Ik ben weer velen: het poëtische verhaal van een verloren liefde

Titel
Ik ben weer velen
Auteur
Maud Vanhauwaert
Illustraties
Sabien Clement
Uitgeverij
Vrijdag
Jaar
2018
Pagina's
80

In Ik ben weer velen, een poëtisch prentenboek, kijkt dichter Maud Vanhauwaert terug op een verbroken relatie. In vier seizoenen beschrijft ze de levensloop van de liefde. Met in de herfst bijvoorbeeld: “we klampten ons vast, misschien niet meer zozeer aan elkaar maar aan de jaren die we deelden”. En in de lente: “er lagen almaar meer seconden tussen bliksem en donder”. Vanhauwaert heeft weinig woorden nodig om emoties bij me op te roepen. Elke dichtregel is apart een pareltje. Alle regels bij elkaar zorgen voor een bijzonder boek.

Ik ben weer velen - Maud Vanhauwaert Ik ben weer velen - Maud Vanhauwaert

De vier seizoenen

Maud Vanhauwaert gebruikt de vier seizoenen om de loop van een relatie schetsen. In de zomer is ze smoorverliefd. Niets is kan kapot. De liefde viert hoogtij:

“soms leek het alsof ik ademde met jouw longen, jij met mijn benen liep”

In de herfst komen de eerste moeilijkheden. Er is wat ruzie en de eerste barstjes in de relatie verschijnen.

“we vielen in elkaars armen uiteen”

De winter staat symbool voor het verlies. Het afscheid. Het einde van de relatie. Is het mogelijk de ander te vergeten? Of blijft hij/zij maar door je gedachten spoken?

“elke dag bracht weer jou met zich mee”

Gelukkig komt daarna de lente. Uit dit gedicht blijkt dat het tijd is voor nieuwe verhalen. Tijd voor een nieuwe start.

“Ik sloeg mijn armen om me heen hield zo mezelf bijeen”

Ik ben weer velen - Maud VanhauwaertIk ben weer velen - Maud Vanhauwaert

Geïllustreerde poëzie

Ook de tekeningen van Sabien Clement zijn prachtig – soms bleef ik zo lang kijken dat ik terug moest bladeren naar een vergeten dichtregel. Het kleurgebruik van de illustratrice is heel rustig, waardoor het de gedichten perfect ondersteund. Sommige pagina’s zou ik wel in willen lijsten. De combinatie van woord en beeld zorgt voor een bijzonder fijne leeservaring.

Ik moest er eventjes inkomen, maar algauw vond ik Ik ben weer velen prachtig en heel herkenbaar. Een mooie bespiegeling van de liefde. De vier seizoen vormen samen een mooi geheel en beschrijven de levensloop van een relatie.

Ik ben weer velen - Maud Vanhauwaert

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

 • Bregje

  08/01/2019 at 00:35

  De quotes die je deelt zijn echt prachtig! De titel sprak me ook al meteen aan. Ik hou niet altijd van gedichten over de liefde omdat het soms voor mij te zoetsappig/zwijmelig is, maar dit boek gaat zeker op mijn TBR 🙂

  • Marcia van der Zwan

   08/01/2019 at 09:00

   Ik houd eigenlijk ook niet zo van liefdesgedichten, maar dit boek van Maud is geen oeverloos gezwijmel. Het is een heel realistische kijk op de liefde en haar verloop 🙂 ik ben benieuwd wat jij ervan gaat vinden!

Reageren is niet meer mogelijk.