
Hoewel juli een heel drukke maand was op mijn werk, heb ik toch een groot aantal boeken kunnen lezen. Ik was dan ook veel onderweg met de trein.. Bovendien nam ik aan het einde van de maand drie dagen verlof, waardoor ik ook eens mijn balkon benutte om te lezen. Hieronder lees je alles over de elf boeken die ik de afgelopen maand las.
Gameboy – Michiel Smit
Gameboy is het intrigerende levensverhaal van Michiel Smit, waarin een gameverslaving en een depressie een grote rol spelen. Vanaf het moment dat hij als vijfjarige een Gameboy krijgt is hij verloren. Zijn leven staat vanaf dan in het teken van games. Zelfs wanneer hij met vriendjes buiten speelt of zich op school staande probeert te houden, wordt hij gedreven door de regels van het computerspel. Niemand heeft echter door welke duistere gedachten er door zijn hoofd gaan, waardoor menselijk contact hem steeds moeilijker afgaat. Ik mocht dit aangrijpende en eerlijke debuut lezen dankzij De Club van Echte Lezers.
Harry Potter en de gevangene van Azkaban – J.K. Rowling
Ergens vorig jaar had ik een flinke griep. Met een zielig stemmetje vroeg ik aan Jimi of hij misschien Harry Potter wilde voorlezen. Dat wilde hij wel! Sindsdien leest hij minstens een keer in de week voor uit de Harry Potter reeks – inclusief stemmetjes. In juli hebben we dan eindelijk Harry Potter en de gevangene van Azkaban uitgelezen, mijn favoriete HP-boek.
Glorie – Patricia Jozef
Voor de Hebban Debuutprijs mocht ik Glorie lezen. Marcel heeft, na het afronden van zijn doctoraat in filosofie, een aantal jaren thuis gezeten zonder een passende job te vinden (320 sollicitatiebrieven en geen enkel resultaat). Hij besluit zijn cv te vervalsen en solliciteert op de baan van event manager aan de Teniersacademie in Antwerpen. Naast een nieuwe job neemt hij als mantelzorger de, steeds groter wordende, zorg voor zijn moeder op zich. De tweede verhaallijn in het boek is geschreven vanuit het perspectief van kunstenares Bodine Bourdeaud’hui, een jonge moeder die sinds de geboorte van baby Abel haar eigen cultstatus probeert te relativeren. Patricia Jozef geeft de lezer een interessant inkijkje in de wereld van de kunsten, terwijl ze ondertussen menselijke relaties probeert te duiden. Beide hoofdpersonages zijn bezig met hun eigen imago, hebben veel ambitie en zijn op zoek naar geluk. De roman is vlot, maar prachtig geschreven en bij vlagen zeer grappig. De setting in Antwerpen geeft het verhaal een authentiek gevoel mee, net als de imperfecte personages. Een aanrader.
The Loneliest Girl in the Universe – Lauren James
The Loneliest Girl in the Universe stond al sinds haar verschijnen op mijn verlanglijstje, dus toen ik werd ingeloot voor de leesclub op Hebban maakte ik een dansje van geluk. Helaas wist Lauren James niet helemaal aan mijn hoge verwachtingen te voldoen – ik vond het verhaal aan de trage kant en het einde behoorlijk voorspelbaar. Geen slecht boek, maar zeker ook niet de WOW waard die ik overal lijk te horen.
Ongemakkelijke mensen – Elly Biesters
In Ongemakkelijke mensen heeft een naamloos meisje de hoofdrol. Ze groeit in de jaren zeventig op in een klein dorpje, ergens in het rivierenlandschap van Nederland. Centraal in haar leven staat haar opa. Ooit was hij een trotse en machtige visser, nu moet hij zijn dagen slijten op de boerderij. De personages in het boek zijn geloofwaardig en realistisch. Helaas had ik alleen het gevoel dat het verhaal niet echt ergens naartoe ging. De vele herhalingen beginnen op een gegeven moment ook wat te vervelen.
De grens voorbij – Bastiaan Mellink
Lambert en Bagrat zijn al jaren bevriend. Na een lange strijd om een verblijfsvergunning te bemachtigen, staat Bagrat op het punt om uitgewezen te worden. De vrienden slaan de handen ineen en werken samen toe naar De Grote Dag. Met een bijzondere actie, die stukje bij beetje aan de lezer wordt onthuld, willen ze de politiek wakker schudden. De grens voorbij vertelt het actuele verhaal van een uitgeprocedeerde asielzoeker en zijn angst om terug te moeten naar Georgië. Bastiaan Mellink weet in zijn debuutroman de situatie in Nederland accuraat te beschrijven vanuit het perspectief van twee minderheden.
Concept M – Aafke Romeijn
Met Concept M heeft Aafke Romeijn een actuele Science Fiction roman geschreven met een politieke invalshoek. Het boek speelt zich af in het jaar 2020 in een Nederland dat sterk lijkt op het onze. Het hoofdpersonage Hava lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Het verhaal leest vlot en zit goed in elkaar en reflecteert op onze huidige maatschappij. Het grootste gedeelte van het verhaal wordt vertelt tijdens een autorit. Dat Hava, zelf een kleurloze, radicaliseert is erg interessant. De personages en hun overtuigingen krijgen een gedegen uitwerking zodat je begrijpt waarom ze tot bepaalde acties overgaan.
Taken – Erin Bowman
Hoewel het verhaal niet super origineel was, heb ik van begin tot eind genoten van Taken. Het boek speelt zich af in het dorpje Claysoot, waar alle jongens op hun achttiende verjaardag verdwijnen. Dit wordt The Heist genoemd. Dit doet direct denken aan de populaire Young Adult reeks Gone (Michael Grant), maar de uitwerking is gelukkig heel anders. Taken zit boordevol actie en lijdt niet onder het ‘eerste boek syndroom’, oftewel: het is niet saai of enkel een aanloop naar de rest van de serie. Ik las het boek in een ruk uit en vond het tof om te lezen vanuit een mannelijk hoofdpersonage.
Frozen – Erin Bowman
Na het uitlezen van Taken begon ik direct in het vervolg: Frozen. Ook het tweede deel in de Taken-trilogie las heel vlot. De personages worden verder op de proef gesteld tijdens een moeilijke tocht. De liefdesdriehoek stoorde me deze keer gelukkig niet – misschien omdat het in dit boek vanuit een man geschreven is? Het verhaal is in ieder geval erg spannend en neemt onverwachte wendingen. Een heerlijke Young Adult trilogie voor tussendoor!
De vogels – Tarjei Vesaas
Prachtig verhaal over de bijna 40-jarige Mattis die samen met zijn zus Hege in een huisje aan het meer woont. Hege is scherp. En Mattis is dat niet. Hij is bang voor onweer, wordt in het dorp De Slome genoemd en vindt nergens werk. Toch zijn de observaties die hij maakt zo prachtig. Eenvoudig van taal, maar desalniettemin weet het boek te raken. De vogels is ontroerend en puur.
Spiegel spiegel schouder – Dorthe Nors
Toen ik Dorthe Nors ontmoette op een literaire avond in Brussel was mijn interesse voor Spiegel spiegel schouder direct gewekt. Het boek gaat over de veertiger Sonja die probeert haar rijbewijs te halen. Ze voelt zich eenzaam in de grote stad, hunkert naar vrijheid en haar leven kan sowieso wel wat richting gebruiken. Haar vriendenkring blijft grotendeels beperkt tot een zweverige massagetherapeut en de kwebbelzieke rijinstructrice. In het dagelijks leven werkt ze als vertaalster van misdaadromans. Helaas wist Dorthe Nors mijn hoge verwachtingen niet helemaal waar weten te maken. Waar de schrijfster in Bozar (Brussel) vol humor en enthousiasme over haar boek vertelde, miste ik deze humor in het verhaal. De ietwat warrige vertelwijze sprak me wel aan, maar ik kreeg het gevoel dat Spiegel spiegel schouder niet echt ergens naartoe ging. Misschien ben ik ook gewoon te jong om me te identificeren met Sonja. Een mooi boek, maar ik verwachtte er meer van.
2 reacties
zwartraafje
12/08/2018 at 13:53
Ik heb Harry Potter and the Prisoner of Azkaban net herlezen. Het leek me een goed idee om de maand daarmee in te zetten. De prachtig geïllustreerde editie maakt het herlezen zelfs nog wat magischer.
Marcia van der Zwan
12/08/2018 at 14:08
Harry Potter en de gevangene van Azkaban is altijd een goed begin om je dag / week / maand / jaar mee in te zetten! <3