Boekenbeurs: Nicholas Sparks over ‘Wij twee’

Bestseller auteur Nicholas Sparks, bekend van The Notebook, Safe Haven en Dear John, sprak op de boekenbeurs over zijn nieuwe roman Wij twee. Het boek gaat over de tweeëndertig jarige Russel Green die alles heeft: een fantastische vrouw, een lieve zesjarige dochter, een succesvolle carrière in de reclame en een prachtig huis in Charlotte, North Carolina. Oftewel: hij leeft een droomleven. Maar dan komt zijn leven compleet op de kop te staan. Russel verliest zijn baan, de liefde van zijn vrouw en moet steeds vaker alleen voor zijn dochter zorgen. Noodgedwongen gaat hij op zoek naar een nieuw bestaan.

Een levensecht verhaal

Wij twee is op het eerste gezicht minder romantisch dan de andere boeken van Nicholas Sparks. In dit verhaal staat vooral de relatie tussen familieleden centraal. Sparks: “Het boek gaat over de innerlijke worsteling om een goede vader te zijn, terwijl je ook af en toe tijd wilt maken voor jezelf. Dergelijke verhalen bestaan er vooral vanuit een vrouwelijk perspectief, maar mannen maken eigenlijk hetzelfde door.” Toch sluit het boek prima aan bij zijn andere werken. “Wij twee is grappig en romantisch. Je zult lachen en huilen tijdens het lezen, zoals bij al mijn boeken het geval is.”

Veel ervaringen in het boek zijn uit het leven gegrepen. Ook de afbeelding op de cover (wie zien een volwassen man dansen met een klein meisje) komt voort uit een persoonlijke herinnering. “Ik ging met mijn dochters Lexie and Savannah, toen vier of vijf jaar, op een middag naar de cinema. Om onduidelijke reden kwamen we een uur te vroeg. Er was helemaal niemand in de bioscoop. Tussen de films door werd er muziek uit de jaren vijftig gespeeld en omdat ik geen zin had om heen en weer naar huis te rijden, besloot ik daar met mijn dochters te dansen – er was toch niemand. Nu zijn ze zestien en is dit nog altijd één van hun mooiste herinneringen.”

Superster

Nicholas Sparks trekt op de boekenbeurs een volle Fintro Leessalon en daarna een enorm lange rij voor de signeersessie. In het dagelijks leven wordt hij echter niet vaak herkend. “Als ik ergens op een evenement zoals de boekenbeurs verwacht word, word ik wel eens herkend, maar in het dagelijks leven gebeurd dat gelukkig maar heel weinig. I have no desire to be famous.”

Op zijn signeersessies wil het nog wel eens gebeuren dat hij getuige is van een huwelijksaanzoek. Sparks: “Het is me drie keer gebeurd dat een man zijn vriendin ten huwelijk vroeg op een signeersessie. Ik voel me dan toch wel een beetje verdrietig, de man denkt dat het geweldig gaat zijn, maar ondertussen signeer ik het boek en ga ik op de foto met de dame in kwestie. Dan is het vaak heel moeilijk voor de man met de ring om haar aandacht te trekken… Maar liefde is geweldig: mensen moeten zich kunnen verloven waar en wanneer ze maar willen.”

Wij twee – Nicholas Sparks (Boekerij, 2017). Boekenbeurs 2017: 1 november, Fintro leessalon.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!