54 post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Verhalen die zich afspelen in een post-apocalyptische wereld zijn mijn persoonlijke favorieten. Wanneer de wereld zoals wij die kennen vergaan is en mensen moeten vechten om te overleven, zit ik op het puntje van mijn stoel. Kijk je mee naar mijn tips?

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Alles wat er was – Hanna Bervoets

Alles wat er was van Hanna Bervoets vertelt het verhaal van acht mensen die voor onbepaalde tijd opgesloten zitten in een schoolgebouw. Ze kwamen hier samen voor de opnames van een wetenschapsprogramma, maar door een enorme knal is dit programma er nooit gekomen. De autoriteiten geven de opdracht ramen, deuren en gordijnen te sluiten en te blijven waar je bent. Tv-redactrice Merel ziet dag na dag de voedselvoorraden slinken terwijl de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger oplopen.. Alles wat er was is een beangstigend, maar vooral ook wondermooi verhaal van de schrijfster die eerder al met Efter wist te verrassen.

Weerwater – Renate Dorrestein

Weerwater is een onwaarschijnlijk verhaal waarin alleen Almere de apocalyps overleeft. Toch voelt het verhaal pijnlijk realistisch aan – waar ik op voorhand nog wat lacherig deed over de premisse, ben ik nu helemaal overtuigd dat Almere een stad is die de apocalyps kan weerstaan. Een onheilspellend en lichtelijk luguber verhaal dat je in je handen laat knijpen van geluk. Wij mogen nog in een wereld vol van technologische gemakken leven en zijn niet aan een enkele stad gebonden.

Koorts – Deon Meyer

Koorts is een post-apocalyptisch verhaal gesitueerd in Zuid-Afrika. Niet alleen in locatie onderscheidt dit boek zich van de vele anderen in het genre. Ook het plot zit uitmuntend in elkaar. Slechts vijf procent van de mensen op aarde heeft de uitbraak van een allesverwoestend virus en haar gevolgen overleefd. Willem Storm en zijn zoon Nico behoren tot de gelukkigen. Nadat ze een tijdlang met zijn tweeën rondzwierven heeft Willem een idee. Hij wil een nieuwe samenleving opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. De woongemeenschap krijgt de naam Amanzi en begint al snel te groeien.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De wetten van water – Cynan Jones

De wetten van water speelt zich af in de nabije toekomst. Water is schaars geworden. De Watertrein die de stad bedient, loopt steeds meer het risico gesaboteerd te worden. In twaalf prachtige korte verhalen maakt Cynan Jones de balans op van onze huidige maatschappij. Zijn schrijfstijl is poëtisch en zit bomvol quotes om in te lijsten. De onderliggende boodschap – dat we beter voor onze planeet moeten zorgen – is ook niet mis. Een steengoede en actuele verhalenbundel.

Hydromania – Assaf Gavron

2067: China, Japan en de Oekraïne beheersen de watervoorraden op aarde en bepalen wanneer en waar er regen valt. Door de invloed van China zijn de machtsverhoudingen in het Nabije Oosten omgekeerd en wordt het grootste deel van voormalig Israel beheerst door de Palestijnen. De joden wonen in een kleine enclave aan de Middellandse Zee. Als de langverwachte regen drie maanden vertraging oploopt begrint de Hydromania, de genadeloze jacht op water. De zwangere Maja, wiens watervoorraad op is, begint de strijd tegen de almacht van de grote watergiganten.

Na de vloed – Kassandra Montag

Na de vloed is een post-apocalyptisch verhaal dat zich grotendeels op het water afspeelt. Sinds een grote klimaatramp is er namelijk bijna geen vasteland meer. Myra en haar dochter Pearl leven samen aan boord van een klein bootje. Maar wanneer Myra aanwijzingen krijgt over de verblijfplaats van haar andere dochter – jaren geleden ontvoerd door haar man – zet ze met gevaar voor eigen leven alles op alles om haar te vinden.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Vloed – Roderik Six

In Vloed zitten vier studenten de apocalyps uit in hun studentenflat. Ze vullen hun tijd met roken, drinken, drugs en seks, terwijl om hen heen de wereld vergaat. Het einde der tijden verschijnt deze keer als een niet aflatende regenbui. Langzaam maar zeker raakt België overstroomd. Een interessante premisse die helaas niet wordt waargemaakt.

Waterjager – Chris Polanen

Achter de wondermooie cover van Waterjager zit een origineel post-apocalyptisch verhaal verborgen. In de nabije toekomst is Paramaribo door een dijkdoorbraak onder water komen te staan. Het overgrote deel van de inwoners is vertrokken, alleen de goudzoekers, prostituees en criminelen zijn nog over. De regering heeft zijn handen van de stad getrokken en de eigen wetten zijn de enigen die gelden. De grimmige setting in ondergelopen Paramaribo en de grote verschillen tussen JC en Joshua, de broers die de hoofdrol spelen, zorgen voor de nodige spanning. De focus op de gevoelens en onderlinge relaties van de personages dragen bij aan de originaliteit én de kracht van deze debuutroman. Ook niet Science Fiction-fans zullen genieten van deze familiekroniek en de zoektocht naar die ene plek waar je jezelf kunt zijn.

Het eind is ons begin – Megan Hunter

Tijdens een mysterieuze milieuramp bevalt een vrouw van haar eerste kind. Haar man en zij noemen hun zoontje Z. Vlak na Z’s geboorte slaat de chaos toe. Heel Londen komt onder water te staan. De vrouw en haar man (R.) moeten huis en haard achter zich laten. Ze vinden toevlucht bij de ouders van R. Maar ook dit kan niet eeuwig duren. Al snel gaan ze weer op pad. Het eind is ons begin is prachtig geschreven. Megan Hunter gebruikt weinig woorden, verpakt in poëtische zinnen. Het boek bestaat uit korte alinea’s – vaak slechts twee of drie zinnen lang – met veel witruimte tussen de verschillende alinea’s. De schrijfstijl is heel fragmentarisch. Hierdoor vlieg je door het verhaal heen, terwijl je geniet van een unieke leeservaring.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Anna – Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti schreef met Anna een somber verhaal waar je stil van wordt. Alle volwassenen zijn gestorven aan De Rode Ziekte en de kinderen staan er alleen voor – zonder vers voedsel en elektriciteit. De dertienjarige Anna zorgt voor Astor, haar broertje van acht. Ondanks de uitzichtloze situatie geeft ze de moed nooit helemaal op. Met zijn uiterst beschrijvende en simplistische schrijfstijl weet Ammaniti je een gruwelijke toekomstvisie voor te schotelen, in de sfeer van The Road en Lord of the Flies. Enige diepgang ontbreekt – als lezer blijf je met veel vragen zitten. Tegelijkertijd is dit boek schrijnend in haar eenvoud.

Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout

Op een doodgewone middag komt er een verontrustende boodschap: een zwart gat is onderweg naar de aarde. De kans dat de mensheid en alles daaromheen zal worden weggevaagd is groot. De achtjarige Nicolas is bang. Als groot fan van de stripboeken over De Adelaar, een superheld die het opneemt tegen bovennatuurlijk sterke vijanden, besluit hij alles op alles te zetten om de ramp af te wenden. Maar hoe red je de wereld als je acht bent? Nicolas en de verdwijning van de wereld is een vlot geschreven boek waar je doorheen vliegt. Het verhaal blijft echter nazinderen. Niet zozeer het einde van de wereld weet te raken, maar vooral de erbarmelijke omstandigheden waarin Nicolas moet opgroeien raakten me diep in mijn hart. De schijnbaar simpele schrijfstijl van Anne Eekhout vond ik prachtig.

Het meisje met alle gaven – M.R. Carey

Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze opgehaald wordt voor school. Als ze komen, houdt Sergeant zijn pistool op haar gericht terwijl twee van zijn mensen haar in de rolstoel vastbinden. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht. Melanie is een heel bijzonder meisje. Het meisje met alle gaven heeft een zeer originele post-apocalyptische invalshoek. Mijns inziens is dit een boek dat je zonder te veel voorkennis op moet pakken, om je vervolgens te laten verrassen door de fantastische schrijfstijl en het ingenieuze verhaal van M.R. Carey. De toekomstige wereld wordt niet alleen tot in de puntjes uitgewerkt, ook de verklaring hiervoor is waterdicht. Onvoorspelbaar en verrassend.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De kooi – Josh Malerman

In deze thriller negeren de meeste mensen de bizarre getuigenissen in het journaal, totdat de televisie op zwart gaat, de radio zwijgt, telefoons niet langer werken en het internet uitvalt. Malorie voedt haar kinderen binnen op. Naar buiten gaan is ondenkbaar, want daar zijn zij. Het huis is stil, de deuren zijn vergrendeld, de gordijnen gesloten. De ramen zijn afgedekt met matrassen, vastgespijkerd in de kozijnen. De kinderen slapen. Straks zal ze hen wakker maken en hen blinddoeken. Vandaag zullen ze het huis verlaten. Vandaag zetten ze alles op het spel.

Een seconde later – William R. Forstchen

Een seconde later is een gruwelijk post-apocalyptisch verhaal. Wat gebeurt er als (een deel van) de wereld door een elektromagnetische puls (EMP) zonder elektriciteit komt te zitten? William R. Forstchen weet de lezer tot tranen toe te roeren en tegelijkertijd doen gruwelen met de rauwheid van zijn verhaal. In een wereld zonder elektriciteit, medicijnen, voedsel en communicatietechnieken is de menselijke beschaving algauw gedoemd. Het is een survival of the fittest waarin men geen enkele vorm van geweld schuwt. Verschrikkelijk om te lezen eigenlijk, maar tegelijkertijd een eye opener – dit zou zomaar onze toekomst kunnen zijn. Een spannend overlevingsverhaal met een belangrijke centrale vraag: hoe blijf je mens in een onmenselijke situatie?

Vlucht – Blake Crouch

Vlucht is zo’n boek dat je liefst van begin tot eind verslindt, ondanks het onaangename gevoel dat het lezen met zich meebrengt. In deze keiharde thriller zijn Jack en gezin op de vlucht. Waarom weet eigenlijk niemand, maar het is duidelijk dat agressievelingen Jack dood willen hebben. Vlucht is een angstaanjagende road trip vol gruweldaden, gevechten en moorden. Tussen alle actie weet Blake Crouch zijn personages echter ook een menselijke kant te geven. En dat maakt het verhaal misschien des te enger. Ook het doorsnee gezin van vader, moeder, puberdochter en zoon kan zoiets overkomen. Damn.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

In de val – S.L. Grey

Zeven families vinden onderdak in een ondergronds appartementencomplex. Ze lijken gered van de naderende apocalyps, maar niets is minder waar. Wanneer er een persoon onder verdachte omstandigheden overlijdt beseffen de inwoners van het Sanctum dat de echte bedreiging van binnenuit het appartementencomplex komt. Helaas zitten ze hier opgesloten en lijkt er geen uitweg te zijn. Een spannend verhaal waar je claustrofobisch van wordt, dat keer op keer een nieuwe – en engere – wending neemt en ontzettend onverwacht eindigt. In de val is een heerlijk boek om bij te gruwelen. Zweethandjes gegarandeerd!

Silo – Hugh Howey

Omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, leven de mensen in een silo onder de grond. Als sheriff Holston na de mysterieuze dood van zijn vrouw besluit de silo te verlaten, neemt hij een verschrikkelijk risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat het vrijwel zeker zijn einde zal betekenen.

De bewaker – Peter Terrin

Twee mannen bewaken de enige ingang van een buitengewoon gebouw met veertig luxueuze appartementen, bewoond door de rijken der aarde. Die ingang bevindt zich in de kelder, op de zwaarbeveiligde parkeerverdieping. De bewakers vormen de laatste linie van verdediging, ze houden de wacht bij de liften. Wanneer op een dag op een na alle bewoners vertrekken weten zij niet wat er buiten, in de stad, in het land, gaande is. Hun enige bron van informatie is de man die zorgt voor de bevoorrading. Maar ook voor hem zijn ze op hun hoede. Waarom draagt hij geen leren schoenen en stropdas, zoals zij doen? En wat te denken van de aangekondigde derde bewaker, die maar niet verschijnt? De bewaker neemt je mee naar een bestaan in een duistere kelder.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De wand – Marlen Haushofer

Een vrouw staat op het punt een weekend door te brengen in de jachthut van haar nicht Luise, gelegen in een bergdal. Als Luise en haar echtgenoot na een avondje uit de volgende ochtend niet blijken te zijn thuisgekomen, gaat ze op onderzoek uit. Dan blijkt zich iets onverklaarbaars te hebben voorgedaan: het dal is door een glazen wand afgescheiden van de rest van de wereld.

De stad der blinden – José Saramago

De stad der blinden is een apocalyptisch verhaal over een stad waarin iedereen opeens blind wordt. Algauw lijken alle normen en waarden verdwenen en is het ieder voor zich – de overlevingsdrang van de mens komt bovendrijven in al haar lelijkheid. Met het gezichtsvermogen verdwijnen ook de wetten, de regels en misschien zelfs het menselijke. De blinden vechten, verkrachten en vermoorden. Een sombere visie op de mensheid die je aan het denken zet: zit het kwade in alle mensen?

De weg – Cormac McCarthy

In De weg maken we kennis met vader en zoon die moeten overleven in een post-apocalyptische wereld. Ze doorkruisen een het verwoeste landschap op weg naar de kust, in de hoop daar meer warmte te vinden en dus meer kans om te overleven. De poëtische schrijfstijl maakt De Weg een genot om te lezen, terwijl het hartverscheurende verhaal over de vergane wereld een weg naar je ziel vreet. Houd zakdoekjes gereed en leer te genieten van de wereld zoals hij nu is – je weet maar nooit wanneer het te laat is.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Het verhaal van de dienstmaagd – Margaret Atwood

In deze klassieker van Margaret Atwood wordt een fictieve maatschappij geschetst waarin je als vrouw alleen nuttig bent als je vruchtbaar bent (en dat is nog maar een klein percentage van de vrouwelijke bevolking). Als ‘dank’ worden deze vruchtbare vrouwen ingezet als menselijke broedmachines. Een afstotelijke, maar tegelijkertijd intrigerende toekomstvisie die je doet nadenken over gelijkheid en vrouwenrechten. Het verhaal van de dienstmaagd is een absolute must-read voor iedere feminist.

De macht – Naomi Alderman

In De macht van Naomi Alderman ontdekken jonge meisjes overal ter wereld dat ze een bijzondere kracht bezitten. Met een eenvoudige beweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken en zelfs anderen doden. Door hun gave te gebruiken kunnen tienermeisjes ook volwassen vrouwen helpen hun kracht te vinden. Ineens hebben de mannen op aarde de macht niet meer in handen, want vrouwen kunnen hen fysiek de baas. De Dag van de Meisjes is aangebroken. De macht is een spannend verhaal met levensechte personages, dat venijnig uithaalt naar de mannenwereld die onze maatschappij is.

Toekomstig huis van de levende god – Louise Erdrich

De wereld zoals we die kennen is ten einde gekomen. Er is sprake van een omgekeerde evolutie: planten en dieren reproduceren zich nog wel, maar met als resultaat bevreemdende oerversies van zichzelf. Er gaan geruchten dat ook vrouwen bevallen van een primitievere mensensoort. Als gevolg van repressieve nieuwe wetten worden alle zwangere vrouwen opgepakt door speciale politie-eenheden. Straten krijgen bijbelse namen en buren keren zich tegen elkaar. Terwijl de samenleving langzaam instort, probeert de zwangere Cedar Hawk Songmaker te vluchten en haar biologische ouders te vinden in een indianenreservaat in het noorden van de Verenigde Staten.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Ik die nooit een man heb gekend – Jacqueline Harpman

Veertig vrouwen zitten gevangen in een ondergrondse kelder. Hoe ze daar terecht zijn gekomen? Niemand van hen lijkt dat te weten. Aan het woord is een jong meisje, een buitenbeentje binnen de groep gevangenen. Zij heeft de ‘oude wereld’ nooit gekend en neemt de lezer op compleet eigen wijze mee in haar dagelijkse realiteit. Ik die nooit een man heb gekend is een origineel post-apocalyptisch verhaal, met een zeer mysterieuze sfeer. Waarom zitten er alleen maar vrouwen achter slot en grendel? En waar bevinden ze zich eigenlijk? Jacqueline Harpman neemt je in Ik die nooit een man heb gekend mee in een ongekend intrigerende zoektocht.

Het boek Joan – Lidia Yuknavitch

Het boek Joan speelt zich af in het jaar 2049. De aarde is verwoest en zo goed als onleefbaar door de gevolgen van grote oorlogen. Daarom wonen de overlevende mensen op CIEL, een mysterieus ruimtestation dat boven de aarde zweeft. De mensheid is door de oorlogen, radioactieve stralingen en hun nieuwe woonplaats dichterbij de zon echter niet meer wat het geweest is: mensen zijn haar- en geslachtsloos, hebben een spierwitte huid en zijn onvruchtbaar. Op CIEL is de bloeddorstige dictator Jean de Men aan de macht.

De vrouwen van Carhullan – Sarah Hall

De wereld is veranderd. Het is oorlog en Groot-Brittannië, dat wat betreft voedsel en energie geheel afhankelijk is geworden van de Verenigde Staten, wordt geregeerd door een alomtegenwoordig totalitair bewind dat kortweg ‘het Gezag’ wordt genoemd. Waardevolle goederen en wapens zijn in beslag genomen, de burgers worden nauwgezet in de gaten gehouden en alle vrouwen zijn verplicht apparaatjes ter voorkoming van zwangerschap in hun lichaam te laten implanteren. Dit is het verhaal van Zuster, een jonge vrouw die probeert aan deze onderdrukking te ontsnappen.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De oversteek – Justin Cronin

De oversteek vertelt het verhaal van de gevolgen van een uit de hand gelopen experiment met virussen, uitgevoerd door het Amerikaanse leger en de Amerikaanse overheid. De FBI ronselde 12 ter dood veroordeelde gevangenen én een zesjarig meisje als proefpersonen. Wanneer de twaalf proefpersonen, de viralen, uitbreken loopt het helemaal mis.
100 jaar later. De Amerikaanse bevolking is in grote getale uitgestorven. Slechts enkelen weten zichzelf in koloniën in leven te houden. Zonder ook maar enig idee hoe het er in de rest van de wereld aan toe gaat. Zijn er nog meerdere koloniën met mensen? En heeft het virus Europa bereikt?

Quarantaine – Erik Betten

In Noord-Nederland vindt een oeroude bacterie via een gaswinningspunt haar weg naar de oppervlakte. Binnen enkele dagen zwermen de halfdode, besmette slachtoffers wezenloos door de Noordelijke provincies. Bang voor verdere verspreiding besluit de overheid Friesland, Groningen en Drenthe in quarantaine te plaatsen. Het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier moet als woordvoerder de kalmte in de rest van Nederland bewaren. Quarantaine is een spannend zombieverhaal van eigen bodem.

De meester – Guillermo Del Toro

In De Meester beschrijven Guillermo del Toro en Chuck Hogan de strijd tussen mens en monster. Het angstaanjagende verhaal begint wanneer de elektriciteit van een Boeing 777 wegvalt. Slechts vier personen overleven de vliegtuigcrash, maar deze staan aan het begin van een epidemie. Een vampieren-epidemie. De meester is een spannend en luguber boek, dat je doet verlangen naar meer.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De verloren generatie – P.D. James

De verloren generatie, de Nederlandse vertaling van The Children of Men, schetst een wereld zonder kinderen. De mensheid is niet langer vruchtbaar en sterft langzaam maar zeker uit. Wat doet het met je als je weet dat jouw generatie de laatste zal zijn? En hoe ziet een wereld zonder kinderen er eigenlijk uit?

Station Elf – Emily St. John Mandel

Station Elf vertelt over een post-apocalyptische wereld, twintig jaar na de uitbraak van de dodelijke Georgische griep. Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren liggen overal op de loer. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan? Met behulp van sprongen in de tijd en veel verschillende personages schetst Emily St. John Mendel een ijzersterk verhaal – waarvan je als lezer maar al te graag de puzzelstukjes bij elkaar zoekt.

Wonderboom – Lien Botha

Wonderboom van Lien Botha speelt zich af in de nabije toekomst. Magriet Vos moet vluchten. Ze is violiste en woont in een post-apocalyptisch Zuid-Afrika dat op de rand van de chaos staat. Magriet speelt geregeld voor de West-Kaapse tiran Albino X. Ze vreest dat ze haar leven niet zeker is als Albino X haar toenemende geheugenverlies ontdekt. Magriet vertrekt in het geheim naar haar geboorteplaats, vijftienhonderd kilometer naar het noorden. Ze wil naar haar roots, voordat ze vergeet wie ze is.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Eindpunt – Adam Baker

Kasker Rampart is een drijvend boorplatform op de Noordelijke IJszee. Het functioneert niet meer, en een harde kern van vijftien man personeel probeert met moeite de verveling en wanhoop op afstand te houden terwijl ze wachten op het schip dat hen naar huis moet brengen. Maar wat de ploeg op het boorplatform niet weet, is dat de wereld voorbij hun bevroren horizon in de greep is van een verwoestende pandemie. Tv- en radiostations houden een voor een op met uitzenden. Wanneer de voedsel- en brandstofvoorraden opraken, zit er niets anders op dan te proberen de ijzige poolwinter te overleven en daarna op eigen kracht te proberen naar huis te komen. Ze strijden tegen honger en onderkoeling, zich niet bewust van het dodelijke virus dat ook hen zal bereiken.

Pest – Joost Devriesere

De heel nabije toekomst. Over de hele wereld, van Aalborg tot Zanzibar, vallen mensen plots in slaap. Straten en openbare plaatsen liggen bezaaid met burgers. Is het een terroristische aanslag zonder voorgaande? Is het de natuur die zich wreekt? Niemand kent de oorzaak, laat staan de remedie. Enkele inwoners van een Vlaamse provinciestad die aan het onheil ontsnapten gaan elk op hun manier met de situatie om. Sommigen voelen zich bevrijd, anderen maken van de gelegenheid gebruik om oude rekeningen te vereffenen.

Metro 2033 – Dmitry Glukhovsky

Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De muur – John Lanchester

Het schrikbeeld van Engeland: het land wordt langs de kustlijn omringd door een enorme muur. Waar eens golven op stranden sloegen bevindt zich nu een massieve, duizenden kilometers lange betonnen grens. Dag en nacht patrouilleren er mensen op de muur, jonge mannen en vrouwen met geweren en het bevel alle vreemdelingen buiten te houden. Voor de achttienjarige Joseph Kavanagh is het de dagelijkse realiteit. Twee jaar van zijn leven moet hij, net als ieder ander, zijn plicht als verdediger vervullen. Iedere vluchteling die probeert binnen te dringen moet hij met geweld buitenhouden. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen.

Doggerland – Ben Smith

Op de Noordzee, ver weg van wat er over is van de kustlijn, strekt een windmolenpark zich uit tot aan de horizon. De jongen en de oude man, van wie de leeftijd niet valt in te schatten, zijn belast met het onderhoud, terwijl de eeuwige golven merkwaardige ladingen rommel door de watervelden met turbines sleuren. Het vasteland is slechts een herinnering, evenals de vader van de jongen, die door De Firma naar het oneindige windmolenpark is gestuurd om zijn vaders plaats in te nemen na diens verdwijning. Vragen over het hoe en waarom worden door de oude man niet beantwoord. De oude man vist naar verloren gegane dingen, de jongen zoekt naar bewijs over de waarheid rondom het lot van zijn vader. Langzaam rijpt bij hem een ontsnappingsplan.

Hondsster – Peter Heller

Hig heeft tien jaar geleden als een van de weinigen een pandemie overleefd. Hij woont nu in de hangar van een verlaten vliegveld met als enig gezelschap zijn hond en zijn chagrijnige, vechtlustige buurman. Om zijn dagen te vullen zweeft Hig in een oud vliegtuigje rondjes boven het uitgestorven land of trekt hij de bergen in om te vissen en te doen alsof alles hetzelfde is gebleven. Zijn leven is betrekkelijk veilig, maar ook eenzaam. Wanneer Hig via zijn radio plotseling een geluidssignaal opvangt, gloort bij hem de hoop dat er ergens ver weg een beter bestaan op hem wacht, iets wat lijkt op zijn oude leven. Hij besluit het erop te wagen en vliegt met zijn laatste restje brandstof verder weg dan hij ooit is geweest.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Onder het ijs – Ellen de Bruin

Het is 2004. Een groep klimaatwetenschappers doet onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Een van hen is Bas Fretz, een bijna-volwassen vrouw van 21 die nog met Lego speelt. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Ze hield net iets te veel van hem en ze zou graag weten of hij ook iets voor haar voelde, maar daar komt ze natuurlijk nooit meer achter, nu hij dood is. Daar zit ze dan, als junior onderzoeker, op dat schip in het poolijs, tussen wildvreemde wetenschappers die elk zo hun eigen obsessies hebben. En als de expeditie dreigt te mislukken, wordt de kans steeds kleiner dat Bas er nog in slaagt om Reiniers wetenschappelijke ambities te verwezenlijken – laat staan die van zichzelf.

Oryx en Crake – Margaret Atwood

Oryx en Crake is een verhaal over de nabije toekomst, waarin de gevolgen van de opwarming van de aarde steeds zichtbaarder worden en de democratie niet langer bestaat. Hoofdpersonage Jimmy is de laatste mens op aarde, omringt door de wetenschappelijke gecreëerde veelkleurige supermensen. Dit verhaal is spannend en grappig tegelijkertijd en voelt enorm realistisch aan. Alle gebeurtenissen zijn gefundeerd vanuit de wetenschap en geven een bijzondere invulling aan het “Wat als?”-experiment dat we in vele science fiction boeken tegenkomen.

Het ijs – Anna Kavan

In een bevroren, post-nucleair landschap begint een anonieme verteller een hallucinerende zoektocht naar een vreemd en ongrijpbaar ‘ijsmeisje’, zo broos als glas, met lang wit haar. Hij steekt bevroren zeeën en vorstige vlaktes over en baant zijn weg door verwoeste steden, alles om haar te bevrijden uit de greep van een tiran genaamd ‘de wachter’ voordat het ijs om hen heen dichtslibt.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Winters tuin – Valerie Fritsch

Winters tuin, zo heet de idyllische kolonie op het platteland waar Anton winter, samen met zijn uitgebreide familie, is opgegroeid. Eenmaal volwassen verhuist hij naar de stad, waar hij boven in een wolkenkrabber gaat wonen en voor zijn vogels zorgt. Buiten lijkt het einde van de wereld nabij, de chaos regeert en mensen plegen massaal zelfmoord. Dan ontmoet hij Frederike en zonder dat ze een woord met elkaar wisselen, gaat ze met hem mee naar huis. Tussen de puinhopen, met de dood als uitzicht, wordt Anton voor het eerst verliefd. In de hoop de totale verwoesting van het leven te ontlopen, besluit hij samen met Frederike terug te keren naar de tuin van zijn jeugd.

De laatste kinderen van Tokyo – Yoko Tawada

Yoshiro is een van de vele bejaarden in Japan die alsmaar ouder worden. Mannen en vrouwen die zich de tijd nog kunnen herinneren van voor de verschrikkelijke ramp. De ramp die de lucht en de zee vergiftigde, en die de jongere generaties steeds zwakker maakt. Zoals zijn geliefde, fragiele achterkleinkind Mumei. Hij zal mogelijk nooit volwassen worden. Elke dag vraagt het in leven houden van Mumei al Yoshiro’s scherpzinnigheid en vindingrijkheid. Ondertussen werkt een geheime organisatie aan een vermetel plan om een oplossing te vinden. Speelt Mumei een sleutelrol bij de redding van de laatste kinderen van Tokyo?

Het kinderziekenhuis – Chris Adrian

Jemma besluit van niemand meer te houden: daar komt alleen ellende van. Tijdens haar nachtdienst in het ziekenhuis woedt er een gruwelijke storm. De kindervleugel raakt los van het hoofdgebouw en bij daglicht lijkt de wereld vergaan in een grootse watervloed. Alleen het kinderziekenhuis dobbert op de golven. Tussen alle zieke kinderen, artsen, vrijwilligers en ouders die er toevallig die nacht waren is Rob, Jemma?s geheime minnaar. Niemand weet raad en voorlopig wordt iedereen ingezet om de kinderen te redden. Alles is veranderd. Het ziekenhuis is uitgedijd, via de intercom lijkt een stem over ze te waken en als er na weken een overlevende aanspoelt, is duidelijk dat ze op een onbekende missie zijn. Jemma kan niet anders dan zich overgeven aan haar liefde voor Rob.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De laatste deelnemer – Alexandra Oliva

De laatste deelnemer sluit aan bij onze enorme hang naar reality-tv. We bevinden ons achter de schermen van de opnames van een programma in de stijl van Expeditie Robinson. Wanneer een dodelijke ziekte uitbreekt denken de kandidaten dat het onderdeel uitmaakt van het spel.. Ik heb gegruweld en genoten.

Het laatste woord – Alena Graedon

In een nabije toekomst waarin boeken collector’s items zijn geworden en technologie ons leven beheerst, breekt een mysterieus virus uit waardoor mensen wartaal beginnen uit te slaan. Terwijl het virus om zich heen grijpt, zoekt Ana wanhopig naar haar vader Doug. Doug werkte aan de laatste gedrukte editie van de North American Dictionary of the English Language toen hij plotseling verdween. Met zijn verdwijning lijkt ook het lemma waarin hij werd genoemd te zijn gewist. Samen met de verlegen lexicograaf Bart moet Ana haar weg zien te vinden in een wereld waarin communicatie allengs onmogelijk wordt en iedereen om haar heen een reden lijkt te hebben om tegen haar te liegen.

Het laatste land – Threes Anna

Midden in de Atlantische Oceaan ligt een kleine eilandengroep. Het leven is er goed en welvarend, tot een zware storm over het gebied raast en al het contact met de rest van de wereld wordt verbroken.In de geïsoleerde gemeenschap ontstaat eerst beroering, en dan paniek, als het erop lijkt dat de verbindingen niet hersteld kunnen worden.

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De eenheid – Ninni Holmqvist

In de nabije toekomst is door een volksreferendum besloten dat alle vrouwen die de leeftijd van vijftig hebben bereikt, geen kinderen hebben gekregen en zich verder niet nuttig hebben gemaakt voor de maatschappij, afgevoerd worden naar een zogenaamde ‘Eenheid voor biologisch materiaal’. Wat op het eerste gezicht een walhalla lijkt waar iedereen in de watten wordt gelegd, is in werkelijkheid een vernietigingskamp. Dit lijkt ook voorbestemd voor de eenzame Dorrit Weger, maar dan wordt ze verliefd en raakt ze zwanger. Ze is niet langer nutteloos, maar zal ze aan haar lot ontkomen?

De kleine geschiedenis van de doden – Kevin Brockmeier

Laura Byrd en haar twee collega’s zijn op expeditie in Antarctica als hun radio uitvalt en ze afgesloten raken van de buitenwereld. Laura blijft achter terwijl de andere twee hulp gaan zoeken. Dan valt ook de elektriciteit uit, en Laura realiseert zich dat ze er alleen op uit zal moeten gaan. Dit is het begin van een wonderbaarlijk, spannend en adembenemend avontuur. Laura blijkt de laatst levende mens op aarde te zijn.

Wij waren hier – Karen Thompson Walker

Op een doodgewone, alledaagse zaterdag in oktober komt het nieuws waardoor het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Julia en haar ouders horen in het nieuws dat de aarde langzamer is gaan draaien – zonder dat iemand het heeft opgemerkt. In eerste instantie lijkt er niets veranderd, maar de vertraging zet door. Elke dag en elke nacht duurt een beetje langer dan de vorige. De elfjarige Julia en haar ouders proberen zich, net als de rest van de wereld, aan te passen aan het nieuwe ritme. Scholen sluiten, de natuur verandert en mensen worden ziek. Is dit het einde van de wereld?

Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Bella – Joost Vandecasteele

Bella van de Vlaamse auteur, scenarist en komiek Joost Vandecasteele is een krankzinnige beeldroman. Het verhaal gaat over een meisje, geboren na het Tijdperk van de Grote Twijfel, al dwalende over de Superduper Snelweg – een strook asfalt over de hele lengte van de evenaar. Maar dat is niet de enige verhaallijn. Van buitenaardse wezens die planeet aarde tot saai verklaard hebben tot pillen om egoïsme op te wekken: Bella is een absurd en hilarisch verhaal. Schaterlachen tijdens het lezen verzekerd.

Blokken (graphic novel) – Ferdinand Bordewijk

In Blokken leidt F. Bordewijk ons rond door een rechtlijnige, op efficiëntie ingerichte stadstaat en omschrijft in zijn kenmerkende ‘gewapend beton’-stijl zijn trage maar onvermijdelijke ondergang. Hoofdpersoon in dit verhaal is de hoekige stad met zijn strenge architectuur; de inwoners van deze ‘samenleving der onpersoonlijkheid’ zijn simpele figuranten in een tragedie van enorme proporties. De nachtmerrieachtige droombeelden van Blokken zijn verbeeld door illustrator Viktor Hachmang in deze graphic novel.

Het verhaal van de dienstmaagd (graphic novel) – Margaret Atwood

Sinds kort bestaat er een ook graphic novel van Het verhaal van de dienstmaagd (zie eerder), met tekeningen van Renee Nault.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!