De Fuif der Fouten | Boekpresentatie Herman Brusselmans

Jimi met Herman Brusselmans.

Vrijdagavond 9 september brachten Jimi en ik een bezoekje aan Café Charlatan, aan de Fuif der Fouten. Niet om een dansje te placeren of een pintje te drinken, maar om de boekpresentatie van De Fouten bij te wonen – het nieuwe boek van Herman Brusselmans.

Een bijzonder publiek

Toen we, stipt op tijd, aankwamen bij de Charlatan, was het café nog gesloten en op het trottoir verzamelde zich een bijzonder publiek. Bijzonder voor de Charlatan, waar de gemiddelde leeftijd meestal rond de achttien ligt en iedereen er op zijn hipst uitziet. Al van een afstandje was duidelijk dat dit geen gewone avond zou zijn in Café Charlatan. Niet alleen lag de gemiddelde leeftijd een stuk hoger, het was ook duidelijk dat het hier ging om de belezen mens op zoek naar een culturele ervaring, in plaats van een avondje zuipen en zoenen in de Charla.

De Fuif der Fouten werd geopend door Mai Spijkers, eigenaar en uitgever van de zelfstandige uitgeverij Prometheus. Deze uitgeverij is niet alleen bekend van schrijvers van eigen bodem als Kader Abdolah, Esther Verhoef en Griet Op de Beeck, maar ook internationaal bekende auteurs als Umberto Eco, Margaret Atwood en Jonathan Franzen mochten hier hun werk uitgeven. Leuk weetje: ook de Vijftig Tinten Grijs trilogie verscheen bij deze uitgeverij.

De fuif der fouten: boekpresentatie Herman Brusselmans
Uitgever Mai Spijkers aan het woord.

Signeer- en fotosessie

Na de toespraak van Mai Spijkers, waarin hij Brusselmans feliciteerde met alweer een nieuwe toevoeging aan zijn oeuvre, was het tijd voor de signeersessie. Jimi had bij binnenkomst al een exemplaar van De Fouten gekocht bij de stand van Boekhandel Walry, dus we konden meteen aanschuiven. De rij was echt behoorlijk lang en overal stonden er mensen met hun camera op Herman Brusselmans gericht. Er was zelfs een cameraploeg van de VRT en eentje van de VTM aanwezig.

De fuif der fouten: boekpresentatie Herman Brusselmans
Jimi met Herman Brusselmans.

Muzikaal intermezzo

Na de signeersessie was het tijd voor een optreden van Matrak d’Amour, een bluesrock trio “playing classics with a twist”. Persoonlijk was ik niet zo’n fan van dit optreden. Begrijp me niet verkeerd: de mannen van Matrak d’Amour zijn fantastische muzikanten die duidelijk hun instrumenten onder controle hebben en de zanger heeft een zeer mooie stem. Ik vond hun optreden echter wat te braaf. Ze kleuren overal netjes binnen de lijntjes en eerlijk gezegd kon ik geen twist in de liedjes ontdekken. De drummer had enorm veel energie en gaf een toffe performance, maar de andere twee mannen leken tegen hun zin op het podium te staan. Prima muziek, maar het optreden kon beter.

Al met al was het een heel geslaagde avond in de Charlatan. Ik vond de Fuif der Fouten een zeer originele boekpresentatie en ik ben blij dat ik Jimi kon vergezellen naar een evenement met zijn favoriete auteur.

De fuif der fouten: boekpresentatie Herman Brusselmans
Matrak d’Amour trad op.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *