De Protagonisten (m)
03/09/2017 at 16:23
Dit soort tips lees ik graag 🙂
Marcia van der Zwan
03/09/2017 at 20:28
Dat is fijn om te horen 🙂
Saartje
24/09/2017 at 05:24
Leuke tips. Griet is zo goed en nog een Belgische boekenblog geweldig. Heb je vorig jaar gezien denk ik op de boekenbeurs in Antwerpen met de ya dag. ☺️
Marcia van der Zwan
24/09/2017 at 20:48
Hoera voor Belgische boekenblogs! 😀 Ik kijk echt al uit naar het nieuwste boek van Griet Op de Beeck.
Victoria Oddershede
08/01/2020 at 01:13
Griet Op de Beeck heeft een Boekenweekgeschenk geschreven waarin ze met lichtheid en humor de zwaarte verkent, waarin ze familieverhoudingen tekent in al hun broeierige complexiteit, waarin ze durft te pleiten voor het belang van emotie, waarin ze subtiel de politieke realiteit van vandaag aan de kaak stelt, waarin positivisme zoekt naar een nieuwe, eigenzinnige definitie.
Reageren is niet meer mogelijk.