Deze 15 boeken las ik in oktober

In oktober las ik vijftien boeken, een hele hoop als je het mij vraagt. Ik las thrillers en Science Fiction, maar ook literatuur en non-fictie. Een hele fijne mix van verhalen passeerde de revue. Ik loop echter alleen enorm achter met het schrijven van recensies..

De wetten van water - Cynan Jones

De wetten van water – Cynan Jones

De wetten van water, een steengoede en actuele verhalenbundel, speelt zich af in de nabije toekomst. Water is schaars geworden. Niet alleen lijkt een klimaatapocalyps nabij, ook de protestmarsen waarmee de straten vollopen zijn herkenbaar.
In twaalf prachtige korte verhalen maakt Cynan Jones de balans op van onze huidige maatschappij. Op poëtische wijze laat de auteur zien dat de mensheid naast al haar inventiviteit om de wereld te redden, vooral hoop houdt. En dat is prachtig. Slotverhaal ‘Brief’ weet de lezer gegarandeerd te ontroeren. Houd zakdoekjes in de aanslag.

Dit is Gomorrah – Tom Chatfield

Het duurde eventjes voordat ik in het verhaal van Dit is Gomorrah kwam. In de eerste hoofdstukken krijg je veel informatie over je heen en voelt de schrijfstijl behoorlijk afstandelijk – hier en daar las het zelfs een beetje stroef. Maar dan opeens schiet de vaart in het verhaal en wil je niet meer stoppen met lezen. Het plot zit ingenieus in elkaar, niemand is wie je denkt dat diegene is en de actie-scènes volgen elkaar in hoog tempo op. Oftewel een super spannend verhaal om in één ruk uit te lezen. Vol interessante avonturen offline en online op the dark net. De schrijfstijl blijft op een afstandje van de personages – het is eerder alsof je een actiefilm kijkt in plaats van een boek te lezen omdat je niets weet over de gevoelens en emoties van de personages. Maar dat past ergens ook gewoon bij dit verhaal.

Hoger dan de bergen en dieper dan de zee - Laïla Koubaa

Hoger dan de bergen en dieper dan de zee – Laïla Koubaa

Hoger dan de bergen en dieper dan de zee is een prachtig verhaal van een opa die zijn kleinkinderen vertelt hoe hij als migrant in België terecht is gekomen. Ondertussen vertelt hij de meest mooie verhalen over twee ganzen en een schildpad, over de kraanvogel en de kreeft en over de vis met de gouden schubben en diamanten ogen. Ook laat hij zijn kleinkinderen liedjes horen van vroeger. Niet alleen het verhaal is hartverwarmend, ook de tekeningen zijn prachtig. De kleurrijke illustraties van Laura Janssens nemen je helemaal mee in het verhaal.

“I Will Not Be Erased”: Our stories about growing up as people of colour – gal-dem

Een belangrijk boek over opgroeien met thema’s als racisme, gepest worden, experimenteren met drugs, body positivity, daten en je maagdelijkheid verliezen – allemaal vanuit het perspectief van iemand van kleur. Qua insteek een beetje Charlie magazine maar dan voor jongere lezers. De teksten lezen vlot, ze zijn in een mooie vormgeving gegoten en aangevuld met prachtige illustraties.

Ik zal de wereld nooit meer zien - Ahmet Altan

Ik zal de wereld nooit meer zien – Ahmet Altan

Schrijver Ahmet Altan is 68 jaar en zal de rest van zijn leven drieëntwintig uur per dag doorbrengen in een cel. Zoals de titel van het boek al zegt: hij zal de wereld nooit meer zien. Ik vind het ontzettend knap dat de auteur zo positief blijft, terwijl hij leeft in gevangenschap. Hij zit immers in een uitzichtloze situatie. Dit boek gaat echter niet enkel over het leven in een van Erdogans gevangenissen. Altan schrijft over hoop, literatuur, het schrijverschap, filosofie en religie. Dit is geen roman, maar iemands werkelijkheid. Dag in dag uit opgesloten zitten in een cel en dan nog zo hoopvol in het leven staan – ik doe het Ahmet Altan niet na.

The World as It Is in the Eyes of Margaret Atwood, Wole Soyinka and Ai Weiwei

In november 2018 ging ik naar de Nexus lezing van Margaret Atwood in Amsterdam. Ik ben ontzettend blij om nu ook de tekst in boekvorm te hebben. Atwood is geniaal. Haar lezing gaat over mensenrechten, genderongelijkheid, het klimaat, politiek, vluchtelingen, de plastic soep – en dat allemaal vanuit het perspectief van een bijzonder buitenaards wezen. Ik zal nooit vergeten dat ik deze fantastische auteur van dichtbij op een podium zag en ik ben heel gelukkig met dit boekje als fysieke herinnering.

Het schaduwjaar - Kim Liggett

Het schaduwjaar – Kim Liggett

De setting van Het schaduwjaar is zeer interessant (vrouwen een jaar de wildernis insturen alvorens ze gaan trouwen!) en het feit dat het boek gaat over vrouwen en hun onderlinge relaties spreekt me enorm aan. Kim Liggett kaart een hoop belangrijke thema’s aan: mannen zijn de baas in het dorp en onderdrukken vrouwen stelselmatig. Een vrouw mag van geluk spreken als ze gesluierd wordt – uitverkoren als iemands echtgenoot. Anders zal ze na terugkeer uit het Genadejaar te werk worden gesteld in de werkhuizen. Als ze het jaar al overleefd.. Tijdens het Genadejaar moeten de vrouwen niet alleen hun magie zien kwijt te raken in de wildernis, ze moeten ook uit handen blijven van de stropers. Mannen die de jonge vrouwen letterlijk als PROOI zien en ze als wilde dieren stropen wanneer ze hen te pakken krijgen. Een fantastisch intrigerende world building wat mij betreft!

Severance – Ling Ma

Severance is een bijzonder post-apocalyptisch verhaal, bomvol maatschappijkritiek. Ik hield van de literaire schrijfstijl alsook van de focus op de psyche van het hoofdpersonage. Chen houdt van routine en regelmaat. Na de uitbraak van de Shen Fever probeert ze haar leven op de rails te houden, terwijl New York langzaam afbrokkelt om haar heen. Een paar details van het verhaal waren een klein beetje voorspelbaar en het einde stelde toch wel wat teleur – al heb ik dat vaker bij boeken in dit genre. Desalniettemin een heel verfrissend en behoorlijk origineel verhaal over het einde der tijden.

Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt - Lesley Nneka Arimah

Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt – Lesley Nneka Arimah

Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt is een heel bijzondere verhalenbundel. Lesley Nneka Arimah schrijft over familie en over gender, over liefde en over eenzaamheid. Haar verhalen zijn feministisch en hebben hier en daar een magisch realistisch tintje. Ik hield van het titelverhaal (dat bijna Science Fiction lijkt te zijn), maar ook vele andere verhalen spraken me aan. Ik heb hier zoveel over te zeggen, dat ik het voorlopig maar even kort houd: een fantastisch debuut.

Ze gaan er met je neus vandoor – Ted van Lieshout

Na alle lovende recensies had ik hoge verwachtingen voor Ze gaan er met je neus vandoor. Helaas werden deze toch niet helemaal ingewilligd. Het openingsgedicht vond ik erg mooi, maar toen begonnen de letters opeens tegen mij te praten. Die invalshoek was niet zo aan mij besteed, al behoor ik waarschijnlijk ook niet tot de doelgroep. Ik vond persoonlijk de sprekende en ruziemakende letters wat irritant. Maar ik hield wel van de manier waarop Ted van Lieshout speelt met typografie – de vormgeving is innovatief, prachtig én onderdeel van het verhaal. De manier waarop letters kogels verbeelden en zo naar oorlog verwijzen vond ik heel sterk.

Daisy Jones & The Six - Taylor Jenkins Reid

Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid

Een heerlijk boek over vrouwen in de muziekindustrie. Over seks en liefde, maar ook over drugs en rock ‘n roll. Over de wens om door te breken en over omgaan met roem. Over jezelf durven zijn en je voor niemand te verontschuldigen.
Daisy Jones & The Six is een prachtig boek met levensechte personages. Ik had voortdurend het gevoel alsof ik echt een biografie van een band aan het lezen was. Dat is super goed gedaan! Hoewel Daisy en Billy de show stelen tijdens optredens en interviews, stalen vooral Karen en Graham ook een beetje mijn hart bij het lezen van dit boek.

Terug naar Neerpelt – Lieve Joris

Terug naar Neerpelt was mijn eerste kennismaking met Lieve Joris, op papier dan: ik woonde al een zeer interessante lezing over haar schrijfwijze en haar oeuvre bij. In dit boek vertelt ze haar familiegeschiedenis, van het opgroeien in een gezin met negen kinderen tot en met de ruzies die tussen de gezinsleden ontstaan. Het verhaal lijkt echter vooral rond haar oudste broer Fonny te draaien, die van kinds af aan voor onrust zorgt in de familie Joris. Hij heeft een accident gehad en ligt in coma op de intensieve – lezen we op de eerste pagina. Algauw volgt zijn woelige levensverhaal, waarin drugs en alcohol een grote rol spelen. Lieve Joris vertelt zijn schrijnende verhaal zonder haar familie of zichzelf te sparen. Dat maakt het echt, puur en eerlijk: ze laat ook haar eigen minpunten zien. Ze laat ook haar aandeel in het geheel aan bod komen en maakt de lezer deelgenoot van haar schuldgevoelens. Een bijzonder boek, waarin verschillende reizen van Lieve Joris zijdelings worden benieuwd. Dit heeft me veel zin gegeven om ook haar andere boeken te gaan ontdekken.

Convenience Store Woman - Sayaka Murata

Convenience Store Woman – Sayaka Murata

Convenience Store Woman is het tegelijkertijd grappige en ontroerende verhaal van Keiko. Ze werkt al achttien jaar in een supermarkt en dit vormt haar identiteit. Haar omgeving maakt zich zorgen. Waarom heeft ze geen man? Geen kinderen? En waarom werkt ze al jarenlang part-time?
Een prachtig debuut over ‘anders zijn’, maar ook over het hokjesdenken in onze samenleving. Vlot en vol humor geschreven, met een diepere laag.

Weigevoel – Cindy Pieterse

Ik heb Weigevoel in een ruk uitgelezen, tussendoor hardop lachend. Sowieso houd ik van geiten en dit boek heeft die liefde alleen maar versterkt. Ik houd van de manier waarop Cindy Pieterse de huidige maatschappij, met onze obsessie voor likes, op de hak neemt. Dena de geit is echt #lifegoals – om maar in het jargon te blijven. De humor is hilarisch, maar de onderliggende kritiek is duidelijk. Een heel slim boek over influencers, maar nog heel veel meer.

Ondergeschikt - Angela Saini

Ondergeschikt – Angela Saini

Ondergeschikt is een belangrijk boek dat genderstereotypen – en hun oorzaak in de wetenschap – aan de kaak stelt. Angela Saini toont aan dat er ook in de wetenschap veel hardnekkige vooroordelen over vrouwen heersen – en dat deze vooroordelen onderzoeksresultaten meer dan eens beïnvloed hebben. Een leerrijk boek dat je de ogen opent. Ik las dit boek oorspronkelijk uit de bibliotheek en plakte het helemaal vol post-its. Uiteindelijk besloot ik een eigen exemplaar aan te kopen, zodat ik er in kon schrijven en aantekeningen kon maken.

Otmars zonen – Peter Buwalda

Ik heb echt geprobeerd om mezelf door Otmars zonen heen te worstelen, maar dit boek was absoluut niet aan mij besteed. Uiteindelijk heb ik besloten om het niet uit te lezen (iets wat ik echt bijna nooit doe), omdat het me eerlijk gezegd niet kon schelen hoe het verhaal verder zou gaan. Ondanks de vele lovende recensies was dit niets voor mij. Smaken verschillen nu eenmaal.

Gelezen oktober 2019

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!