Juni was een zeer chaotische en drukke maand, die super snel voorbij ging. Uiteindelijk las ik tien boeken, waaronder twee prentenboeken. Voor mijn doen redelijk weinig. Wat niet wegneemt dat ik enorm van de meeste boeken genoten heb. Kijk je mee naar mijn leeservaringen?
Echo – Thomas Olde Heuvelt
Na het lezen van Hex was ik gerustgesteld: het boek was niet zó eng dat het me slapeloze nachten opleverde. Vol goede moed begon ik dan ook aan Echo. Helaas had ik deze keer minder geluk.. Dit boek is gewoon walgelijk eng – ik zat echt luidop te gruwelen tijdens het lezen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het oprecht fantastisch dat een auteur me zo kan laten voelen. 613 pagina’s zat ik op het puntje van mijn stoel. Ik leefde mee met de personages, genoot van de quotes die ieder deel inleidden en moest lachen om de referenties naar Harry Potter, Twilight, LOTR, .. Maar angst en onbehagen overheersten. Echo is denk ik het engste boek dat ik ooit las – en stoot daarmee 172 Hours on the Moon van de eerste plek. Een gruwelijke thriller die je de adem beneemt.
Fokking druk – Thijs Launspach
Halverwege februari begon ik aan Fokking druk, maar daarna had ik het zo fokking druk dat ik het boek drie maanden aan de kant legde (pun intended). Dit ‘ultieme anti-stressboek’ geeft inspiratie hoe stress te vermijden, productiever te werken en nee te zeggen. Een interessante thematiek, maar de meeste dingen die in dit boek staan wist ik eigenlijk wel. Het is logisch dat je smartphone je afleidt, dat je niet binnen een uur op een mail moet antwoorden en dat dingen opschrijven (bijvoorbeeld op een to do lijstje) er voor zorgt dat je meer rust hebt in je hoofd. Niets nieuws, maar ergens wel fijn om eens bevestigd te zien. Oftewel: Fokking druk brengt geen wereldschokkende nieuwe informatie naar boven, maar bevestigd wel dat je soms wat beter voor jezelf mag zorgen. Concrete tips kunnen de lezer helpen, al ben ik zelf niet zo van de opdrachtjes in een boek.
Een wonderlijke expeditie van robots – Taťána Rubášová
Een wonderlijke expeditie van robots is een fijne graphic novel over twee robots die zich buiten hun laboratorium begeven om de wereld te ontdekken. De tekeningen zijn zo mooi! Ik houd van de kleuren, de details en de manier van tekenen. Meerdere pagina’s zou ik uit het boek willen scheuren om in te lijsten. Het verhaal zelf is bovendien erg grappig – de manier waarop robots Willem en Jacob naar de wereld kijken leverde meermaals een glimlach op. Wel vroeg ik me af waar de mensheid gebleven is in dit verhaal. Uitgestorven? Of verkast naar andere planeten? Helaas wist de schrijfstijl me niet helemaal te overtuigen en vroeg ik me af voor welke doelgroep het boek eigenlijk bedoeld is.
The Yellow Wallpaper – Charlotte Perkins Gilman
Dit is een prachtig kortverhaal van Charlotte Perkins Gilman, voor het eerst gepubliceerd in 1892. In dit verhaal zie je heel erg de machteloosheid van een vrouw uit die tijd, gevangen in een huwelijk. Een feministisch verhaal dat je aan het denken zal zetten.
Elke ochtend de zee – Karl-Heinz Ott
Elke ochtend de zee is een zeer mooi en melancholisch verhaal over de 62-jarige Sonja. Dertig jaar was ze manager van een prestigieus hotel aan de Bodensee. Na het overlijden van haar man – zelfmoord, misschien wel als gevolg van de faillietverklaring – moet ze op zoek naar een nieuw levensdoel. Ze komt terecht in een afgelegen Welsh dorp, waar ze gezelschap krijgt van de zee. Een droevig verhaal vol wondermooie zinnen.
Heimwee naar een andere wereld – Ottessa Moshfegh
Heimwee naar een andere wereld bundelt kortverhalen rond ietwat onaangename personages, vaak eenlingen. Vaker dan me lief was legde ik het boek weg, omdat ik geen zin had in weer een deprimerend of sombere kennismaking met een vreemde figuur – waardoor het lezen van de bundel bijna twintig dagen in beslag nam. Toch vond ik ook hele mooie en grappige verhalen terug in het boek, namelijk: ‘M’n leven beteren’ en ‘Malibu’, ‘Geen plek voor nette mensen’.
In ‘De plaatsvervanger’ herkende ik de genialiteit van Ottessa Moshfegh zoals ik deze ook zag in Mijn jaar van rust en kalmte. Slotverhaal ‘Een heerlijke wereld’ leest als een luguber sprookje (en deed zelfs een beetje denken aan de kortverhalen van Daisy Johnson). Heerlijk griezelen in ieder geval. Van zowel ‘Een heerlijke wereld’ of ‘De plaatsvervanger’ zou ik graag een compleet boek lezen, maar aan deze bundel houdt ik voornamelijk gemengde gevoelens over.
De prijs – Erik Betten
De prijs is een eigentijdse thriller over politiek, racisme én de gaming industrie. Hoe kunnen games aanzetten tot haat, agressie en rellen op straat? Dat ontdek je in dit bijzondere boek. Het verhaal is spannend en zit tot in de puntjes goed in elkaar.
Men spreekt weleens over de ‘moeilijke tweede’ na een succesvol debuut, maar in De prijs zien we dat Erik Betten een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt. Waar ik de schrijfstijl in Quarantaine soms wat afstandelijk vond, leefde ik hier enorm mee met alle personages. Ik was dan ook geschokt dat er meerdere van hen de eindstreep niet haalden. Al is de ontknoping op deze manier wel extra bevredigend. Ik ben fan van dit boek.
De berg – Manuel Marsol
Een cadeautje aan mezelf! De berg is een prachtig geïllustreerd verhaal van een man die de weg kwijtraakt in de bergen. Een verhaal van weinig woorden, maar met bijzonder mooie tekeningen. Je ziet hoe de vrachtwagenchauffeur verandert door zijn wandeling op de berg. De kleuren, de dieren, de bergen; dit is echt een parel van een prentenboek. Geen wonder dat de tekenaar de internationale prijs voor illustratie op de Bologna Children’s Book Fair 2017 won.
Waar we over praten als we over verkrachting praten – Sohaila Abdulali
Dit is een belangrijk boek. Waar we over praten als we over verkrachting praten probeert het onderwerp verkrachting uit de taboesfeer te halen. Het is een onderwerp dat niet alleen besproken mág worden, maar eigen gewoon op de (politieke) agenda moet staan. Zoveel vrouwen (en mannen) krijgen hier mee te maken en worden een slachtofferrol aangepraat, zoveel onder hen hebben schuldgevoel. Terwijl verkrachting ALTIJD de schuld van de dader is.
Toegegeven, het is niet altijd even prettig om dit boek te lezen. De verhalen gaan van confronterend tot afschuwelijk – maar het is wel nodig om elkaar en de wereld om ons heen beter te leren begrijpen. Dergelijke ervaringen moeten niet weggemoffeld worden, maar verdienen het om serieus genomen te worden.
Frankusstein – Jeanette Winterson
Frankusstein is een interessant gedachte-experiment over de toekomst van de mensheid. Zijn wij straks enkel geüploade gedachten zonder lichaam? Het boek is wetenschappelijk accuraat en Mary Shelley – de schrijfster van Frankenstein! – is een heerlijk personage. Het transgenderschap van Ry geeft het verhaal in een interessante wending, maar ik vraag me af of dit altijd met genoeg respect gebracht wordt. Ondanks de ietwat oppervlakkige uitwerking van de rest van de persoanges personages, zitten er veel interessante thema’s in dit boek. Ook passeren er veel bekende namen uit de wetenschap (Alan Turing, Jack Good, ..) en de literatuur (Virginia Woolf!) de revue.