9 boeken over de invloed van internet op ons dagelijks leven

Sinds het verschijnen van Unplugged bij uitgeverij Blossom Books gaan steeds meer bloggers een dagje offline. Een dag zonder internet blijkt hele positieve gevolgen te hebben en dat stemt tot nadenken. Wat is eigenlijk de rol van internet in ons dagelijks leven? Zijn we niet veel te veel online in plaats van van het echte leven te genieten? Vandaag een lijstje van boeken die hierover filosoferen.

boeken over internet

De Cirkel – Dave Eggers

Dave Eggers brengt met De Cirkel een zeer realistische toekomstvisie, waarin het internet een wel heel machtige rol heeft. Je zou dit zeker kunnen zien als een waarschuwing naar de huidige maatschappij, waar spelers als Apple en Google steeds meer macht in handen krijgen en mensen verslaafd zijn aan sociale media. Hoe vaak per dag zit jij wel niet op Facebook, Twitter, Goodreads, … ? Helaas vond ik het hoofdpersonage in dit boek wel wat naïef en was het einde behoorlijk voorspelbaar. Een interessant statement, maar de uitwerking had beter gekund.

ZERO – Marc Elsberg

In ZERO komt journaliste Cynthia Bonasant tijdens haar onderzoek naar de dood van een tiener terecht op Freemee, een online platform met miljoenen gebruikers. Freemee analyseert de data van gebruikers en geeft ze adviezen voor een beter en succesvoller leven. Er is maar één iemand die wijst op de gevaren van Freemee: ZERO, de meestgezochte online activist ter wereld. Cynthia kiest de kant van ZERO, maar wordt op deze manier doelwit van Freemee. En in een wereld waarin camera’s, databrillen en smartphones exact vastleggen waar je bent, is ontsnappen onmogelijk…

De Dag der Dagen – Ira Levin

In klassieker De dag der dagen (Oorspronkelijk: This Perfect Day) is de macht in handen van een supercomputer. UniComp beslist over je baan en je partner. Iedereen ziet er hetzelfde uit – door genetische manipulatie via maandelijkse injecties – en er bestaan geen landen meer; iedereen is onderdeel van De Familie en houdt zich braaf aan alle regeltjes. Het verhaal zit goed in elkaar, ik vond de personages echt tof en de thematiek is zeer interessant. Wanneer overstijgt de kracht van de techniek die van de mens?

boeken over internet

Ik haat het internet – Jarett Kobek

Dit is het verhaal van Adeline. Ze schrijft stripboeken en woont in San Francisco. Haar stad is overgenomen door brutale kapitalisten en technologische startups. Zij en haar vrienden lijken nu nutteloos te zijn geworden in deze nieuwe wereld waarin alles draait om winst. Dit is ook het verhaal van Ellen. Haar leven is verpest nadat haar ex naaktfoto’s van haar over het internet verspreid heeft. Maar vooral is ‘Ik haat het internet’ een grensverleggende roman over macht en moraal in ons digitale tijdperk. Wat als je in een wereld leeft waar internetschandalen de orde van de dag zijn, waar we ons intellectueel eigendom weggegeven aan Facebook en Twitter? Wat als je een vrouw bent in een maatschappij die vrouwen haat? Wat is er gebeurd met ons engagement en politieke betrokkenheid?

Vind ik leuk?! – Holly Bourne

En ineens ben je dertig. Je tijdlijn is een lange opsomming van aanzoeken, zwangerschapsaankondigingen en foto’s van pas gekochte huizen. Dertig worden lijkt wel een stoelendans: zodra de muziek stopt, kiest iedereen de dichtstbijzijnde plek om zich te settelen met iemand die toevallig ook aan het spel meedoet. Tori weigert daaraan mee te doen. Ze heeft al aardig wat bereikt voor haar dertigste: een bestseller op haar naam en duizenden fans (online en offline). Maar haar best-wel-oké vriendje is eigenlijk heel saai. En wanneer haar beste vriendin óók opeens verliefd wordt, begint Tori te twijfelen. Tori vult haar dagen met twitteren, YouTube en bedenken waarom iedereen – behalve zij – voor dit huisje-boompje-beestje-ideaal lijkt te gaan. Zijn ze bang de boot te missen? Of is zij degene die de memo heeft gemist? Als iedereen om je heen hetzelfde doet, en de klok keihard tikt, wat doe je dan?

Weer opstaan op een christelijk tijdstip – Joshua Ferris

Tandarts Paul O’Rourke krijgt te maken met een probleem: Iemand doet zich online voor als Paul, en hij moet toezien hoe een website, een Facebookpagina en een Twitteraccount aangemaakt worden op zijn naam. Wat begint als een schending van zijn privacy verandert al snel in iets angstaanjagends: de mogelijkheid dat de online versie van Paul beter is dan het origineel. Wie doet dit en hoe kan Paul dit stoppen zonder door te draaien?

boeken over internet

Unplugged – Donna Freitas

Young Adult boek Unplugged vertelt een zeer origineel verhaal, waarin de grens tussen de virtuele wereld en de echte wereld duidelijker is dan ooit. In de Appwereld heb je geen lichaam nodig en staat je leven vol van de apps, maar in de realiteit zijn mensen nog altijd afhankelijk van hun armen, benen en andere ledematen. Een verhaal dat je aan het denken zet; brengen we met z’n allen al niet veel te veel tijd online door? Speelt social media een te grote rol in ons dagelijks leven? En zijn we niet allemaal stiekem een beetje voyeurs?

Notities voor een beter leven – Alina Simone

Anna Krestler is stuurloos. Het internet heeft haar volledig in de ban en wanneer zij haar administratieve baan bij een advocatenkantoor kwijtraakt kan ze de digitale verleidingen helemáál niet meer weerstaan. Ze verliest zich telkens weer in de meest uiteenlopende sites. Op een ervan komt ze in contact met Taj, experimentele filmmaker. Anna besluit dat kunst haar leven nieuwe betekenis kan geven en wordt aangenomen als Tajs assistent. Als een hedendaagse Bridget Jones moet Anna Krestler van haar verslaving afkomen: niet van de drank, sigaretten en extra kilo s, maar van haar internetverslaving.

Een zeer opmerkelijk verschijnsel – Hank Green

Op een nacht stuit de drieëntwintigjarige April May op een gigantische sculptuur die vanuit het niets opeens midden in Manhattan staat. Ze is meteen verrukt van het beeld en geeft hem de naam Carl. Ze maakt een filmpje en zet het op YouTube. Het filmpje gaat viral, als blijkt dat er in een andere steden in de wereld ook ‘Carls’ zijn gesignaleerd. April, de ‘ontdekker’, wordt op slag beroemd en staat vanaf dan voortdurend in de spotlights. Terwijl de druk van de media steeds meer toeneemt, probeert April erachter te komen wat de Carls zijn, waar ze vandaan komen en vooral wat ze willen.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *