Zaterdag 11 november bracht ik mijn laatste bezoekje aan de Boekenbeurs voor dit jaar. Naast de gesprekken met Nico Dijkshoorn en Stefan Brijs, woonde ik nog een aantal presentaties bij. Zo zag ik Aleksandr Skorobogatov, Carlos Ruiz Zafón en een duogesprek met Ilja Leonard Pfeijffer en Herman Leenders. Een kleine impressie.
Aleksandr Skorobogatov over ‘Cocaïne’
Aan de stand van Confituur Boekhandels ging de Russische schrijver Aleksandr Skorobogatov in gesprek over zijn nieuwste roman ‘Cocaïne’. Het boek, wat op de flap beweert “ik ben een magistrale roman” gaat over een schrijver die in de steek werd gelaten door de liefde van zijn leven. Hij brengt zijn dagen slenterend door de straten van Moskou door, met niets anders dan zijn verbeelding om hem bezig te houden. En die verbeelding brengt de lezer in een surrealistisch en absurdistisch verhaal. Een voorbeeld van ongelimiteerde fantasie.
Wanneer Aleksandr voorleest uit eigen werk – een scène over konijntjes met hoge stemmetjes – krijgt hij onbedaarlijk de slappe lach. Blijkbaar is dat hem niet vreemd, op zijn eerste presentatie van ‘Cocaïne’ had hij naar eigen zeggen een kwartier de slappe lach voor hij verder kon gaan met zijn voordracht. Een wonderlijk charmante man.
Carlos Ruiz Zafón over ‘Het labyrint der geesten’
Op het rode podium mocht Nicky Aerts de literaire wereldster Carlos Ruiz Zafón interviewen, de meest gelezen Spaanstalige auteur ter wereld na Cervantes. Met De Schaduw van de wind wist hij internationaal door te breken. Vijftien jaar later sluit hij het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken af met een nieuwe roman: Het Labyrinth der Geesten. Het publiek loopt storm en staat in grote getale rondom het podium en ook de signeerrij is ellenlang. Een absolute publiekstrekker dus.
Ilja Leonard Pfeijffer en Herman Leenders over de liefde
De liefde houdt iedereen bezig en dient ook als inspiratiebron voor vele auteurs. Op het rode podium voeren Herman Leenders en Ilja Leonard Pfeijffer dan ook een duogesprek over de liefde, onder leiding van Dirk Leyman.
Peachez van Pfeijffer gaat over een Amerikaanse professor wiens leven volledig overhoop gehaald wordt door een online liefdesavontuur waarin hij zich volledig laat meeslepen. Een filosofische roman over het fenomeen ‘catfishing’. In God speelt drieband schrijft Herman Leenders over Karl, tot over zijn oren verliefd op Katrien, de mooiste vrouw die hij ooit beminde. Maar de hoogtes van de liefdesgeschiedenis gaan gepaard met diepe dalen. Een interessant gesprek over de liefde, over verwachtingen en hoop, maar vooral ook over literatuur.
2 reacties
Nathalie
15/04/2018 at 19:25
Hoi Marcia, ik kwam via je recensie van Peachez op Hebban terecht op je blog, en vond dan dit verslag terug van de boekenbeurs van vorig jaar. Ik was op dezelfde lezing met Aleksandr Skorobogatov en ook die van Ilja Leonard Pfeijffer. Het is dus goed mogelijk dat wij elkaar daar tegen kwamen zonder elkaar te kennen! En ja, ik was erbij op die eerste lezing met Sacha toen hij voor het eerst de slappe lach kreeg door die stemmetjes te doen. Hi-la-risch! Ik ben een lezer van hem sinds Portret van een onbekend meisje…
Marcia van der Zwan
16/04/2018 at 21:44
Hoi Nathalie, wat een leuke reactie! Het moet hilarisch geweest zijn om bij die eerste lezing van Skorobogatov geweest te zijn, een goede lachtherapie denk ik 🙂 hopelijk komen we elkaar nog eens in het echt tegen én herkennen we elkaar dan!
Reageren is niet meer mogelijk.