Towel Day: Een ode aan Douglas Adams

Vandaag is het Towel Day, een wereldwijde feestdag die eerbetoon brengt aan de science fiction auteur Douglas Adams. De schrijver, bekend van het bizarre maar briljante The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Transgalactisch Liftershandboek in het Nederlands) overleed in 2001 op 49-jarige leeftijd. Sinds zijn overlijden wordt hij jaarlijks door fans herdacht op 25 mei.

Towel Day - 2018The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Op een donderdag rond lunchtijd wordt de aarde vernietigd, om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg door de ruimte. Maar dat is niet de eerste vernietiging waar het hoofdpersonage Arthur Dent mee te maken krijgt: eerder die ochtend arriveerde er plots een gele bulldozer voor zijn deur. Zijn huis staat in de weg voor de aanleg van een snelweg en ondanks het feit dat Arthur zich voor de bulldozer werpt, wordt zijn huis vernietigd. Gelukkig is er zijn vriend Ford Prefect, die hem meeneemt op avontuur in de Melkweg. Gedurende hun doldwaze avontuur is er één houvast om Arthur wegwijs te maken in de ruimte: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, een transgalactisch liftershandboek. Al op de cover prijkt een goede raad: Don’t Panic!

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is een hilarische science fiction cultklassieker die zich afspeelt in outer space. Samen met earthling Arthur Dent ontdek je het Melkwegstelsel op een heel andere manier, en leer je wat het eigenlijke nut is van planeet aarde. En vergeet niet dat dit boek het antwoord heeft op het leven, het universum en alles!

“Forty-two,” said Deep Thought, with infinite majesty and calm.

Towel Day - 2018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Don’t Panic. Always bring your towel

Op Towel Day dragen fans de hele dag een handdoek met zich mee. Dit verwijst naar de boekenreeks The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy –  dat overigens ontstond als hoorspel. In dit verhaal wordt het hoofdpersonage op het hart gedrukt om altijd een handdoek mee te brengen. Een handdoek is namelijk het handigste hulpmiddel dat een intergalactische lifter bij zich kan hebben.

“Would it save you a lot of time if I just gave up and went mad now?”

Towel Day - 2018

Happy Towel Day!

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!