Het is de Week van het Korte Verhaal. Natuurlijk kan ik niet aan deze feestelijkheid voorbij gaan, dus deel ik graag mijn favoriete verhalenbundels met jullie.
Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt – Lesley Nneka Arimah
Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt is een bijzondere verhalenbundel waarin realistische verhalen worden afgewisseld met absurditeit en magisch realisme. Het titelverhaal bevat zelfs een vleugje Science Fiction. De verhalen van Lesley Nneka Arimah zijn duister en wreed, maar soms ook grappig, gevoelig en lief. Haar personages staan stevig in hun schoenen en laten de lezer lachen, bibberen en huilen. Een wonderlijk debuut dat doet verlangen naar meer.
Aan doodgaan dachten we niet – Gerda Blees
Een jongetje springt in de gracht om zijn pingpongbal te redden. Een mislukte kunstenares staat op het dak van een verzorgingsflat en herbeleeft een bijna dodelijk ongeluk. Een jongeman gaat dwars over een spoorlijn liggen om erachter te komen of hij nog wil leven. De tien korte verhalen in Aan doodgaan dachten we niet bevatten allemaal een verhaal over de dood.
Friday Black – Nana Kwame Adjei-Brenyah
In verhalenbundel Friday Black stelt Nana Kwame Adjei-Brenyah de uitwassen van racisme en onze consumptiemaatschappij aan de kaak. De verhalen zijn surrealistisch, satirisch en spelen zich af in nabije toekomst. De auteur laat in zijn grimmige toekomstvisie zien hoe het is om jong en zwart te zijn in Amerika. Absoluut een boek van deze tijd. Met een boodschap die gehoord moet worden.
Veenland – Daisy Johnson
Veenland is een bijzondere verhalenbundel van Daisy Johnson. Net als in haar roman Everything Under speelt de natuur en het Britse landschap een grote rol in de verschillende verhalen. Het moerasgebied van Engeland is bijna een personage in het grote geheel. Veel van de verhalen krijgen bovendien een magisch realistisch tintje. Toch is het herkenbaarheidsgehalte hoog. Dit zit vooral in de relatie tussen mensen en de onderlinge dialogen. De schrijfstijl van Johnson is bovendien prachtig: veel van de zinnen zou ik in willen lijsten. Tegen het einde van de bundel zakt het boek helaas wat in – de laatste verhalen wisten mij minder te raken en leken ook minder poëtisch geschreven. Desalniettemin een heerlijke verzameling verhalen over sterke vrouwen en de kracht van taal.
Drie sterke vrouwen – Marie Ndiaye
Zoals de titel al doet verwachten, gaat dit prijswinnende boek van Marie Ndiaye over drie sterke vrouwen. De vrouwelijke hoofdpersonages moeten zich wapenen tegen het kwaad, bedrog, leugens en vernedering. Zo wordt Norah geterroriseerd door haar eigen vader, heeft Fanta’s echtgenoot gelogen over een gouden toekomst en wordt Khady vernederd en verstoten. Niet alleen de harde thematiek maakt dit boek moeilijk om te lezen – ook de schrijfstijl van Ndiaye is niet altijd eenvoudig. Wat echter niet wegneemt dat het een bijzonder mooie bundel is. Drie sterke vrouwen laat zien hoe krachtig een individu kan zijn, ondanks alle tegenslagen die ze in het leven tegenkomt. Ontzettend inspirerend dus.
Heimwee naar een andere wereld – Ottessa Moshfegh
Heimwee naar een andere wereld bundelt kortverhalen rond ietwat onaangename personages, meestal eenlingen. Ze zijn (sociaal) onhandig, maar verlangen wel degelijk naar contact met anderen. Ze willen misschien wel hun leven beteren, maar dan zonder er al te veel moeite voor te doen. Ottessa Moshfegh durft te schrijven over onsympathieke klootzakken, dronkaards en eenzame mensen. Hierdoor geeft Heimwee naar een andere wereld de lezer soms een ongemakkelijk gevoel. Gelukkig is daar dan altijd nog de eigenwijze, humoristische vertelwijze die je tussen golven van walging ook weer aan het lachen weet te maken of je zelf op de schoonheid van het leven wijst. Een bijzondere leeservaring.
De wetten van water – Cynan Jones
De wetten van water speelt zich af in de nabije toekomst. Water is schaars geworden. De Watertrein die de stad bedient, loopt steeds meer het risico gesaboteerd te worden. In twaalf prachtige korte verhalen maakt Cynan Jones de balans op van onze huidige maatschappij. Niet alleen lijkt een klimaatapocalyps nabij, ook de protestmarsen waarmee de straten vollopen zijn herkenbaar. Op poëtische wijze laat Cynan Jones zien dat de mensheid naast al haar inventiviteit om de wereld te redden, vooral hoop houdt. En dat is prachtig. De onderliggende boodschap – dat we beter voor onze planeet moeten zorgen – is ook niet mis. Slotverhaal ‘Brief’ weet de lezer gegarandeerd te ontroeren. Houd zakdoekjes in de aanslag.
Zwart. Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen – Vamba Sherif en Ebissé Rouw
Zou je in pakweg 1967 een willekeurige bloemlezing hebben samengesteld van de Nederlandse en Vlaamse schrijvers du moment, dan had dat boek voor 99% uit witte auteurs bestaan. Vijftig jaar later is dat heel anders: grote groepen migranten uit Afrika hebben zich gevestigd in de Lage Landen en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven. Deze intrigerende bundel, met korte verhalen, essays en jeugdherinneringen, heeft oa. bijdragen van Simone Atangana Bekono, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Anousha Nzume en Chika Unigwe. Ik las ieder verhaal met veel interesse en genoot. Een wondermooie bundel.
Rivieren – Martin Michael Driessen
Rivieren is een prachtige bundeling van drie novelles waarin een rivier een grote rol speelt. Misschien zijn overigens ook eenzaamheid en lafheid overkoepelende thema’s te noemen voor de verhalen. In Fleuve Sauvage gaat een hedendaagse acteur op kanotocht in de Ardennen. Hij overdenkt zijn carrière en zijn gezinsleven, maar vooral zijn drang naar alcohol. Ook De reis naar de maan speelt zich af op de rivier, wanneer we de levens van twee heel verschillende jongemannen volgen. In Pierre en Adèle is het vervolgens de rivier die heerst en verdeelt. Met weinig woorden weet Martin Michael Driessen de natuur, maar ook de mens te vatten in zijn strijd tegen zichzelf, de natuur of de ander. De personages zijn niet allemaal even sympathiek, maar des te realistischer. Ieder verhaal staat op zichzelf en voelt als een complete roman, maar de bundeling van de drie geeft het geheel iets magisch.