8 tips voor boekenfans met een budget

Momenteel heb ik als freelancer en werkzoekende maar weinig geld om te besteden aan boeken. De huur betalen en boodschappen doen gaan voor, dus net als de regering moet ik helaas bezuinigen op cultuur. Ik ga naar veel minder concerten en voorstellingen dan eerst en ook koop ik nauwelijks boeken. Hoe ik dat volhoud? Vandaag geef ik tips!

Muntpunt, bibliotheek Brussel.

1. De bibliotheek

Hier in Gent is het gratis om lid te worden van de bibliotheek. Soms duurt het misschien even voor de nieuwste boeken in de rekken staan, maar dat geeft mij mooi de tijd om oudere pareltjes te ontdekken. Onlangs heb ik bijvoorbeeld de online catalogus ontdekt, waar ik met zoektermen als ruimtevaart of apocalyps een heleboel boeken aan mijn TBR wist toe te voegen. En heeft de bibliotheek het boek wat je zoekt niet? Bij de meeste bibliotheken kun je aankooptips geven voor de collectie! Houd daarnaast ook de (meestal jaarlijkse) verkoop van de bibliotheek in de gaten. Hier scoor je afschreven boeken voor een paar euro per stuk.

2. Hebban.nl

Doe mee aan leesclubs en krijg in ruil voor actieve deelname een gratis leesexemplaar opgestuurd. Op deze ‘Nederlandse Goodreads’ staan altijd enorm veel wedstrijden, vaak gekoppeld aan een dergelijke leesclub maar dit is niet altijd het geval. Ik heb via Hebban al vele mooie boeken mogen ontvangen. Ook leuk is het om via deze site met andere leesliefhebbers in contact te komen.

3. Houd de kalender van het Boekenfestijn in de gaten

Op het boekenfestijn vind je vaak een heleboel toffe boeken aan lage prijzen. Het aanbod is niet altijd even goed, maar als je geluk hebt, kom je met tassen vol boeken thuis! Helaas moet ik nog tot december wachten tot het Boekenfestijn in Gent is, maar misschien ga ik in oktober wel in Brussel..

4. Koop tweedehands boeken

Voor Engelstalige boeken raad ik je mijn favoriete website Awesomebooks aan. Maar pas op, deze site heeft een verslavende werking! Verder kun je natuurlijk altijd de kringloop of De Slegte bezoeken of rondkijken op sites als Marktplaats en Boekenkraam.

5. Gratis ebooks

Er bestaan ontzettend veel websites die gratis legale ebooks aanbieden. Bijvoorbeeld op Kobobooks vind ik vaak toffe, minder bekende, boeken die je gratis kunt downloaden. Het nadeel is wel dat het vaak eerste delen in een serie zijn en dat je voor de rest van de serie wel moet betalen. Maar alsnog zijn ebooks vaak goedkoper dan fysieke exemplaren.

6. Bezoek een free little library, een ruilkast of ruil boeken met je vrienden

Als je een boek uit hebt gelezen en zeker weet dat je hem niet nog eens zult lezen, dan bestaat er de mogelijkheid deze te ruilen. Hiervoor kun je naar een ruilkast of een free little library gaan, maar ook in je eigen vriendenkring zijn er vast wel mensen die een boek willen ruilen.

7. Doe mee aan winacties

Veel blogs geven zo nu en dan een boek weg. Natuurlijk heb je hiervoor een dosis geluk nodig, maar af en toe lukt het mij om in de prijzen te vallen. Zo won ik onlangs De Jacht bij de dames van Booknuts. Zelf doe ik trouwens enkel aan winacties mee waarvan ik het boek echt graag wil lezen, want anders gun ik de prijs liever aan een ander.

8. Vraag altijd boekenbonnen of boeken cadeau

Of het nu je verjaardag is, kerstmis of Sinterklaas; feestdagen zijn de ideale momenten om je boekenbudget aan te vullen. Maak een verlanglijstje van de boeken die je graag wilt hebben of vraag boekenbonnen. Zelf kreeg ik voor mijn verjaardag afgelopen jaar bijvoorbeeld het boek Anna, dat al sinds haar verschijning in januari op mijn verlanglijstje stond!

Wat is jouw beste tip voor boekenfans met een klein budget?

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

3 reacties

 • Chantal

  12/09/2016 at 13:38

  Goede tips! Ik ga zelf vaak naar de bieb, de kringloop en ruilkasten. Ik vind het heerlijk om tussen al die boeken te dwalen op zoek naar mooie exemplaren 🙂

  Reageer

 • Maud

  12/09/2016 at 17:47

  Goede tips! Ik ben laats naar een lange tijd weer eens naar de bibliotheek geweest en ze hadden er ook heel veel YA boeken 🙂

  Reageer

 • Silke

  13/09/2016 at 10:33

  Wat een super handige tips, Marcia! Ik ga er volgend jaar eens werk van maken om me in te schrijven in de Gentse bib. Liefs!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *