Vorig jaar las ik een aantal interessante non-fictie boeken, waaronder We moeten allemaal feminist zijn, Mogen de wijze jongens winnen, gij weet en Zwijg, Allochtoon. Voor 2019 nam ik me voor om iedere maand minstens een non-fictie boek te lezen. Januari is nog maar pas voorbij, maar ik heb al een flinke voorraad ingeslagen en/of gelezen.
Hoe word je alles? – Emilie Wapnick
Het eerste non-fictie boek dat ik in 2019 las. Nog nooit heb ik mezelf terug gezien in een non-fictie boek zoals in Hoe word je alles? Nog nooit heb ik me zo begrepen gevoeld. In het dagelijks leven heb ik vaak het gevoel me te moeten verantwoorden. Ik wil niet 20 jaar in hetzelfde bedrijf werken en ik hop van job naar job. Werken op projectbasis is voor mij ideaal – hetzelfde als een parttime baan. Ik heb namelijk altijd wel wat creatieve projecten lopen en doe veel vrijwilligerswerk. Energie haal ik uit variatie. Ik leer graag nieuwe dingen, word graag uitgedaagd en heb 1001 hobby’s en interesses. Dankzij Hoe word je alles? heb ik ontdekt dat er niks mis met mij is; ik ben een multipotentialist.
Damn, Honey – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen
Dit pamflet heeft als ondertitel Een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. Ik vind het heel belangrijk dat dergelijke boeken geschreven worden. Voor meisjes en vrouwen zal het waardevol zijn Damn, Honey te lezen. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen vertrekken vanuit hun eigen ervaringen om thema’s als eigenwaarde, selfcare, body positivity, seks en relaties te bespreken.
Fokking druk – Thijs Launspach
Druk is het nieuwe normaal. Een volle agenda en een vol hoofd, het gevoel achter de dingen aan te lopen en altijd tijd tekort komen: het zijn dé kenmerken van deze tijd. Maar de drukte speelt ons inmiddels parten. Het aantal burn-outs is de laatste tien jaar schrikbarend gestegen. Je kunt zelfs spreken van een echte burn-outepidemie: ongeveer één op de zeven werkenden heeft ernstige stressklachten of zit door de stress thuis. En ook als je geen burn-out krijgt, kan de stress zorgen voor een stuk minder levensplezier. In Fokking druk legt psycholoog Thijs Launspach uit waarom we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen.
Feminists don’t wear pink (and other lies) – Scarlett Curtis
Feministen hebben okselhaar, haten mannen en mogen geen lippenstift op, toch? Dit boek is voor iedereen die nog niet zo goed weet wat feminisme nu eigenlijk echt inhoudt. In Feminists don’t wear pink (and other lies)vertellen allerlei vrouwen – van Hollywood-actrices tot tieneractivisten – hun verhaal.
Nooit meer te druk – Tony Crabbé
Onze inbox en to-dolijst puilen uit, veel mensen verwachten iets van ons en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer. Maar Nooit meer te druk is geen timemanagementboek, Tony Crabbe gebruikt nieuw psychologisch onderzoek en biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht op wat je doet.
Hallo witte mensen – Anousha Nzume
Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld.
Wij nemen het heft in handen – Yasmien Naciri
Iedereen heeft een mening over de diverse samenleving. Omdat er zoveel om ons heen verandert, klinkt vaak de boodschap dat we heel wat aan het verliezen zijn. Nog te zelden krijgen we mensen te horen die duidelijk maken wat we winnen. Yasmien Naciri doet dat wel. De afgelopen jaren groeide ze uit tot een opvallende stem in het publieke debat. Ze stelt onverwachte vragen, wijst ons op ingesleten vooroordelen en bekijkt vooral wat die nieuwe, veranderende wereld ons kan bieden. Wij nemen het heft in handen is de kreet van een jonge generatie die de handen uit de mouwen steekt en op zoek gaat naar oplossingen.
Lieve Ijeawele – Chimamanda Ngozi Adichie
Na het lezen van We moeten allemaal feminist zijn en de roman Paarse hibiscus ben ik erg benieuwd naar meer. Ik wil alle boeken van deze Nigeriaanse schrijfster lezen. Een paar jaar geleden ontving Chimamanda Ngozi Adichie een brief van een goede vriendin waarin deze haar vroeg hoe ze haar dochtertje tot feministe kon opvoeden. Lieve Ijeawele is Adichie’s antwoord in de vorm van vijftien voorstellen.
Mannen leggen me altijd alles uit – Rebecca Solnit
In Mannen leggen me altijd alles uit maakt Rebecca Solnit duidelijk hoe onze samenleving nog altijd is doortrokken van ongelijkheid tussen de seksen. In het titelessay introduceert ze het verschijnsel dat inmiddels bekendstaat als ‘mansplaining’. Waarom gaan mannen ervan uit dat ze alles weten? En, minstens zo erg, waarom laten vrouwen zich gewillig de mond snoeren?
Bullshit jobs – David Graeber
In Bullshit jobs stelt antropoloog en invloedrijk denker David Graeber dat een groot deel van ons werk zinloos moet zijn. Want dankzij de technologie kunnen we voor onze productiebehoefte met een vijftienurige werkweek toe, en toch maken we allemaal nog steeds volle dagen.
Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen – Mick Matthys
Dit boek lijkt me ontzettend herkenbaar. Ook ik dacht bij mijn verhuizing van Nederland naar België niet dat er zoveel cultuurverschillen zouden zijn. We zijn zo verwant, zo dichtbij en bekend, we delen zoveel gemeenschappelijks en spreken zelfs dezelfde taal. Maar dat valt tegen!
Belg in Nederland Mick Matthys interviewt zestig ervaringsdeskundigen, dertig uit elk land, en bespreekt de clichés en vooroordelen die onze blik op elkaar vertroebelen. Wat klopt ervan en wat zit erachter? Zijn Belgen bijvoorbeeld echt heel bescheiden en Nederlanders heel zuinig?
2 reacties
Floor
05/03/2019 at 13:06
Non-fictie heb ik vorig jaar weer helemaal herontdekt! Heerlijk om fictie met non-fictie af te wisselen
Marcia van der Zwan
06/03/2019 at 11:33
Ik vind inderdaad die afwisseling erg fijn 🙂
Reageren is niet meer mogelijk.