9 literaire romans van Italiaanse bodem

De zomer komt eraan. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en ik begin langzaam in vakantiesferen te komen. Ik heb nog geen idee waar ik deze zomer naartoe ga, maar in de literatuur op reis gaan is natuurlijk altijd een optie. Aangezien ik gek ben op boeken van Italiaanse schrijvers vandaag in de schijnwerpers: literatuur van Italiaanse bodem.

Italiaanse boeken

De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano

Dit boek heb ik ondertussen al minstens 4x gelezen en  het verhaal blijft me raken. In De eenzaamheid van de priemgetallen maken we kennis met twee buitenbeentjes, twee priemgetallen, die door een onbekende kracht naar elkaar toegetrokken worden. Een wondermooi en hartverscheurend verhaal over de psyche van de eenzame mens.

Aanraders van dezelfde auteur: Het menselijk lichaamHet zwart en het zilver

Ik ben niet bang – Niccolò Ammaniti

Ik ben niet bang gaat over de negenjarige Michele die in het afgelegen dorp waar hij woont een bijzonder geheim ontdekt. In een hol in de grond vindt hij een jongen; Leeft hij nog of is hij dood? En wat doet hij daar? Tijdens het lezen probeerde ik samen met Michele het geheim te ontrafelen en langzamerhand werd het steeds duidelijker wie de ontvoerders van het jongetje waren. Het boek is spannend en moeilijk weg te leggen.

Aanraders van dezelfde auteur: Anna, Ik en Jij, Ik haal je op, ik neem je mee

Wit als melk, rood als bloed – Allesandro D’Avenia

Leo is een doodgewone zestienjarige jongen, die liever op straat rondhangt met zijn vrienden dan dat hij op school zit. Tot er een nieuwe docent filosofie voor de klas komt te staan en del leerlingen leert intens te leven en hun dromen na te jagen. De droom van Leo heet Beatrice, het meisje dat met ‘haar blik de poorten naar het paradijs kan openen’. Op een dag ontdekt Leo dat Beatrice ongeneeslijk ziek is. Een hartverscheurend mooi verhaal over  de nieuwsgierigheid naar de liefde.

Aanraders van dezelfde auteur: Dingen die niemand weet

Italiaanse boeken

100 gelukkige dagen – Fausto Brizzi

Lucio heeft nog honderd dagen te leven en besluit om ondanks alles – zijn vrouw heeft hem juist de dag voor hij het vreselijke nieuws ontving op straat gesmeten – om gelukkig te zijn. Hij wil zijn kinderen mooie herinneringen kunnen geven en de mooie kanten van het leven vieren. Vrolijk en droevig tegelijk.

Aanraders van dezelfde auteur: Je leeft maar 1 keer, Mijn 2e leven

Geschiedenis van mijn puurheid – Francesco Pacifico

Piero Rosini is jong, heeft een mooie vrouw, een rijke vader en een zus die hem wil introduceren in de literaire wereld. Maar al die zorgeloze, burgerlijke voorspoed doet hem niets. Rosini is een fanatieke katholiek. Hij is het toonbeeld van opoffering en seksuele onthouding en niets lijkt hem van het rechte pad te brengen. Maar één avond in een café, waar hij zijn schoonzus Ada ziet dansen, volstaat om Piero’s zekerheden op losse schroeven te zetten. Het verhaal van een antiheld dat je aan het denken zal zetten.

Wacht op mij – Michele Serra

Een bijzonder verhaal over de generatiekloof tussen een vader en zijn puberzoon. De twee werelden komen lijnrecht tegenover elkaar te staan: idealen versus pragmatisme, innerlijk versus uiterlijk, offline versus online. Een actueel boek met scherpe humor.

Italiaanse boeken

Schittering – Margaret Mazzantini

Guido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Costantino is de zoon van de portier. Ze zijn van jongs af aan bevriend en voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Tijdens een schoolreis naar Griekenland vindt er een eerste aarzelende toenadering tussen hen plaats, al ontkennen ze allebei hun diepere gevoelens. Daarna scheiden hun wegen en ieder begint aan een onopvallend doorsnee leven. Juist als ze allebei zeker weten dat ze niet langer zonder elkaar willen leven, slaat het noodlot toe. Een onmogelijke liefde is voorbij nog voor die kon beginnen.

Aanraders van dezelfde auteur: Ter wereld gekomenNiemand overleeft alleen

Kalme chaos – Sandro Veronesi

Pietro Paladini is een tevreden man: hij heeft een uitstekende baan, een goede relatie en een dochter van tien. Maar op een dag verandert zijn leven ingrijpend: terwijl hij ’s ochtends een onbekende vrouw van de verdrinkingsdood redt, slaat thuis het noodlot toe. Vanaf dat moment neemt zijn leven een andere wending. Een super mooi verhaal dat me mening traantje deed wegpinken.

Aanraders van dezelfde auteur: XY, In de ban van mijn vader

De acht bergen – Paolo Cognetti

Dit boek verschijnt pas in september 2017, maar door de enorm mooie cover heb ik deze nu al op mijn verlanglijstje geplaatst. Het verhaal gaat over vriendschap en de relatie tussen mens en natuur. Ook bergen spelen een belangrijke rol in het verhaal en aangezien ik echt gek ben op bergen, kijk ik enorm uit naar dit boek.

Aanraders van dezelfde auteur: Sofia draagt altijd zwart

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *