Deze 11 boeken las ik in juli

In juli bracht ik twee bezoekjes aan Nederland en verbleef ik tijdens de hittegolf voor mijn werk in Parijs. Tussen al het reizen door las ik elf boeken. Kijk je mee naar mijn leesmaand?

Kongokorset - Herlinde Leyssens

Kongokorset – Herlinde Leyssens

Kongokorset vertelt het verhaal van de eerste blanke vrouw die Kongo doorkruist. Zij draagt de naam Gabrielle Deman. Dit debuut is gebaseerd op historische feiten en stelt de vraag: waar ligt de grens tussen feit en fictie?

Als dit boek niet op mijn lijstje voor de Hebban Debuutprijs stond had ik het boek waarschijnlijk niet gelezen. En dat zou jammer geweest zijn. Kongokorset bleek al vanaf het eerste hoofdstuk echt een boek voor mij. Ik hield van het straffe hoofdpersonage die zich niet van haar dromen laat weerhouden ‘alleen omdat ze een vrouw is’ en de manier waarop ze er alles aan doet om haar doel te bereiken. Feminisme ten top!

She Said: Witty Words from Wise Women –  Dominique Enright

She said is een mooi vormgegeven boekje met quotes van vrouwen bij verschillende thema’s – bijvoorbeeld het leven, de liefde, geld, het huwelijk, vrouwenrechten en de dood. De quotes zijn afkomstig van vrouwen doorheen heel de geschiedenis, van voor Christus tot hedendaagse dames als Beyoncé en Ellen DeGeneres. Een leuke manier om vergeten vrouwen uit de geschiedenis te ontdekken. Ook omdat de dames uit verschillende sectoren en lagen uit de samenleving komen. Ik ontdekte schrijfsters, kunstenaars, wetenschapsters, artiesten en nog veel meer. Een leuk boekje om zo nu en dan eens in te kijken.

De bijenhouder van Aleppo - Christy Lefteri

De bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri

In De bijenhouder van Aleppo maken we kennis met de Syrische bijenhouder Nuri en zijn blinde vrouw Afra. Aangekomen in Engeland kijken ze terug op de schokkende reis die ze hebben moeten doorstaan om tot daar te geraken. Dit boek vertelt over de pijnlijke realiteit van het vluchtelingenbestaan. Een actueel verhaal, dat je wereld verrijkt. Schrijnend en verdrietig, maar ook ontzettend mooi.

Als verdriet op bezoek komt – Eva Eland

Een prachtig boek om cadeau te doen aan iemand die het moeilijk heeft – zeker als je zelf niet altijd de juiste woorden van troost kunt vinden. Als verdriet op bezoek komt laat zien dat het oké is om verdriet te verwelkomen in je leven en dat je niet altijd sterk hoeft te zijn. Ik houd van de eenvoudige, doch sprekende illustraties en het kleurgebruik is on point.

Welkom in het rijk der zieken - Hanna Bervoets

Welkom in het rijk der zieken – Hanna Bervoets

Bij Hanna Bervoets denk ik doorgaans in superlatieven. Alles wat er was vond ik fenomenaal. Ivanov en Efter geweldig, Fuzzie inspirerend en origineel. Dat ik fan ben van haar werk moge duidelijk zijn. Ik begon dan ook met hoge verwachtingen aan haar nieuwste worp Het rijk der zieken. En hoewel ik overal anderen met superlatieven en vijf sterren waarderingen zie strooien, ben ik persoonlijk iets minder enthousiast. Begrijp me niet verkeerd: Welkom in het rijk der zieken is een goed boek, het is alleen niet het fantastische boek waar ik op gehoopt had. Maar misschien waren mijn verwachtingen wel onrealistisch hoog. Dat kan natuurlijk ook.

In Welkom in het rijk der zieken beschrijft Hanna Bervoets de strubbelingen van het leven met een chronische ziekte. De constante hoop op beterschap, de bureaucratie, de ingrijpende veranderingen in het dagelijks leven en het onbegrip van anderen – alles komt aan bod in deze belangrijke roman.

De witte kamer – Samantha Stroombergen

De witte kamer leest als een spannende aflevering van Flikken Maastricht – en rechercheur Léon Coeur is ook wel een beetje zoals Wolfs, hij kleurt graag buiten de lijntjes. Léon is namelijk geschorst van zijn werk als rechercheur, maar als er een spannende moordzaak op zijn pad komt, doet hij er alles aan om deze op te lossen. Zelfs als hij de rechercheurs die op de zaak staan hierbij voor de voeten loopt. En hij roept ook nog eens de hulp in van zijn nichtje, studente criminologie.

Het plot van deze thriller zat goed in elkaar. Het boek was verslavend om te lezen. Eens ik begonnen was, wilde ik niet meer stoppen (en dat zegt veel omdat ik helemaal niet graag thrillers / detectives lees). Overigens waren de beslissingen van Hanna soms wat naïef, zeker voor iemand die criminologie studeert. Maar dat heeft ze misschien van haar oom, die rustig zonder dekking een gebouw in wandelt waar zich misschien wel een moordenaar schuil houdt. Ook de conclusie vond ik iets te snel gaan. Desalniettemin een spannende thriller die naast een aantal kleine ongeloofwaardige elementen goed in elkaar zit en lekker weg leest. Een prima debuut.

History Is All You Left Me - Adam Silvera

It Only Happens in the Movies – Holly Bourne

Ik had zin in iets luchtigs en romantisch, dus haalde ik oa. It Only Happens in the Movies uit de bibliotheek. Dit boek bleek echter veel meer dan dat. Toen ik begon met lezen, kon ik meteen niet meer stoppen. Aangezien ik een groot filmliefhebber ben – en in het verleden film- en televisiestudies heb gestudeerd – was die thematiek al meteen raak. De vele verwijzingen naar (overigens fantastische) films vond ik erg tof. Maar het was vooral het hoofdpersonage dat mijn hart stal. Audrey is niet-romantisch, heeft een gebroken hart en vindt dat films een verkeerd beeld van de liefde schetsen. En dat ben ik helemaal met haar eens. Ik vind dat Holly Bourne erin geslaagd is om met dit Young Adult boek het feminisme toegankelijk te maken voor meiden van alle leeftijden.

History Is All You Left Me – Adam Silvera

Nog een ‘luchtig boek uit de bibliotheek voor tussendoor’. In History Is All You Left Me verliest Griffin zijn eerste liefde door een ongeluk. Tijdens de rouwperiode komt hij in aanraking met het nieuwe lief van zijn eerste liefde. Kunnen ze elkaar door het verdriet heen helpen? Ik vond de thematiek van dit boek echt prachtig. De acceptatie voor de liefde van de jongens spetterde ook van de pagina’s. En ik was ook nog eens gelukkig dat er over voorbehoedsmiddelen gesproken werd. MAAR: ik vond Griffin soms echt een beetje een zwijmelachtige zeurpiet – door de manier waarop hij bleef volhouden dat hij en Theo hoe dan ook weer bij elkaar zouden komen. Dat zorgde bij mij soms voor irritaties. Daarnaast was dit boek echter precies wat ik op het moment van lezen nodig had.

The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein - Kiersten White

The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein – Kiersten White

Wat een bijzondere hertelling van Frankenstein. Met, zoals Kiersten White in haar slotwoord schrijft, “a teenage girl, because, as Mary Shelley proved, nothing is more brilliant or terrifying than that.” Sommige delen van het verhaal waren een totale verrassing, terwijl ik het einde dan wel weer had zien aankomen. Maar toch ook niet helemaal. Ik heb genoten van dit boek!

De invasie (Animorphs #1) – Katherine Applegate

Ik logeerde bij mijn broer en pakte daar uit nostalgie het eerst boek van de Animorphs serie uit de kast. Een serie waar hij vroeger gek op was en die hij, nadat het niet verder vertaald werd, in het Engels begon te lezen. Ik volgde natuurlijk in zijn voetsporen. Ook als volwassene was dit boek nog altijd fantastisch: aliens die de aarde proberen te onderwerpen door vieze slakken (Yeerks) in het hoofd van de mensen te plaatsen. En vijf kinderen die het tegen hen opnemen en de superkracht hebben om in ieder dier te veranderen dat ze hebben aangeraakt. De nostalgie! Ik heb genoten. Volgende keer als ik in Nederland ben is het tijd voor deel twee.

Met inkt uit de veren – Bas Geeraets

Ik houd heel erg van vogels, dus ik keek enorm uit naar deze geïllustreerde dichtbundel van Bas Geeraets. De tekeningen van de vogels kende ik al van twitter en deze vond ik op papier ook heel mooi! Dit maakte Met inkt uit de veren heerlijk om door te bladeren. Wat ik van de gedichten zelf vind, weet ik eerlijk gezegd nog niet zo goed. De auteur gebruikt duidelijke taal en maakt korte zinnen. Soms passen de gedichten bij de illustraties maar dat is lang niet altijd het geval. Toch wist de poëzie me, anders dan de illustraties, niet echt te raken.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *